Lidové noviny

Kurz pod 25 korun za euro

- IVANA PEČINKOVÁ VOJTĚCH WOLF

Česká národní banka včera překvapivě zvýšila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentníh­o bodu. Ekonomové mají jasno: lidem zdraží hypotéky i další úvěry, ale na vkladech to nepoznají. Mohou však profitovat z posílené koruny.

PRAHA Česká národní banka (ČNB) včera zvedla svou základní úrokovou sazbu o 0,25 bodu na 2,25 procenta. Na to okamžitě zareagoval­a česká měna a posílila pod hranici 25 korun za euro – poprvé za více než sedm let.

„Zvýšení sazeb trh neočekával,“shrnul názor většiny analytiků hlavní ekonom společnost­i BH Securities Štěpán Křeček. Obecně se mělo za to, že inflaci dostatečně tlumí posilující koruna a že zvýšení úrokových sazeb centrální banky, které ovlivňuje úrokovou politiku bank, je ze hry kvůli jasným signálům oslabování ekonomické­ho růstu.

„Fakt je ovšem ten, že inflace je už dlouhou dobu mimo inflační cíl ČNB (dvě procenta – pozn. red.), určitou dobu dokonce i nad hranicí toleranční­ho pásma (tři procenta – pozn. red.) a v posledních měsících akceleruje,“řekl. V listopadu dosáhla 3,1 procenta a v prosinci už 3,2 procenta.

„Vzhledem k tomu, že hlavním cílem centrální banky je cenová stabilita, je zvýšení sazeb v tomto kontextu pochopitel­né,“uzavřel Křeček. Složitost rozhodován­í potvrdil po skončení měnového zasedání ČNB, které se protáhlo o celou hodinu, i sám guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Jsme nadále v jakémsi dilematu,“řekl.

„Magická“pětadvacít­ka

Na základní sazbu ČNB jsou navázány úrokové sazby bank. „Nelze čekat, že se zvýšení sazby ČNB propíše do úrokových sazeb na běžných či spořicích účtech klientů bank,“říká hlavní ekonom BH Securities. Jiné to však bude s úvěry.

Vývoj reposazby, za kterou si peníze u ČNB ukládají komerční banky 2,0 3,75 Názor, že sazby hypoték a dalších úvěrů půjdou nahoru, zastávají i další ekonomové. „Dá se očekávat, že nyní banky zdraží úvěry i navzdory silnému konkurenčn­ímu boji o klienty. Doba ‚levných‘ peněz pomaličku odchází,“podtrhuje Jana Mücková, šéfka společnost­i Bondster, která sbírá volné peníze od investorů a pak je nabízí formou půjček.

Na zvýšení sazeb okamžitě zareagoval­a česká měna. Koruna, jejíž atraktivit­a zvýšením vzrostla, posílila na nejvyšší úroveň od 8. října 2012, kdy byl její kurz vůči euru na úrovni 24,94 koruny. Vzápětí po oznámení rozhodnutí centrálníc­h bankéřů bylo jedno euro na pár minut dokonce za 24,89 koruny. Silnější koruna je dobrou zprávou pro české občany. Nejen kvůli potenciáln­ě levnějším dovozům spotřebníh­o zboží ze zahraničí, ale zejména kvůli cestám do zahraničí.

„To bych nevyčetl ani z křišťálové koule,“reagoval Štěpán Křeček na dotaz, jak se bude koruna vyvíjet dále, a zda se tedy nyní vyplatí si třeba pořídit eura na letní dovolenou. Jedno je ale podle něj jisté: koruna posiluje dlouhodobě, a to díky tomu, že máme úrokové 0,05 sazby nad nulou, zatímco sazby Evropské centrální banky jsou nulové nebo záporné. A zadruhé díky růstu české ekonomiky, který je vyšší než v některých západních zemích EU.

Co bude se sazbami dál Guvernér Rusnok včera po jednání řekl, že nečeká, že by ČNB musela kvůli vývoji inflace přistoupit k dalšímu zvýšení sazeb. „Nepředpokl­ádáme, že by ty inflační tlaky eskalovaly dále tak, že bychom museli reagovat dalším zvýšením sazeb,“řekl. Guvernér naopak nevyloučil snížení sazeb 2,25 v letošním druhém pololetí, ale podmínil jej příznivým vývojem zahraniční ekonomiky.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda ovšem hovoří o tom, že se citelné zdražování zjevně protáhlo i do roku 2020, i kvůli růstu spotřební daně na tvrdý alkohol či tabák či kvůli úpravě řady ceníků směrem nahoru, jako třeba elektřiny pro domácnosti či vodného a stočného.

Štěpán Křeček zase upozorňuje na to, že na základě předchozíc­h zkušeností lze zdražení očekávat i od další vlny zavedení systému EET.

 ?? Zdroj: ČNB ?? VII
IX
X
XI
XII
I
II 2. 2. 2018
III
IV
V
VI VII 2018
VII
IX
X
XI
XII
I
II
III
IV
V
VI VII 2019
VII 6. 2. 2020 IX X XI
XII 7. 2. 2020
Zdroj: ČNB VII IX X XI XII I II 2. 2. 2018 III IV V VI VII 2018 VII IX X XI XII I II III IV V VI VII 2019 VII 6. 2. 2020 IX X XI XII 7. 2. 2020
 ??  ?? S dalším zvyšováním úrokových sazeb už guvernér ČNB Jiří Rusnok letos nepočítá. 26 Kč
S dalším zvyšováním úrokových sazeb už guvernér ČNB Jiří Rusnok letos nepočítá. 26 Kč
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia