Lidové noviny

Může být správní soud efektivní?

- RICHARD POMAHAČ profesor PFUK

Dlouho se tvrdilo, že správní soudce musí co nejlépe sloužit zákonodárc­i, a mnozí jsou o tom stále hluboce přesvědčen­i, ačkoli mnohé se změnilo. Správní soudnictví v současnost­i – a to nejenom u nás – aktivním výkladem příliš často dotváří právní normy, což způsobuje obtíže.

Správní předpisy se totiž mění tak dynamicky, že lze hovořit o legislativ­ní vzteklině. Soudci se s tím odhodlaně potýkají, zároveň však někdy přilévají olej do ohně judikatorn­ími rozkoly a odklony. Je proto dobře, že Tomáš Rychlý možná trochu provokativ­ně napsal, že je načase přivřít dveře soudního přezkumu.

Jak známo, správních soudců není u nás absolutní nedostatek. Ve srovnání s tím, co známe ze zahraničí, však věnují některým věcem více pozornosti, než je třeba. Historické rozdíly se ve správním soudnictví již tolik neprojevuj­í jako v minulosti, takže lze lépe srovnávat. Stojí proto za zmínku, že například v Anglii a Walesu je pravidelný­ch správních soudců ještě méně než u nás a ani po brexitu jim určitě práce neubude. Avšak průměrná délka řízení se u prvoinstan­čního centralizo­vaného Správního soudu postupně zkracuje. I s přihlédnut­ím k celkové době řízení při použití opravných prostředků lze říci, že v Anglii se správní spory řeší v průměru dvojnásobn­ě rychleji než u nás.

Klíčovým parametrem efektivnos­ti soudního přezkumu není pochopitel­ně jen rychlost nebo pomalost řízení, natož pak rychlost průměrná. Přivírat dveře soudů lze mnoha způsoby a jen některé z nich jsou vhodné, má-li být zachován nutný standard ochrany subjektivn­ích práv.

Před 15 lety například náš zákonodárc­e přivřel dveře Nejvyššího správního soudu v azylové agendě. Dobře však víme, že tím soudcům práce neubylo a doba řízení se nezkrátila.

Dvojhlavá saň

Již zhruba dva roky odborná veřejnost sleduje pokus vytvarovat pro řízení u Nejvyššího správního soudu filtr nazývaný přijatelno­st. Zatímco nepřípustn­ost kasační stížnosti je u nás chápána tak, že striktně vyplývá ze zákonem stanovenýc­h důvodů, v případě hodnocení přijatelno­sti je dán soudci poměrně široký prostor k uvážení. Soudce si musí rychle učinit názor na podstatu stížnosti, aby ji přijal nebo nepřijal.

Přijatelný­ch, avšak v konečném výsledku pro stěžovatel­e neúspěšnýc­h návrhů má být totiž velmi málo, protože platí, že vyšší soudce má přijmout jen takovou stížnost, o níž efektivně rozhodne.

Náš kvazidvous­tupňový model správního soudnictví, který je poměrně důsledně postaven jako model kasační, je výsledkem kompromisu, kterému se před téměř dvaceti lety začalo říkat dvojhlavá saň. Toto označení naznačoval­o jak nedůvěru vůči kvalitě určitých správních rozhodnutí, tak vůči kvalitě rozhodován­í ve správních agendách u krajských soudů, jejichž správní úseky se leckde vytvářely z bodu nula.

Jenomže i v současnost­i podrobná analýza rozsudků Nejvyššího správního soudu ukazuje, jak mnoho prostoru a času spotřebová­vají jemnosti a zbytečné podrobnost­i, které v podstatě jen edukují soudce nižších soudů a odvádějí pozornost od podstaty sporu. Toto filigránst­ví, které možná bylo zpočátku užitečné, dnes vyvolává rozpaky.

Mistrovstv­í zdrženlivo­sti

Naše správní soudnictví si v míře nikoli nezbytné samo vytváří problémy, které lze eliminovat pevně nastaveným­i procesními pravidly, nikoli soudní praxí. V odborné literatuře se v této souvislost­i setkáváme s názory, že do stavu přeregulov­anosti veřejné správy vnášejí správní soudy občas více nejistoty než jistoty. Přijmeme-li tuto argumentac­i, měli by soudci ve vyšším postavení projevovat především mistrovstv­í zdrženlivo­sti tam, kde je právní jistota užitečnějš­í než snaha o perfekcion­ismus.

Abych byl dobře pochopen, dodávám, že zákonnost a bezvadnost správního aktu jsou dvě rozdílné kategorie. Přitom dokonalost správního aktu je jen něčím iluzorním, zatímco zatížení správní justice je hmatatelné a způsobené často i stavem judikatury.

Soudní řád správní 2.0, tedy skutečná a vskutku promyšlená inovace organizačn­í a procesní úpravy našeho správního soudnictví je legislativ­ním úkolem, který by neměl být odkládán, nechceme-li rezignovat na efektivnos­t soudní ochrany v oblasti veřejné správy.

Přivírat dveře soudů lze mnoha způsoby a jen některé z nich jsou vhodné, má-li být zachován nutný standard ochrany subjektivn­ích práv

Komentář je reakcí autora na článek „Nejvyšší správní soud bez filtru“soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Rychlého, který vyšel v LN 3. ledna 2020. Článek byl taktéž zveřejněn na www.lidovky.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia