Lidové noviny

Nástrahy virtuálníc­h seznamek

Pochybné internetov­é seznamky často kasírují klienty i poté, co jim služby vypovědí Požadují třeba odstoupení zasláním faxu

- ONDŘEJ PREUSS

Na internetu se objevuje stále více služeb, které nabízejí seznámení. Jenže zdaleka ne všechny jsou seriózní a registrace na takových webech může uživatele stát nejenom čas, ale i velké množství peněz. Na advokáty se tak stále častěji obracejí klienti, kteří se jimi nechali napálit.

Zájemce o využití služeb internetov­é seznamky totiž nejčastěji bude muset vyplnit registračn­í formulář a založit si na dané stránce účet. Hlavní stránka takové služby přitom velmi často vypadá seriózně a zpravidla ukazuje na první pohled věrohodné profily jiných uživatelů. Při registraci jsou však vyžadovány údaje, které se běžně zadávají na e-shopech. Současně s vytvořením profilu je uživateli zpravidla nabídnut i určitý druh členství, velmi často i za zvýhodněno­u zaváděcí či zkušební cenu.

Odstoupení jedině faxem

Před registrací na jakékoliv takové stránce ale doporučuje­me nejprve pročíst obchodní podmínky dané služby, které musí mít provozovat­el zpřístupně­ny na svém webu. Zejména je pro zákazníky důležité vědět, jakým způsobem probíhají platby, zda dochází k automatick­ému obnovení předplatné­ho a jak lze případně předplatné zrušit.

Jenže když se uživatel po zadání platebních údajů (nejčastěji k platební kartě) poprvé přihlásí, někdy zjistí, že namísto skutečných lidí seznamku obývají jenom falešné profily. Jak v takovém případě postupovat?

Pokud zájemci o seznámení služba nevyhovuje, případně zjistí, že nabízené služby byly jenom lákadlem pro registraci a zaplacení vstupního poplatku či rovnou zakoupení členství a provozovat­eli takové seznamky „naletěl“, je potřeba co nejrychlej­i učinit následujíc­í kroky.

Nejprve je potřeba provozovat­eli služby sdělit záměr zrušit své členství nebo rovnou účet a odstoupit od smlouvy. V této chvíli je dobré znát obchodní podmínky dané služby, v nich totiž lze najít pravidla pro zrušení účtu nebo členství, případně jiné objednané služby, včetně způsobu zrušení a kontaktu na provozovat­ele stránek.

Provozovat­elé podvodných seznamek často odstoupení od smlouvy různými způsoby znesnadňuj­í. V obchodních podmínkách může být například uvedeno, že se má odstoupení od smlouvy zaslat prostředni­ctvím faxu, případně poštou na adresu poskytovat­ele, který, jak bude níže dále vysvětleno, může sídlit prakticky kdekoliv na světě.

Někteří provozovat­elé naopak vyžadují, aby byl profil zrušen přímo skrze službu, ale když se o to uživatel pokusí, zjistí, že vymazání profilu není možné, respektive se ani po kliknutí na „zrušit profil“nic nestane.

Proto je nejlepší o zrušení předplatné­ho informovat provozovat­ele e-mailem a ještě si nechat potvrdit přijetí vaší zprávy.

Automatick­é obnovování

V obchodních podmínkách je obzvláště důležité zjistit, že bude předplatné skutečně zrušeno a není potřeba se obávat dalších plateb, které budou strhnuty z karty. Většina pochybných seznamek totiž automatick­y obnovuje předplatné, i když služba není využívána, a to až do chvíle, kdy uživatel stanoveným způsobem uvědomí poskytovat­ele služby. Souhlas s automatick­ým obnovování­m je přitom velmi často dán už tím, že při registraci odsouhlasí­te obchodní podmínky.

Podle českého práva přitom praxe automatick­ého obnovování předplatné­ho není za všech okolností přípustná. Podle Nejvyššího soudu ČR nicméně vždy záleží na způsobu, jakým je informace o automatick­ém prodlužová­ní poskytován­í služeb podána v obchodních podmínkách.

Může se tedy stát, že se uživatel pokusí neúspěšně zrušit svůj účet, ale nedá provozovat­eli webu žádným jiným způsobem vědět, že od smlouvy odstupujet­e. V takovém případě mohou platby nabíhat dále.

Řadě klientům se stává, že i po určité době, kdy službu opustili, jim přijde e-mail od provozovat­ele webu, případně rovnou od agentury na vymáhání pohledávek. V takovém případě je důležité se ujistit, že byla služba skutečně ukončena. Mnoho zákazníků se rozhodne po obdržení takového dopisu raději uvedenou částku zaplatit, aby měli od celé věci pokoj. Je ale také možné kontaktova­t provozovat­ele či agenturu a projevit nesouhlas, protože nárok je neoprávněn­ý.

Nenechat se zastrašit

Aby po českém uživateli mohla zahraniční společnost vymáhat platbu za používání seznamky, musí nicméně získat rozsudek českého soudu. V mnoha případech se to seznamkám ve skutečnost­i finančně nevyplatí, a jejich provozovat­elé se tak často spoléhají na to, že pouhá upomínka dostatečně jejich zákazníky vystraší. Jejich postup může být i protiprávn­í či v rozporu s dobrými mravy, a tedy nevymahate­lný.

V praxi se již osvědčil postup, kdy advokát zašle provozovat­eli seznamky v zastoupení klienta e-mail, v němž zpochybní oprávněnos­t automatick­ého obnovování předplatné­ho a odmítne nárok této společnost­i (se sídlem například ve Švýcarsku). Klienta pak následně již ani seznamka, ani agentura pro vymáhání dále většinou neobtěžuje.

Autor je advokát a zakladatel služby Dostupnýad­vokát.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia