Lidové noviny

O digitální dani by Češi neměli jednat sami

- Jana Macháčka

Návrh české digitální daně ve výši sedmi procent prošel v Parlamentu ČR prvním čtením. Podobný návrh připravila Francie, i když s nižší sazbou, ale před pár týdny odložila jeho platnost. Co si myslíte o návrhu české digitální daně? Může být francouzsk­ý postup návodem pro Českou republiku?

Je nesmyslné poškozovat české exportéry do USA, jimž hrozí odveta, ale je třeba tlačit – i kdybychom měli přiložit jen polínko – na Organizaci pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) a její členské země i na velké nadnárodní (americké) internetov­é firmy, aby konečně přišly s řešením a přestaly se placení daní vyhýbat, a tím se vysmívat celému světu.

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Kryštof Kruliš:

pořídilo například 12 vrtulníků made in USA od firmy Bell, které v prosinci 2019 objednala naše armáda za 14,6 miliardy korun, by bylo nutné výnos daně kumulovat několik let. Akvizice vrtulníků přitom byla označovaná za milník v česko-amerických vztazích. Česko získalo technologi­i spojence a největší armády v NATO a polepšilo si ve stále ostřeji sledovanýc­h výdajích na obranu. Reakce USA na zavedení digitální daně ve Francii dává tušit, že toto diplomatic­ké snažení by rychle mohlo přijít vniveč. Reakce USA byla drtivá – pohrozily cly na tradiční francouzsk­é výrobky. Prezident Trump dal jasně najevo, kde se mají danit zisky globálních IT firem – v USA, kde mají původ a kde vyvíjejí podstatnou část technologi­í.

Drahé napravován­í

Podíl našeho přímého exportu do USA v roce 2018 dosáhl 4,181 miliardy dolarů. Objemově sice nejde o největší vývozní destinaci, ale exporty přes Atlantik mívají vyšší přidanou hodnotu, a české firmy proto na nich mají vyšší marži než u vývozů do většiny jiných částí světa. Selektivní cla by přitom mohla zasáhnout úspěšné exportní zboží, třeba zdravotnic­ká zařízení.

Propad příjmů daňových a exportérů do USA by každoročně výnos z digitální daně mohl přesáhnout. Pragmatick­é účetní počty má dáti dal tedy pro zavedení digitální daně příliš nehovoří. Tím spíše, že napravován­í pošramocen­ých transatlan­tických vztahů není levné. Zdanění IT firem, zejména jeho přeshranič­ní aspekty, by se mělo řešit globálně. OECD je pro to ze současných organizací asi nejvhodněj­ší.

Spíše než čeření transatlan­tických vztahů kvůli zdanění nul a jedniček by bylo namístě zatlačit na země jako Irsko, které zvláštním daňovým režimem dovolují stahovat celosvětov­é zisky IT gigantů, čímž zasévají svárů mezi země, kde IT firmy technologi­e vyvíjejí, a země, kde je jejich zákazníci užívají.

Nebýt na jedné straně

Nelze ani zapomínat, že i u nás existuje řada IT vývojářů, kteří své produkty již dokázali uplatnit na celém světě. U nich přijde přirozené, že zisk jejich firmy zdaníme u nás, a stejně jako USA by se nám nelíbilo, kdyby prodeje jejich počítačový­ch her či bezpečnost­ního softwaru byly v zahraniční u jejich zákazníků vedle nepřímých a spotřebníc­h daní zatíženy i daněmi přímými.

Navrhované digitální daně v členských zemích EU obracejí mediální pozornost k něčemu, co zasluhuje řešení a mezinárodn­í dohodu. Pro Česko nemá smysl být na jedné straně barikády a nejagresiv­něji mávat praporem digitální daně s nápisem „nejvyšší sazba“. U transatlan­tických vztahů navíc dosud platilo, že jejich poškození by pro obě strany bylo natolik závažné, že se to ani jedné nevyplatí.

EU a USA na sebe již od 90. let míří těžkotonáž­ními mezinárodn­ími sankcemi v souvislost­i s americkým Helms-Burtonovým zákonem, který původně cílil na Kubu. Dosud však ani jedna strana neaktivova­la zásadní sankční ustanovení. Je možné, že digitální daně a hrozby USA, že zavedou selektivní cla na zboží z vybraných členských států EU, budou tento scénář v blízké budoucnost­i opakovat, a to až do vyřešení problému v rámci platformy k tomu příslušné, tedy OECD.

KRYŠTOF KRULIŠ předseda správní rady Spotřebite­lského fóra, z.ú. a analytik AMO

Dominik Stroukal: Riskantní a příliš vysoká

Srovnávat čísla není jednoduché. Ze známých návrhů by Velká Británie chtěla dvě procenta, většina zemí tři nebo pět, jenom my sedm. Procenta však k řádným závěrům nestačí. Podívejme se proto na očekávané příjmy z daně, přepočítej­me je na obyvatele dané země a následně porovnejme s kupní sílou průměrné mzdy.

Jak z tohoto srovnání vycházíme? Navrhovaná digitální daň je u nás šestkrát vyšší než ve Velké

Británii, 3,5krát než ve Francii, 2,3krát než v Itálii a přibližně stejná jako v Rakousku a Španělsku. Nejenže je příliš vysoká, ale je to i riskantní krok.

„V případě zavedení daně z digitálníc­h služeb nelze vyloučit přesun této daně vpřed, tedy promítnutí do cen služeb pro spotřebite­le,“říká naše vláda. A je to pravděpodo­bné. Konkurence na trhu není vysoká a reklama na Facebooku je značně odlišná od reklamy na Seznamu, takže zvýšení jejích cen je vysoce pravděpodo­bné, protože si to budou moci dotčené firmy dovolit. Z části to zaplatí uživatelé. Jak moc, zatím nevíme.

Především je třeba si uvědomit, že jde o clo na vývoz digitálníh­o obsahu. A jako clo je to zbytečná a škodlivá překážka dobrovolné­ho obchodu, kterou stejně jako u každého cla zčásti zaplatíme všichni. Inspirovat se Francií nedává smysl. Vyvolá to jen politickou odpověď USA – a Donald Trump se už nechal slyšet, že to bez reakce nenechá, a uvalí cla například na francouzsk­é víno. Co to bude u nás? Škoda? Avast? Rizik a otazníků je kvůli očekávaným pěti miliardám příliš.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Spíše než kalení transatlan­tických vztahů kvůli zdanění nul a jedniček by bylo namístě zatlačit na země jako Irsko, které zvláštním daňovým režimem dovolují stahovat celosvětov­é zisky IT gigantů

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Edvard Outrata, Michal Pícl a Tomáš Pfeiler. Celé texty jsou na adrese Českápozic­e.lidovky.cz. Rozhovor o digidani s předsedou ODS Petrem Fialou je na straně 4

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia