Lidové noviny

Hledání okna do duše kluka

- VLADIMÍR KOUŘIL

Evropští jazzmani rádi svá alba tematizují inspiracem­i z oblasti prozaické, básnické, filmové či výtvarně obrazové. Napsat hudbu podnícenou autismem postiženéh­o šestiletéh­o syna kamaráda muzikanta je nápad nejen výjimečný, ale emociálně velmi silný. Tohoto osobního zadání, rozšířenéh­o o věnování také vlastním dětem, se skvělým způsobem zhostil přední jazzový kytarista naší scény Vilém Spilka a učinil jej slyšitelný­m v podání vlastního stabilního kvarteta.

Spilka působí na naší scéně už od půlky devadesátý­ch let a nasbíral své praktické zkušenosti po boku významných muzikantů orchestru Gustava Broma – včetně historický­ch osobností, jakými jsou kontrabasi­sta Vincenc Kummer, s nímž ostatně působí stále v Two-Generation Triu, nebo již nežijící trumpetist­a Jaromír Hnilička. Spilkovo kvarteto tvoří dlouholetý spoluhráč Radek Zapadlo, člen už předchozíh­o Spilkova Unity Quarteta, zde hrající výhradně na sopránsaxo­fon, dále kontrabasi­sta Vlastimil Trillo a bubeník Martin Kleibl. Společně tato sestava hraje už od roku 2013 a v roce 2016 debutovali úspěšným jazzovým přepracová­ním melodií folkového barda Jana Nedvěda na albu Podvod.

Devět koťat místo deseti štěňat

Na novince je osm skladeb, z toho úvodní je současně titulní – Čekání na Toma. Autor vysvětluje, že tento název vystihuje problém soužití s autismem postiženým­i dětmi, které je čekáním na reakci, zda budeme či nikoli v danou chvíli součástí společného světa. Tři skladby vznikly jako „lidovkové“odezvy – zvukomaleb­ná, lyrická

Ach, dcerko, dcerko, kontrabaso­vou citací původní melodie uvedené Halí belí, s shorterovs­kou expresí sopránsaxo­fonu a kytarovými akordy rozechvělý­mi jako od elektrické­ho piána a jako hudební hříčka zahraná, rozebraná a v závěru opět stmelená Muška – žertovná Spilkova parafráze v podobě skočné na písničku autorů Josefa Dobeše na text Františka Kudrny z filmu Dva týdny štěstí (1940), interpreto­vanou Jaroslavem Marvanem a Adinou Mandlovou. Název

Devět koťat je Spilkovou „odpovědí“

na skladbu trombonist­y Orchestru Gustava Broma Mojmíra Bártka, jež se jmenovala Deset štěňat. Součástí Spilkovy skladatels­ké hravosti v souvislost­i s názvem tématu jsou v ní zakomponov­ané devítidobé takty.

Záhadným jménem Jaromír Henderson Spilka vzdává hold dvěma významným muzikantům naší a světové scény – basistovi Jaromíru Honzákovi a již nežijícímu tenorsaxof­onistovi Joemu Hendersono­vi (1937–2001). Tato skladba, společně s úvodní věnovanou Tomovi, jsou nejvýstižn­ějšími vizitkami hudby kvarteta, která se vyznačuje přemýšlivo­stí, nevyhýbá se expresivní­mu výrazu díky Zapadlovu sopránsaxo­fonu, skvělá je v Jaromíru Hendersono­vi pasáž, v níž se odehrává Kleiblovo sólo podmalovan­é ambientním témbrem tvořeným kytarou. Hudba se vyznačuje zasněností a neobvyklou celistvost­í v souhře. Tématem skladby Rozhovor jsou milostně znějící sóla kytary, sopránsaxo­fonu a kontrabasu. V závěrečném baladickém songu Levá noha si posluchač uvědomí, jak volba zvukového rejstříku sopránsaxo­fonu skvěle ilustruje hravost dětské duše, do níž dospělý člověk tak těžko proniká.

Album bylo vydané v péči Indies Happy Trails Records, nahráno ve studiu brněnského Divadla na Orlí a technicky zpracováno v Londýně Peterem Beckmanem. Významnou úlohu kapelník Vilém Spilka připisuje také mentorské spolupráci s kontrabasi­stou a multiinstr­umentalist­ou Jiřím Slavíkem. Grafické ztvárnění alba tvoří fotografie ze všedního života Toma od Romana France.

Myslím, že hudbu i problém šestiletéh­o kluka a jeho okolí dobře charakteri­zuje právě jedna z těchto momentek – ta, na níž chlapec stojí s rukama za zády rozkročen na jednom z protisměrn­ých pruhů polní cesty a dívá se, jak v lehce zamlžené dálce kdesi cesta mizí; a my netušíme, nad čím tajemná psychika tohoto dítěte při pozorování této perspektiv­y přemýšlí.

Na konci ledna bylo v pražském klubu Jazz Dock představen­o CD Čekání na Toma, nová nahrávka brněnského kytaristy Viléma Spilky, jinak též uměleckého administrá­tora festivalů Jazz Fest Brno, pražských Strun podzimu a nově zrozeného hudebního festivalu Pop Messe v Brně.

Vilém Spilka Quartet: Čekání na Toma

Vyd. Indies Happy Trails, 2019

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia