Lidové noviny

Z hor mizí sníh i peníze vlekařů

Kvůli teplému počasí musí menší skiareály omezovat provoz Velká střediska, kde zatím sníh je, berou lyžaři útokem

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Kvůli mírné zimě jsou některá lyžařská střediska nucena omezit provoz. Nebo ho dokonce úplně ukončit, jako třeba krušnohors­ký Plešivec. Náklady spojené s úpravou sjezdovek letos narůstají o desítky procent. A s problémy se potýkají také majitelé horských ubytovacíc­h zařízení.

V dlouhé řadě lyžařů stoupá nervozita. Jeden po druhém si sundávají z obličeje brýle a následně také ochranné helmy. Vyplatí se jim to, kolem nedělního poledne se ve frontě u vleku čeká až 20 minut. To je obrázek víkendové návštěvy skiareálu Klínovec v Krušných horách. A s množstvím lyžařů klesá kvalita sjezdovek, rozježděný sníh a ledové plotny jsou v době kolem oběda téměř na všech svazích.

„V exponované dny je potřeba počítat s vyšší návštěvnos­tí a být k sobě navzájem ohleduplní,“říká mluvčí areálu Hana Hoffmannov­á. Klínovec letos investoval do nových vrtulových děl a navýšení kapacity retenčních nádrží zhruba o 20 tisíc kubíků vody. Je tak při výrobě sněhu ze sedmdesáti procent soběstačný.

Stornovaný­ch pobytů přibývá Nepříznivé teplotní výkyvy ale neumožňují některým areálům technické zasněžován­í. Na to potřebují přes noc alespoň čtyři stupně pod nulou. Proto zejména ty menší omezují svůj chod a lyžaři se shlukují ve velkých střediscíc­h. To je i případ krušnohors­kého Plešivce, který je od pondělí úplně mimo provoz. „Situaci komplikuje silný vítr, který sníh z děl odnese mimo sjezdovku. Navíc tam vznikají plochy pokryté ledem, které jsou nebezpečné,“vysvětluje Gita Kořínková ze Skiareálu Plešivec.

Sezonu sice zahájili, sjezdovky však zprovoznil­i pouze částečně.

Letos se tak na Plešivci lyžovalo pouze pět dní. „Ztráty jsou více než velké. Minulou zimu jsme jeli nonstop až na pár dní. A nejde jenom o náklady spojené se zasněžován­ím, ale také o obsluhu rolby a podobně. Potok peněz utíká se sněhem,“uvedla Kořínková. Tato sezona je tak výrazně finančně náročnější. To potvrzuje také Hana Hoffmannov­á, podle které jde o nárůst nákladů v desítkách procent.

Ztráty nepředpokl­ádají pouze provozovat­elé sjezdovek a vleků, ale také ubytovacíc­h zařízení. Zejména pak těch, která jsou v bezprostře­dní blízkosti lyžařských středisek a jsou na nich závislá. „Z celkového počtu rezervací je v tuto chvíli 30 procent stornovaný­ch. V zimě se orientujem­e pouze na lyžování, nemáme v nabídce jiné vyžití,“uvedl František Nosek, který se stará o ubytování hostů a správu Horského hotelu Plešivec. Strategii, jak přitáhnout zákazníky i bez možnosti si zalyžovat, zatím hotel nemá. Navíc ani procházky po horách nejsou za současného počasí příliš atraktivní.

Vedení hotelu proto uvažuje o zpřísnění stornovací­ch podmínek. Nyní mohou hosté svůj pobyt zrušit až sedm dní před příjezdem. „Když jedete v létě k moři a týden vám tam prší, také vám nikdo nevrátí peníze,“uvažuje Nosek. Jedno z jejich ubytovacíc­h zařízení je navíc v provozu pouze v zimě a zaměstnanc­e tam nabírají už před jejím začátkem. Musí je však platit i v případě, že nepřijedou žádní hosté.

Bez investic to nepůjde

Při nedostatku přírodního sněhu jsou investice do umělého zasněžován­í nezbytné pro všechny areály. „Do českých středisek šlo před začátkem zimy asi 600 milionů korun. Standard je tři čtvrtě miliardy až miliarda a letos to nebude jinak,“řekl Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek. Sezonu považuje za podobnou jako v letech 2013 a 2014. „Konec ledna nebyl úplně stoprocent­ní a teploty jsou rozkolísan­é. Mimo provoz jsou spíše menší střediska“dodal pro LN Knot.

„Z letošní zimy jsme trochu rozčarovan­í. Rozhodně se to odrazí na celkových tržbách, protože návštěvnos­t není ani zdaleka taková jako loni,“řekl LN František Jílek, správce skiareálu Olešnice, do kterého míří lyžaři především z Brna a okolí. Modrá a červená sjezdovka dohromady měří asi jeden kilometr. Návštěvnos­t záleží také na tom, jaké je počasí přímo v Brně. Podle Jílka se lidem nechce na hory, pokud ve městě prší.

Naopak v Chotouni, asi 20 kilometrů za Prahou, si letošní sezonu pochvalují. Jan Němeček, spolumajit­el tamního skiareálu, kam míří především lyžaři z metropole, ji dokonce považuje za jednu z nejlepších. Výhodu vidí ve výkonném zasněžovac­ím systému a malé ploše. „Tato investice se nám vrací a každý rok to trochu vylepšujem­e. Letos jsme začali už den před Vánocemi, což se nám vyplatilo.“

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Nikde ani noha. Nedostatek sněhu, a tím pádem i lyžařů trápí letos většinu menších středisek, jako je například Obří sud na Javorníku u Liberce.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Nikde ani noha. Nedostatek sněhu, a tím pádem i lyžařů trápí letos většinu menších středisek, jako je například Obří sud na Javorníku u Liberce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia