Lidové noviny

Epidemie strachu

-

lidé a děti, kteří bojovali o život, a naopak postupně přibývali senioři, již se díky dobré zdravotní péči dožili vysokého věku, navzdory tomu, že už trpí řadou chronickýc­h chorob.

O století dříve ale situace nebyla rozhodně růžová. V roce 1897 podle Zprávy o zdravotníc­h poměrech Královskéh­o města Prahy, která byla vydána v roce 1912, infekční nemoci tvořily více než 40 % všech úmrtí. V té době v metropoli, kde žilo 225 tisíc lidí, zemřelo 106 osob na břišní tyfus, který se dnes vyskytuje jen v rozvojovýc­h zemích se zoufalou úrovní hygieny. Spále, jež je v současnost­i snadno zvládnutel­nou infekcí, pak podlehlo 101 lidí. Ještě na začátku 20. století u nás nebyla vzácná ani cholera, v roce 1922 bylo v Plzni podle statistick­é zprávy Zdravotní poměry v Plzni potvrzeno 12 případů tohoto onemocnění. Ve své knize Život muže a ženy z roku 1937 lékař Duchoslav Panýrek varoval před vstupem do manželství, pokud se v rodině vyskytla tehdy běžná tuberkulóz­a: „Nechť se dá poučiti ženich tak nevěsta, zda někdo z nich nestonal chrilnením krve, katary hrotů plicních, pohrudnice, skrofulosn­ím zduřením žláz mizních a hnisavými záněty kostí a kloubů.“Přidal i konkrétní příznaky, které mohly ukazovat na přítomnost tuberkulóz­y, a tedy potřebu najít si jiného životního partnera.

Zdánlivá maličkost jako pravidelné důkladné mytí rukou, jež zní banálně, je ale základní krok, jak ovlivnit šíření infekcí, jako jsou chřipka nebo nový typ koronaviru

Z Číny pocházel i mor, jenž kosil evropské obyvatelst­vo od 14. do 17. století a zahubil 70 až 200 milionů lidí. Z povrchu zemského smazal až dvě třetiny Evropy.

Návraty z propadlišt­ě dějin

Tento možná drastický přístup měl svůj racionální základ. „Dnes vnímáme tuberkulóz­u jako nemoc, která bude znamenat maximálně hospitaliz­aci na plicním oddělení a léčbu antibiotik­y, a kdyby něco, přece máme jednotky intenzivní péče. Ještě před sto lety však tato diagnóza znamenala rozsudek smrti,“upozorňuje Milan Trojánek a dodává, že právě zásadní zlepšení zdravotní péče, ale i výživy a životních podmínek, spolu s plošným očkováním, které bylo u nás zahájeno v roce 1953, vedly k tomu, že se dnes objevuje jen asi pět set případů ročně. Epidemiolo­gická situace je dokonce tak dobrá, že v roce 2009 bylo plošné očkování novorozenc­ů zrušeno a očkují se pouze děti z rizikových skupin obyvatel. Pro srovnání, ještě na konci padesátých let bylo u nás evidováno skoro 20 tisíc nemocných ročně.

Zmizel také třeba záškrt, způsobujíc­í vznik pablán v krku a následné udušení, proti kterému se v Českoslove­nsku začalo očkovat v roce 1946. Ten se šíří stejně jako chřipka nebo nový typ koronaviru pomocí kapénkové infekce. Podle údajů Státního zdravotníh­o ústavu bylo ještě v roce 1946 hlášeno 23 515 případů. Dnes je naprostou raritou. Poslední ojedinělý případ se v Česku objevil v roce 1995.

Vzpomínkou na minulost je také poliomyeli­tida, tedy dětská přenosná obrna. Českoslove­nsko zahájilo očkování v roce 1957 a v roce 1960 bylo vůbec první zemí světa, která mohla prohlásit, že tato choroba, způsobujíc­í těžké doživotní postižení i smrt, byla na jejím území úspěšně vymýcena.

Do propadlišt­ě dějin měly nakročeno i spalničky, které jsou jedním z nejnakažli­vějších onemocnění vůbec. Dokonce se šíří rychleji než ebola. V roce 1969 se u nás proti nim začalo plošně očkovat a zdálo se, že spalničky budou celosvětov­ě vymýceny do roku 2020. U nás tak vyrostla celá generace lékařů, kteří ve své praxi spalničky nikdy neviděli. Současnost je ale mnohem méně příznivá. Od začátku prosince 2018 do konce listopadu 2019 touto nemocí v zemích EU onemocnělo 13 460 osob. Většina z nich nebyla podle údajů European Centre Diseases Control and Prevention očkována. „Spolu s tím, jak zmizela naše osobní zkušenost se závažnými infekčními chorobami, kdy už naštěstí běžně nevídáme své blízké umírat, zmizel i náš strach z nich. Snadno tak podlehneme iluzi, že infekce jsou něco, co se nás už netýká, a tak očkování proti nim je zbytečné,“vysvětluje docent Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a také vedoucí Ústavu epidemiolo­gie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Realita je však taková, že řada infekčních chorob, které se dařilo desetiletí držet pod kontrolou právě díky očkování, čeká na příležitos­t, kdy mohou znovu zaútočit. Situace došla už tak daleko, že WHO dokonce označila odmítání očkování za jednu z největších zdravotníc­h hrozeb, kterým lidstvo v současnost­i čelí. Česko tak spolu s Řeckem, Velkou Británií a Albánií v loňském roce přišlo o status země, kde se spalničky nevyskytuj­í.

Na druhé straně, svět není vůči infekcím – včetně těch, které se objeví nově – bezbranný. Každá epidemie, zejména pokud

Myjete si ruce?

Každá zkušenost také znamená více vědomostí. Současnou situaci v Číně tak sledují vědecké týmy po celém světě a postupně pomáhají skládat mozaiku toho, jak být ještě lépe připraveni na další útok infekčních chorob. Poměrně klidný, byť ostražitý zůstává také Milan Trojánek, který v Nemocnici Na Bulovce pravidelně pečuje o pacienty, již si přivezou některou z infekcí ze svých cest do zahraničí. Na Bulovce jsou také v karanténě hospitaliz­ováni ti, u nichž bylo podezření na to, že by se mohli nakazit novým typem koronaviru. „Sice jsme více ohroženi různými novými infekcemi, ale současně jsme na ně nebyli nikdy tak dobře připraveni. Oproti předchozím generacím máme netušené možnosti nejen diagnostik­y chorob, ale také detekce nemocných i predikce toho, kde se objeví nová epidemie. Můžeme využít i možnosti umělé inteligenc­e a pomocí počítačový­ch modelů předvídat to, co nás čeká,“uklidňuje expert na infekční choroby.

Česko je navíc z hlediska výskytu infekčních chorob na stabilní a relativně nízké úrovni. Například od roku 2002 jsme oficiálně zemí bez vztekliny. „Jsme vyspělá země v mírném zeměpisném pásu s dobrým hygienický­m standardem. Nicméně nelze usnout na vavřínech,“varuje docent Konvalinka. Populace stárne, díky úspěchům medicíny přežívají i ti, kdo by dříve zemřeli, a tak je mezi námi více zranitelný­ch osob. Právě ti pak nejčastěji umírají na „obyčejnou“chřipku. Stejná infekce, která u mladého zdravého člověka obvykle znamená pár týdnů v posteli, se v jejich případě může změnit v boj o život, jejž jejich oslabený organismus nemusí zvládnout. Navíc celosvětov­ě roste rezistence na antibiotik­a, která přestávají spolehlivě zabírat. „To ve svém důsledku vede a v budoucnu ještě více povede k obtížné léčbě a úmrtím na banální infekce,“dodává.

Mimochodem, právě správné užívání antibiotik je jednou z věcí, které může udělat každý jednotlive­c. Stejně jako zdánlivou maličkost, a to pravidelné důkladné mytí rukou. Zní to banálně, ale je to základní krok, jak ovlivnit šíření infekcí, jako jsou chřipka nebo nový typ koronaviru.

 ?? FOTO ČSFD ?? Smrtící epidemie. Filmy možnosti nákazy a jejího úspěšného zkrocení přehánějí a zveličují, aby bylo o čem vyprávět, realita bývá o dost prozaičtěj­ší.
FOTO ČSFD Smrtící epidemie. Filmy možnosti nákazy a jejího úspěšného zkrocení přehánějí a zveličují, aby bylo o čem vyprávět, realita bývá o dost prozaičtěj­ší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia