Lidové noviny

Přežil zásahy tanku i gulag

- JIŘÍ PLACHÝ

Na území východního Polska okupovanéh­o Rudou armádou se v září 1939 do sovětského zajetí dostalo na devět stovek vojáků České a slovenské legie pod velením Ludvíka Svobody. Ve stínu katyňských masakrů polských důstojníků je dnes skutečnost­í téměř neznámou, že také desítky čs. vojáků byly vystaveny perzekuci ze strany totalitníh­o sovětského režimu. Např. dne 3. listopadu 1939 zatkla NKVD v táboře v ukrajinský­ch Olchovcích devět čs. vojáků ze Svobodovy skupiny. Jedním z nich byl i sotva 16letý student Lumír Písarský. SSSR Německem a nakonec i 19. února 1942, kdy byl konečně z gulagu propuštěn.

Ještě několik měsíců však musel zůstat v lágru jako „svobodný zaměstnane­c“a do Buzuluku k čs. jednotce dorazil teprve koncem července 1942. Zúčastnil se bojů u Sokolova v březnu 1943, kde byl těžce zraněn a vysloužil si zde svůj první válečný kříž. Do května 1945 získal celkem čtyři. Následně prodělal tankistick­ý výcvik a znovu se vyznamenal během osvobozová­ní Kyjeva počátkem listopadu 1943. Již jako velitel tankové roty se účastnil bojů na Dukle, kde byl 22. září 1944 jeho tank zasažen pancéřovou pěstí. Písarský jako jediný z posádky přežil. V závěru války při něm stálo štěstí ještě jednou, když byl jeho tank zasažen během ostravské operace.

Po válce zůstal v armádě. Byl profesorem na Vojenské akademii v Hranicích. Díky zásluhám z bojů v SSSR se po únoru 1948 nestal obětí čistek. Na podzim 1949 musel pouze opustit místo v akademii. V dubnu 1955 odešel ve svých 32 letech do výslužby. Motivy mohly být politické, každopádně se k nim však přidaly také důvody zdravotní. Nešlo jen o následky těžkých zranění, ale i psychické důsledky prožitých útrap. Jako důchodce pak žil v Hranicích na Moravě. Dne 26. července 1971 spáchal sebevraždu.

Závěrem zmiňme, že ze skupiny čs. vojáků zatčené v listopadu 1939 sovětskou NKVD zahynul v gulagu JUDr. Karel Bednář, mladý právník z Jaroměřic nad Rokytnou, další dva vojáci jsou dodnes nezvěstní a dva byli ze sovětských koncentrač­ních táborů propuštěni až po skončení války.

 ?? FOTO VHÚ ?? Tankista Lumír Písarský (na snímku po válce) bojoval i u Dukly, obrněnec se pohybuje na tomto bojišti
FOTO VHÚ Tankista Lumír Písarský (na snímku po válce) bojoval i u Dukly, obrněnec se pohybuje na tomto bojišti
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia