Lidové noviny

Čína sníží cla na dovoz z USA

-

PEKING/PRAHA Čína včera oznámila, že sníží cla uvalená na dovoz zboží ze Spojených států loni v září na polovinu, tedy z pěti na 2,5 procenta či z deseti na pět procent. Dovozní cla se týkají 1717 amerických produktů. Mezi nimi jsou sója, vepřové maso či automobilo­vé součástky.

Snížení na polovinu plánují podle zatím neoficiáln­ích informací ke stejnému datu také USA, a to z 15 na 7,5 procenta. „Motivací je i snaha pomoci ekonomice, na které se negativně projevují opatření pro boj s koronavire­m,“zhodnotil pro LN analytik Unicredit Bank Jiří Pour.

Nejzávažně­jší otázky však podle něj budou předmětem druhé fáze čínsko-amerického vyjednáván­í. „Donald Trump bude chtít dotáhnout obchodní válku co nejdříve do konce. Jeho zájmem je, aby ještě před prezidents­kými volbami vzrostly akciové trhy, které nejistotam­i kolem obchodního konfliktu trpí,“soudí hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Akcie jsou podle něj ve Spojených státech velmi ostře sledovaným tématem. „Lidé, kteří si spoří, vlastní – na rozdíl od Čechů – akcie. Ať už přímo, či prostředni­ctvím penzijních fondů,“vysvětluje.

Situace se zhoršuje

První část americko-čínské obchodní dohody byla podepsána 15. ledna letošního roku. Kromě závazku obou stran nezavádět žádná další cla se v ní Čína zavazuje zvýšit své nákupy zboží v USA o 200 miliard dolarů oproti roku 2017.

Podle Davida Smrkovskéh­o, jednatele společnost­i China Czech Associates, která na čínský trh pomáhá především českým vývozcům dřeva, se situace v Číně zhoršuje. „Zatím nevidím světlo na konci tunelu. Řada lidí se sice vrátila do práce, většinou v režimu home office, ale moc to nefunguje. Co jsem s Čínou potřeboval tento týden dohodnout, se neposunulo ani o centimetr,“řekl včera LN. „Pomalu se začínám smiřovat s tím, že to nebudou týdny, ale spíš měsíce,“dodal. ip

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia