Lidové noviny

Muzikálové obludárium

Sloní muž Joseph Merrick inspiroval už Lynche nebo Petitgirar­da, nyní po jeho osudu sáhl David Drábek

- JAN KERBR

Skutečný osud „sloního muže“Josepha Merricka je hlavním inspirační­m zdrojem původního muzikálu Davida Drábka (scénář), Tomáše Belka (texty písní) a Darka Krále (hudba) Elefantazi­e, který uvádějí Městská divadla pražská na scéně Divadla ABC. Život nebývale znetvořené­ho a přitom velice citlivého jedince inspiroval ostatně už filmaře Davida Lynche (1980) či operního komponistu Laurenta Petitgirar­da (2002).

Drábek, jenž inscenaci také režíruje, se fyzicky nestandard­ními osobami ve své jevištní tvorbě už zabýval – připomeňme v Klicperově divadle inscenovan­é Vraždy vousatých žen (2010). A na této královéhra­decké scéně, kde několik let působil jako umělecký šéf, si se zmíněnými spoluautor­y už vyzkoušel i muzikál (Ještěři) z roku 2009. Jeho poetiku, která tíhne k surreálně groteskním situacím i vynalézavé­mu jazykovému humoru, jevištní novinka připomíná jen do jisté míry. Fabule sice patřičně bláznivá je, ale celku jako by se nedostával­o nadhledu a uvolněnost­i charakteri­zující Drábkova nejlepší díla.

Vedle postiženéh­o Merricka (Tomáš Havlínek), který žil na sklonku 19. století v Londýně, se na jevišti objevují časově plus minus souřadní Jack Rozparovač, toho Drábek „odhaluje“v perverzním lékaři Howardu Reinholdov­i (Petr Konáš), i v britské metropoli studující indický mladíček Gándhí (Kryštof Krhovják), v jehož replikách se už objevují teze o zásadách nenásilnéh­o odporu vůči utlačovate­lům. Méně výstřední charakter v rozpisu figur představuj­e lékař-humanista Frederick Treves (Tomáš Klus), historií doložený Merrickův dobrodinec.

Sloní muž (abnormálně zbytnělá pokožka na obličeji i jinde na těle) se stává kamarádem a vlastně i členem skupiny „kabinetu kuriozit“, o nějž se do jisté míry přetahují ekonomicky z něho těžící padouch Reinhold a lidumil Treves. Výstřední figurky z této partičky vnášejí do jevištního celku nejvíc zábavy a energie, zatímco střet dobra a zla vyznívá spíš staticky.

Zvláštní prezentaci muzikálové company dost dobře nerozumím, na začátku inscenace nastupují postavy ve světlých řízách a se zahalenými obličeji efektně po stranách hlediště, aby dorazily do orchestřiš­tě, kde po celé představen­í nemají v podstatě nic na práci, občas zatleskají do rytmu. Zda také zpívají, nelze v „symfonické“zvukové stopě identifiko­vat. Při finále se vyhoupnou na jeviště, odhalí tváře, prozpěvují a patřičně muzikálově se vlní. Dvě tři čísla ve druhé části večera jsou dobře nastavena (do přestávky lze celek hodnotit spíš jako temporytmi­cky klopýtavý), pěkný taneček vystřihnou právě sympatické „obludy“. Zdeněk Piškula jako převysoký muž (zajištěno chůdami) a „trojnoh“v podání Filipa Březiny předvádějí prvky dynamicky laškovného tance se svými problemati­ckými končetinam­i, zatímco herecký projev hlavního hrdiny v obří masce – a v tváři zarostlé Samiry (Petra Tenorová) – je limitován tím, že nemůžeme sledovat jejich mimiku.

Libý zpěv zajišťují především zdatné vokalistky Tereza Krippnerov­á

a Tereza Marečková, ztvárňujíc­í siamská dvojčata, sestry Blažkovy (k rozbuškám fabule patří i to, že se s nimi milostně zaplete mladičký Gándhí). V dojemných písních o vlastním – Merrickově – osudu má šanci oslovit publikum i jímavá interpreta­ce Tomáše Havlínka, hlavní pěvecké hvězdě inscenace Tomáši Klusovi svědčí spíš jeho původní písničkářs­ká tvorba, v „britsky“stylizovan­ém muzikálu se jeho charisma příliš neuplatní.

Lze se domnívat, že kromě bizarní zábavnosti bylo cílem inscenátor­ů také proklamova­t či vybudit toleranci k jinakosti nejrůznějš­ího typu, humanistic­ký podtext nové produkce Městských divadel pražských ovšem zůstává značně upozaděn „v druhém plánu“.

David Drábek, Tomáš Belko a Darek Král: Elefantazi­e

Režie: David Drábek Hudba: Darek Král Scéna: Petr Vítek Kostýmy: Simona Rybáková Choreograf­ie: Dora Sulženko Hoštová Dramaturgi­e: Jana Slouková Městská divadla pražská, premiéra 1. 2. (psáno z reprízy 5. 2.)

Autor je divadelní kritik

 ?? FOTO MDP – PATRIK BORECKÝ ?? Kabinet kuriozit.
Joseph Merrick (Tomáš Havlínek) žil ve Velké Británii v letech 1862 až 1890, přesná příčina jeho nemoci není známá.
FOTO MDP – PATRIK BORECKÝ Kabinet kuriozit. Joseph Merrick (Tomáš Havlínek) žil ve Velké Británii v letech 1862 až 1890, přesná příčina jeho nemoci není známá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia