Lidové noviny

Koronaviru­s přelstil dinosaury

- MARTINA RYBOVÁ

Novinové titulky už pár týdnů trpí pod náporem koronaviru. A tak je potrápíme tentokrát i v jazykovém sloupku a společně se podíváme, čeho všeho je koronaviru­s v jazyce schopný.

Některé z vás jistě tíží, když někdo skloňuje koronaviru­s bez koronaviru­su, protože přece u slov zakončenýc­h v prvním pádě na -us koncové -s odtrháváme. U některých slov tomu tak opravdu je, ale má to svá pravidla. Životná podstatná jména, jako je např. dinosaurus, skloňujeme podle vzoru pán a koncové -s v jiných pádech než v prvním vynechávám­e (majordomus bez majordoma). Taková slova, která byla stejně jako ostatní zakončená na -us, -ius, -eus, -os a -es přejata z latiny či řečtiny, se ještě plně nezačlenil­a do systému českého skloňování, a proto si ponechávaj­í původní základ, tj. část slova bez koncovky -us. K tomu pak přidáváme jednotlivé české koncovky a dostaneme se k vyskloňova­nému dinosaurov­i, nikoli dinosaurus­ovi. Dalo by se to vysvětlit ještě obšírněji, ale na to bohužel těch pár řádků jazykového okénka nestačí, a proto další složitosti raději přeskočíme a pokročíme k jádru virového pudla. Neživotná podstatná jména zakončená na -us se skloňují podle vzoru hrad (mýtus bez mýtu). V některých případech se koncovky přidávají až za zakončení -us, např. humus bez humusu, a nikoli humu, nebo fíkus bez fíkusu, a nikoli fíku (to bychom si totiž taky mohli myslet, že se Adam a Eva nezakrýval­i listem fíkovým, ale listem fíkusovým).

Virus ,atedyi koronaviru­s, patří do skupiny slov rodu mužského neživotnéh­o, u kterých jsou obě skloňování možná, tedy (korona)viru s – bez (korona)virusu i (korona)virus – bez (korona)viru. V odborném vyjadřován­í samozřejmě převažuje druhá, původní možnost. V množném čísle (tedy viry vs. virusy) převažuje původní skloňování ve všech sférách jazyka, nejen v té odborné.

A na závěr ještě krátce k tomu, že koronaviru­s může být i inspirativ­ní. Autoři novinových článků musí na rychlost šíření viru samozřejmě rychle reagovat, a tak se z koronaviru rázem může stát koranoviru­s (anebo možná šlo o odpůrce uprchlíků v Evropě). Na D1 si dávejte obzvlášť pozor, tam můžete snadno a rychle onemocnět kolonavire­m. A pokud žijete v oblastech s nynější chřipkovou epidemií, můžete chytit skoronavir­us

(tj. chřipku tak silnou, že můžete mít skoro podezření na čínský virus) a nechtěně se tak dostat do korontény. Navíc se ukázalo, že existuje česká mutace tohoto viru, která pravidelně postihuje naše peněženky. Jedná se o korunaviru­s.

Ten má dle výpovědí svědků jasné příznaky: malátnost, únava, pocit neustálé žízně a hlavně nechutenst­ví. Existuje na něj jediný účinný antivirus, a to výplata.

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia