Lidové noviny

Porážka na úvod Švédských her

-

STOCKHOLM Čeští hokejisté podlehli na začátku Švédských her ve Stockholmu domácímu výběru 1:2 a ztratili na úvod třetího turnaje Euro Hockey Tour vedení v tabulce. Svěřence trenéra Miloše Říhy předstihli o tři body Finové, kteří v Helsinkách zdolali Rusko 3:0. Po sérii čtyř vítězství ve vzájemných duelech prohráli Češi se Švédy podruhé za sebou.

Češi sice vedli od poloviny úvodní části díky brance Davida Šťastného, ale ve 32. minutě vyrovnal Fredrik Händemark a v čase 55:10 rozhodl Mathias Bromé. Druhý zápas čeká české hokejisty v sobotu od 12.30 s Finskem.

Na začátku byli aktivnější Češi, Švédy nepouštěli do šancí a Hellberga prověřil nejdříve Hynek Zohorna a potom i jeho bratr Radim. V 10. minutě se už Říhův výběr radoval. Debutant Flek rozjel po pravé straně rychlý protiútok a uvolnil Šťastného, který překonal Hellberga blafákem do forhendu.

Švédský gólman potom musel být v pozoru při pokusu Hynka Zohorny. Willa vážněji prověřil až ve 12. minutě Strömwall. Za tři minuty měl velkou možnost na vyrovnání Bromé, ale nedokázal zblízka dostat puk do odkryté branky. Češi odolali i na přelomu první a druhé třetiny při Němečkově vyloučení.

Branky a nahrávky: 32. Händemark (Sellgren, Bromé), 56. Bromé (Strömwall, O. Lindberg) - 10. D. Šťastný (Flek, D. Musil). Rozhodčí: Kova, Brännare (oba Fin.) - Nordlander, Nyqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 2:6. Bez využití. Diváci: 9613.

ČESKO: Will - Jeřábek, Šulák, Krejčík, Mozík, Moravčík, Košťálek, D. Musil, Němeček - Řepík, Jan Kovář, Zaťovič - Lenc, Horák, M. Stránský - Hyka, T. Zohorna, H. Zohorna - D. Šťastný, R. Zohorna, Flek. Trenér: Miloš Říha.

Ve 32. minutě ještě nedotáhl brejk Sellgren, ale vzápětí z pozice mezi kruhy prostřelil Willa mezi betony Händemark. Švédové měli ve druhé části jasnou převahu, a když se dostal do šancí i Říhův výběr, Hellberg byl pozorný. V 52. minutě pomohla Willovi levá tyč po Strömwalov­ě střele. Následně šli pykat zároveň Šulák s Jeřábkem, ale Češi dvě minuty ve třech proti pěti odolali.

Švédové se však dočkali a po odrazu puku zpoza branky od Strömwalla rozhodl u levé tyče volný Bromé. Za necelou minutu sice překonal Hellberga Hynek Zohorna, ale zasáhl puk vysokou holí, a gól neplatil.

Švédsko Česko 2 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia