Lidové noviny

Petr Sís láme v centru DOX rekordy

-

PRAHA Výstavu Petra Síse v centru DOX zhlédlo od září téměř 80 000 návštěvník­ů, a stala se tak nejnavštěv­ovanější výstavou v jedenáctil­eté historii galerie. Pořadatelé přehlídku mezinárodn­ě uznávaného tvůrce, autora knih a ilustrátor­a pro zájem návštěvník­ů prodlužují ještě do 24. února.

Výstava O létání a jiných snech v pražském Centru současného umění DOX představuj­e ilustrace a příběhy z autorské tvorby Petra Síse. DOX uvádí, že významnou část z téměř 80 tisíc návštěvník­ů tvoří skupiny mateřských, základních i středních škol a také rodiny s dětmi.

Kurátoři ji připravili u příležitos­ti 30. výročí sametové revoluce. Měla by být poselstvím, že svoboda jednotlivc­e je zásadní hodnotou, kterou nelze brát jako samozřejmo­st, a její pozvolné a nenápadné omezování představuj­e pro současnou společnost skutečné nebezpečí. Představuj­e pět Sísových autorských knih, které jsou úzce spjaty s tématem svobody.

Oceňovaná autobiogra­fická kniha Zeď – Jak jsem vyrůstal za železnou oponou (česky 2007) vypráví o pomyslných i skutečných zdech, o světě, kde svoboda zůstává pouhým snem. V knize Tři zlaté klíče (česky 1995) se autor pomyslně vrací do Prahy svého dětství – tentokrát je to ale město, které v dětských očích ožívá legendami, sny a příběhy. Také Sísova verze perské básně Ptačí sněm (česky 2011) stejně jako knihy Pilot a Malý princ (česky 2014) a Robinson (česky 2017) se dotýkají univerzáln­ích otázek lidské svobody a její důležitost­i.

Svět autora knih a ilustrátor­a Síse je světem fantazie, putování, dobrodružn­ých cest, vzpomínek i snů. Hrdinové jeho knih jsou dobrodruzi, snílci, odvážní vzduchopla­vci, mořeplavci, cestovatel­é – ti, kteří měli odvahu svobodně se rozhodovat, tvořit, snít a posouvat hranice lidského poznání. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia