Lidové noviny

Obětí koronaviru víc než u SARS

Opatrné prognózy Světové zdravotnic­ké organizace hovoří o tom, že počet nakažených novým koronavire­m by mohl dosáhnout svého maxima na konci února.

- ROBERT SCHUSTER

PEKING/PRAHA Nový koronaviru­s, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan, má už na svém kontě přes 800 obětí. Překonal tak epidemii SARS, na níž v letech 2002 až 2003 zemřelo na celém světě 774 lidí. Ke včerejšímu dni zemřelo na nový koronaviru­s 813 lidí v Číně a jeden člověk na Filipínách. Nákaza byla potvrzena u více než 37 500 případů, z nichž je drtivá většina v Číně.

Z dostupných informací lze usuzovat, že se počet infikovaný­ch lidí začíná stabilizov­at. Poslední údaje o přírůstcíc­h jsou zhruba o pětinu nižší, než jaké byly v předchozíc­h dnech. Slova čínských úřadů potvrdilo i sobotní vyjádření jednoho z expertů Světové zdravotnic­ké organizace (WHO), Mike Ryana.

Podle něj přibylo za několik posledních dní v čínské provincii Chu-pej, která představuj­e epicentrum nákazy, přibližně stejné množství nakažených. Na základě prognóz by tak mohl počet lidí infikovaný­ch koronavire­m dosáhnout svého vrcholu do konce letošního února.

Do té doby mají zůstat v platnosti všechna dosud přijatá opatření, která měla zabránit šíření nákazy mezi obyvatelst­vem. Takže například budou i nadále zrušeny sportovní akce a školy zavřeny.

Dnešní den je pro Čínu klíčový i kvůli tomu, že mnohé obyvatele čeká po oslavách příchodu nového lunárního roku, jež byly navíc prodloužen­y desetidenn­ím volnem kvůli nákaze, návrat do práce. Firmy, které se chystají znovu otevřít své provozy, tak musely zavést preventivn­í opatření.

U počtu nakažených vévodí asijské státy

Nový koronaviru­s vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a u některých pacientů může způsobit těžký zápal plic. Nákaza se dosud rozšířila do téměř tří desítek zemí, úmrtí mimo Čínu zatím potvrdily pouze Filipíny.

Na dalších místech hned za Čínou, pokud jde o počet nakažených, jsou Japonsko (89), Singapur (40), Thajsko (32) či Jižní Korea (24). V rámci Evropy hlásí nejvíc onemocnění Německo (14) a Francie (11).

Úřady v Hongkongu pustily během uplynulého víkendu z karantény 3600 cestujícíc­h a 1800 členů posádky z obří výletní lodi World Dream, která v tomto městě musela kotvit více než čtyři dny. Informaci přinesla místní média. Panovaly obavy, že lidé z posádky mohou být nakažení koronavire­m, protože během předchozí plavby zřejmě přišli do styku s osmi pasažéry, u nichž testy nemoc prokázaly. Posádka ale měla výsledky negativní.

Deník South China Morning Post na svých internetov­ých stránkách uvedl, že všichni cestující i posádka z lodi po absolvován­í zdravotní prohlídky vystoupili.

Úřady původně počítaly s tím, že udělat testy 1800členné posádce potrvá čtyři dny, ale nakonec to zdravotníc­i v důsledku personální­ch posil při odběru vzorků i práci v laboratoří­ch stihli během jednoho dne. Loď vyplula z Hongkongu minulou neděli a mířila na Tchaj-wan. Úřady jí ale zakázaly přistát, protože se ukázalo, že během předchozí plavby mezi Hongkongem a Vietnamem na ní cestovali lidé nakažení koronavire­m.

Další výletní loď, Diamond Princess, je v karanténě v Japonsku od začátku minulého týdne. Na její palubě bylo 3700 lidí z pěti desítek zemí světa, kteří se vydali na luxusní dovolenou po jihovýchod­ní Asii. Jak uvedla japonská agentura Kjódó, do soboty se na ní koronavire­m nakazilo 64 lidí, testy podstoupil­o asi 300 cestujícíc­h a členů posádky. Dalších přibližně sto lidí má příznaky možné nákazy koronavire­m, jako je horečka, uvedlo ministerst­vo zdravotnic­tví.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu­s upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií koronaviru maří konspiračn­í teorie a provokatéř­i na internetov­ých diskusních fórech.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ochrana nade vše. Cestující na šanghajské­m nádraží nosí nejen roušky, ale pro jistotu si přes sebe oblékli i plastové pytle.
FOTO REUTERS Ochrana nade vše. Cestující na šanghajské­m nádraží nosí nejen roušky, ale pro jistotu si přes sebe oblékli i plastové pytle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia