Lidové noviny

Exministr má nakročeno šéfovat úřadům práce

Jiří Havlíček (43)

- ISTVÁN LÉKO

PRAHA Padlý ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jiří Havlíček (43), jehož kariéru v politice zlomila v prosinci 2017 aféra lithium, je nyní horkým kandidátem na post generálníh­o ředitele Úřadu práce ČR. Nového šéfa, jehož jméno vzejde z výběrového řízení, má ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD v plánu jmenovat v pátek 14. února.

„Ve čtvrtek 6. února jsem se zúčastnil výběrového řízení na tuto pozici. O výsledku jsem však zatím nebyl informován,“sdělil LN Jiří Havlíček s tím, že poté, co kvůli organizačn­ím změnám na ministerst­vu průmyslu a obchodu (MPO) zrušili jeho pozici náměstka ministra, je z důvodu překážek na straně zaměstnava­tele mimo výkon státní služby.

Sama ministryně Maláčová, do jejíž agendy úřady práce spadají, informaci nepotvrdil­a ani nevyvrátil­a.

Pan Jiří Havlíček byl jedním z účastníků výběrového řízení, ale celý proces ještě není u konce. Generálníh­o ředitele vybírám já a já jsem tak ještě neučinila.

„Sekce pana Jiřího Havlíčka byla zrušena v červenci 2019. Je mimo státní službu, což podle zákona běží šest měsíců. De iure je ještě zaměstnanc­em státu s postavením mimo službu, které mu skončí zhruba za týden,“reagoval na dotaz LN současný ministr průmyslu a obchodu za ANO Karel Havlíček.

Pokud Jiří Havlíček z ČSSD vyhraje výběrové řízení, znamenalo by to, že v momentě, kdy mu skončí angažmá na MPO, bude okamžitě jmenován ministryní Maláčovou do funkce šéfa Úřadu práce ČR.

Tato instituce je podle zákona podřízena ministerst­vu práce a sociálních věcí (MPSV). Generální ředitelka Kateřina Sadílková, která úřad vedla od roku 2015, koncem prosince loňského roku rezignoval­a z rodinných důvodů. Řízením Úřadu práce ČR byl pověřen Viktor Najmon, šéf kanceláře ředitele.

Michaela Maláčová ministryně práce a sociálních věcí

Vrabci si štěbetají...

Ministryně Maláčová na dotaz LN, který redakce vznesla v neděli dopoledne, nereagoval­a. Později v České televizi na otázku, zda Jiří Havlíček bude jmenován generálním ředitelem Úřadu práce ČR, odpověděla, že tuto informaci nemůže potvrdit, ani vyvrátit.

„Pan Jiří Havlíček byl jedním z účastníků výběrového řízení, ale celý proces ještě není u konce. Generálníh­o ředitele vybírám já a já jsem tak ještě neučinila.“

O tom, že by Jiří Havlíček od pátku mohl vést Úřad práce ČR, spekuloval­a včera ráno na Twitteru předsedkyn­ě sněmovního výboru pro sociální věci Jana Pastuchová (ANO).

„Vrabci na střeše si štěbetají, že novým generálním ředitelem Úřadu práce ČR bude Jiří Havlíček, kdysi ministr průmyslu za ČSSD. Doufám, že se vrabci pletou. Stát se trafikou ČSSD je poslední, co Úřad práce ČR při

Český ekonom a politik.

V roce 2017 zastával od dubna do prosince funkci ministra průmyslu a obchodu.

Dlouhodobě také působil jako ■ náměstek na stejném resortu (v letech 2014 až 2017 a poté od roku 2018 do července 2019).

Jeho jméno je spojováno mimo ■ jiné s kauzou lithium. V říjnu 2017 podepsal Havlíček jako ministr dohodu se společnost­í European

Tato Havlíčkova iniciativa byla

■ mnohými médii i politiky označena za snahu ČSSD vytunelova­t a okrást stát. Memorandum vypověděl v březnu 2018 Havlíčkův nástupce Tomáš Hüner.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia