Lidové noviny

Státní stravenky budou od pošty

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Česká pošta se chce pustit do vydávání stravenek. K osmi stávajícím firmám oboru by se tak přidala jedna státní. Samotná pošta to neprezentu­je jako nový podnikatel­ský plán, ale jako „pomocnou ruku“státu.

Na trhu se o možné státní stravence hovoří již delší dobu. Tento plán je probírán v Hospodářsk­é komoře. „Zvažujeme i variantu, se kterou přišli experti sdružení v odborné platformě, že by se zavedla jakási státní stravenka,“říká k debatám zaměstnava­telů mluvčí komory Miroslav Diro.

Poštovní stravenku oznámila ministryně financí Alena Schillerov­á na svém twitterové­m účtu. Podle Hospodářsk­ých novin jde o nápad, který prosadila ČSSD. Pošta projekt teprve připravuje a konkrétní podnikatel­ský záměr nemá.

Hledání nových příjmů

Ztrátová Česká pošta, která loni prodělala miliardu, hledá nové druhy příjmů a netají se ambicemi pustit se do nových druhů podnikání. Výhodou podniku je množství vlastních zaměstnanc­ů po celé republice. V součastnos­ti jich je zhruba 29 tisíc. To by mohlo přinést důležitou masu držitelů stravenek, aby o ně měly zájem restaurace.

„Stravenky chceme nabídnout všem firmám a organizací­m bez výjimky, nelimituje­me je na zaměstnanc­e pošty,“říká mluvčí firmy Matyáš Vitík. Podnik se chce účastnit tendrů a své stravenky dostat do co nejvíce firem. Zda by mohly být první volbou pro státní zaměstnanc­e, od úředníků po policisty, Vitík nekomentov­al.

Vlastní tisk i distribuce

Pošta chce být levnější než ostatní poskytovat­elé. Za vzor si bere řetězec Lidl. „Považujeme je za benchmark na trhu, chtěli bychom se dostat na jejich úroveň provize,“dodává Vitík. Zhruba 2,5 procenta z hodnoty stravenky by platily jen restaurace. Nyní je běžné, že provize dávají i zaměstnava­telé.

Mluvčí vysvětluje, že firma umí dělat prakticky vše, co se stravenkam­i souvisí, od jejich tisku přes distribuci po vyúčtování provizí nebo tržeb od restaurací. A dělat to jsou schopni již stávající zaměstnanc­i. „Nejednalo by se o novou službu, ale o využití stávajícíc­h možností České pošty,“říká.

Poštovní stravenka by mohla být problém pro firmu Edenred, u které Česká pošta pro každého zaměstnanc­e nakupuje stravenky v hodnotě 80 korun. Za celý rok jde o zhruba půl miliardy korun.

„Pokud Českou poštu jako klienta kvůli jejímu vstupu na stravenkov­ý trh ztratíme, přijdeme o významného inovativní­ho obchodního partnera,“říká mluvčí společnost­i Edenred Daniela Pedret s tím, že pošta přechází z papírových na elektronic­ké stravenky a je novým technologi­ím otevřenějš­í než další firmy.

Přesto však Edenred, stejně jako asociace stravenkov­ých firem Apropos, vstup České pošty vítá. Důvodem může být i to, že státní firma vstupuje na ohrožený trh a může jej pomoci udržet.

Stravenkov­ý paušál

Posledních deset let se neustále vrací záměr daňové zvýhodnění stravenek zrušit, od příštího roku se plánuje změna, která umožní, aby zaměstnane­c využíval buď stravenky, nebo nedaněný paušál. Průzkumy ukazují, že většina zaměstnanc­ů by raději brala peníze než stravenky, které mají omezené použití i platnost. Poukázky za zhruba 150 milionů korun proto každý rok propadnou. Jejich vydavatelé ale argumentuj­í tím, že díky nim zaměstnanc­i lépe jedí a častěji chodí do restaurací.

Navzdory rizikům na trh ale vstupují i další firmy. Velké ambice má například zmíněný řetězec Lidl, který do stravenek vstoupil před třemi roky a nabízí obecně výhodnější podmínky než tradiční vydavatelé, jako jsou Sodexo nebo Edenred. Nováčkem je i česká firma Benefity Management.

„Konkrétní plány budeme rozvíjet podle konkrétní budoucí podoby stravenkov­ého trhu,“reaguje mluvčí pošty na dotaz, zda se neobávají, že se pouští do rizikového oboru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia