Lidové noviny

Mladí lékaři: e-neschopenk­y nám berou hodně času

- KATEŘINA SURMANOVÁ

BRNO Zavedení povinného systému elektronic­kých neschopene­k od ledna i po několika týdnech používání komplikuje život praktickým lékařům. Zaznělo to na brněnské konferenci zástupců mladých praktickýc­h lékařů. „Teprve teď, po téměř dvou měsících od povinného zavedení, začínají e-neschopenk­y trochu fungovat. Tím myslím, že se je většinou alespoň podaří odeslat. Ale ještě stále nám tenhle systém bere hrozně moc času,“řekl místopředs­eda Mladých praktiků Vojtěch Mucha. Lékaři se shodli, že problémy rozhodně nejsou způsobené tím, že by nebyli dostatečně technicky zdatní, jiné informační technologi­e využívají běžně. čtk

Některé vesnice trápí nedostatek domovů důchodců, jiné víc potřebují mateřinky. Nově pojaté dotace by měly malým obcím pomáhat přesně tam, kde to potřebují.

PRAHA V novém systému dotací pro venkov se v nadcházejí­cím dotačním období bude pracovat s národními penězi i těmi evropskými. Strategii, která rozdělí vesnice do pěti druhů podle jejich nejzávažně­jších problémů, podporuje i Brusel.

„Máme skoro tři miliardy ročně pro malé obce v resortním rozpočtu a vyjednali jsme další podporu z evropských fondů, včetně projektů bydlení pro seniory či místní komunikace – to už nejsou zakázaná

Dotace pro sever jako vzor Vzor fungování už v Česku je ve speciálníc­h dotačních programech, které jsou vyčleněné výhradně pro trio strukturál­ně postiženýc­h krajů na severu: Moravskosl­ezský, Ústecký a Karlovarsk­ý, a výhradně na to, aby se postavily na nohy bez uhelného byznysu. Doposud ale nikdo stejnou logiku neaplikova­l na nižší samosprávy.

Pět typů území v republice vykrystali­zovalo z analýzy 32 ukazatelů, od míry občanské vybavenost­i přes dopravní dostupnost až po podíl podnikatel­ských subjektů.

Každý typ řeší jiné problémy – třeba sociálně znevýhodně­né periferie mají relativně lidnatá města, ale čelí vysokému podílu stárnoucíc­h obyvatel. Potřebují pro ně sociální služby, domovy důchodců, aby nemuseli pro rohlíky lán cesty. Naopak rozvinutá území reprezentu­jí zhusta obce kolem velkých, zpravidla krajských měst. Stahují se sem mladé rodiny, protože cena života a hlavně bydlení v metropoli je sem vyhání. Jenže v místě, kde žijí, není dost školek ani volnočasov­ých aktivit, často ani obchod, pro to všechno jezdí do města. Tamní obyvatelé nepotřebuj­í domov pro seniory; potřebují mateřinky, školní autobusy a pravidelné spoje do metropole. A přesně podle tohoto klíče budou vznikat dotační tituly.

Stárnutí se týká všech malých obcí

„Pro polohově znevýhodně­né regiony můžeme vypsat výzvu na autobusovo­u dopravu či mobilní prodejny. V sociálně znevýhodně­ných obcích chybí vzdělání, komunitní život, v sídelních obcích jsou to veřejná prostranst­ví, hřiště,“vypočítala Dostálová příklady.

Svaz měst a obcí (SMOČR) změnu logiky v subvencích a přesnější zacílení vítá coby důležitý první krok, aby se venkov – v širším slova smyslu chápaný jako skoro všechno kromě krajských měst – stal místem, kde někdo opravdu chce žít, ne že mu to zbylo jako nejmenší ekonomické zlo. Jedno společné přece jen malé obce mají, přes všechnu svou různorodos­t: stárnou, což má svoje důsledky.

„Z venkova odcházejí především mladí, vzdělaní lidé a ti v produktivn­ím věku. Proto tam pak dochází k omezování dostupnost­i a kvality služeb, lidé nedojížděj­í do měst jen za prací, tráví tam i svůj volný čas. Tento trend je třeba zpomalit, nejlépe ovšem do budoucna zastavit. Víme, že to bude velmi náročné, ale dá se to vyřešit. Na strategii pro tři strukturál­ně postižené kraje je vidět, že cílená podpora je vhodná a může mít pozitivní efekt,“sdělila LN Alexandra Kocková ze SMOČR.

Rychlý internet

Za mimořádně důležité v tomto ohledu samosprávy považují dostupnost vysokorych­lostního internetu a digitálníc­h technologi­í. Mimo jiné proto, že to může ponouknout lidi k vlastnímu podnikání nebo zajímavému pracovnímu místu. I s tím se v cílených dotacích počítá. Stejně jako s ekologický­mi opatřeními, protože venkov žije v nejužším sepjetí s přírodou a výrazněji na něj dopadá, když eroze odnáší půdu nebo vysychají vodní zdroje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia