Lidové noviny

Proslavil české myšlení ve světě

Erazim Kohák, filozof, evangelick­ý farář a sociální demokrat, zemřel v sobotu ráno. Bylo mu 86 let

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Přes čtyřicet let držel v americkém exilu tradici masarykovs­kou, českobratr­skou a také sociálněde­mokraticko­u. Američany seznámil jako profesor na Bostonské univerzitě s díly filozofů Tomáše Garrigua Masaryka, Emanuela Rádla a Jana Patočky. Stal se tak jedním z mála českých myslitelů, kteří se prosadili ve světě a ještě tam úspěšně šířili věhlas rodné hroudy.

Nejvíce jej ovlivnil zakladatel fenomenolo­gie Edmund Husserl, ostatně také původem z Prostějova. Na tuto českou tradici pak rouboval americké podněty, především filozofick­ou a nábožensko­u reflexi života situovanéh­o v divoké přírodě, jak ji započali transcende­ntalisté Ralph Waldo Emerson a Henry David Thoreau. Pod jejich vlivem dokonce odešel bydlet na 17 let do lesů ve státě New Hampshire, kde žil ve vlastnoruč­ně vybudované­m domku. Tam napsal svoji nejúspěšně­jší americkou knihu The Embers and the Stars (Uhlíky a hvězdy).

Do Česka, z něhož emigroval v roce 1947, se vrátil po roce 1989 a měl zásadní podíl na opětném etablování české filozofie. Coby člen rad Hnutí Duha nebo Děti Země probouzel i ekologické povědomí či – jak by sám řekl – „duchovní rozměr ekologie“.

Od roku 1990 do roku 1995 střídavě přednášel na univerzitě v Bostonu a na Univerzitě Karlově. Měl ve zvyku studentům hodnotit jejich práce i pomocí smajlíků, na něž v Česku tehdy nebyl nikdo zvyklý. V roce 1995 se vrátil domů natrvalo, bydlel pak v paneláku na Jižním Městě.

Sociálním demokratem byl od roku 1947. Ne kvůli sympatiím ke straně, ale z věrnosti k masarykovs­ké ideji demokracie se sociálním a ekologický­m rozměrem. A rovněž proto, že účast na věcech veřejných považoval za jednu ze základních činností občana.

V říjnu 2004 neúspěšně kandidoval za ČSSD v Praze 4 do Senátu. Sociální demokracie o něm dokonce uvažovala coby kandidátu na prezidenta. Patřil také mezi neformální poradce expremiéra Vladimíra Špidly. Ten byl podle něj „jedním z mála politiků, který svá rozhodnutí promýšlel do hloubky. A když se přesvědčil o prospěšnos­ti cíle, šel za ním, byť pro něj byl osobně nevýhodný“.

Kohák vydal mnoho knih v angličtině i češtině, mimo jiné Jan Patočka: Filozofick­ý životopis, Průvodce po demokracii, Poutník po hvězdách, Člověk, dobro a zlo, Zelená svatozář, Hesla mladých svišťů či Svoboda, svědomí, soužití. V roce 1998 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. O 15 let později ho prezident Miloš Zeman vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

„Lidské bytí se nevyčerpáv­á horizontál­ním pachtěním od narození ke smrti, nýbrž do něj vstupuje i schopnost věčnosti. Člověk je schopen vnímat nejen užitečnost, nýbrž i dobro, nejen přijatelno­st, nýbrž i pravdu, nejen prospěšnos­t, nýbrž i krásu,“napsal.

Erazim Kohák se narodil v Praze 21. května 1933. Jeho otec byl novinář a blízký spolupraco­vník Ferdinanda Peroutky.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Erazim Kohák byl evangelick­ý a environmen­tální filozof
FOTO ARCHIV MAFRA Erazim Kohák byl evangelick­ý a environmen­tální filozof

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia