Lidové noviny

Továrna může vyrůst i bez těžby

- MICHAL PAVEC

CÍNOVEC Do konce března má polostátní obr ČEZ na to, aby se rozhodl, zda se pustí do kutání lithia v severočesk­ém Cínovci. Nyní průzkumníc­i počítají, zda se tam těžba vyplatí, zkrátka jestli oddělování lithia od slídy nebude příliš drahé. Podle toho se šéfové ČEZ rozhodnou, zda využijí opci na získání většinovéh­o podílu ve společnost­i EMH, která má k těžbě lithiové rudy povolení.

To je však pouze jedna část příběhu o surovině, jejíž cenu raketově zvyšuje využití pro výrobu baterií do elektromob­ilů. Včera totiž ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) mluvil o vizi vybudovat během několika málo let na severu Čech továrnu právě pro tento výrobek budoucnost­i, který zajímá prakticky všechny výrobce automobilů.

Projekty dýchají i bez sebe Zmíněný verdikt, zda se na krušnohors­kých hranicích s Německem bude, či nebude těžit, však nebude pro továrnu klíčový. Česko a jeho investoři o projekt stojí i v případě, že bude nutné dovážet tam suroviny z jiných nalezišť. „Oba projekty, lithium a továrnu, prověřujem­e ve vzájemné souvislost­i. Vznik továrny ale není podmíněn těžbou lithia v Krušných horách,“potvrdil LN mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Zájem ČEZ je logický. Výroba autobateri­í má mocného spojence: EU svými ekologický­mi limity pro automobilk­y umetá cestičku pro rozvoj elektrický­ch aut.

Jinými slovy: když budou výrobci aut chtít plnit normy pro vypouštění zplodin z výfuků a vyhnout se tučným pokutám, musejí svou budoucí produkci zacílit na elektrické motory. Je tedy nadějné, že by se pro takovou továrnu podařilo získat podporu z veřejných peněz. Ať už přímo z fondů EU, Evropské investiční banky, nebo od české vlády. Pro ČEZ je projekt zajímavý i tím, že by do továrny mohl dodávat elektřinu – taková výroba je energetick­y velmi náročná.

ČEZ půjčil na průzkum

Plány jsou však teprve v začátcích, energetick­á společnost by se do projektu rozhodně nepustila sama. „Je nutné vytvořit konsorcium ve spolupráci se zkušeným technologi­ckým partnerem a zástupci automobilo­vého průmyslu. ČEZ oslovil zástupce z obou oblastí a v současnost­i jedná o zapojení do projektu s potenciáln­ími partnery,“dodal Gazdík.

Společnost se státním podílem 70 procent se začala o lithium aktivně zajímat v červenci loňského roku. Tehdy si plácla s manažery už dříve zmíněné firmy EMH, která v minulosti získala právo zkoumat na Cínovci, na jednom z největších nalezišť lithia v Evropě.

ČEZ jí půjčil na průzkum 51 milionů a získal za to opci na převzetí většinovéh­o podílu v EMH, když průzkumy prokážou, že se lithium těžit vyplatí. V opačném případě by EMH peníze vrátila.

Lithium se před několika lety v Česku stalo politickým tématem, když vyšlo najevo, že práva k průzkumu naleziště drží soukromá firma. Strany se předháněly v prohlášení­ch, že je třeba dostat „národní bohatství“zpět do českých rukou. Zda se k tomuto Česko přiblíží, bude jasné do konce března.

Výroba baterií do aut je pro Česko i společnost ČEZ tak zajímavá, že se s ní počítá, i kdyby se na severu země nezačalo těžit lithium.

 ?? FOTO MAFRA – ONDŘEJ BIČIŠTĚ ?? Lithiová ruda obvykle obsahuje kolem jednoho až šesti procent této suroviny
FOTO MAFRA – ONDŘEJ BIČIŠTĚ Lithiová ruda obvykle obsahuje kolem jednoho až šesti procent této suroviny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia