Lidové noviny

Autobiogra­fie krasobrusl­ařky rozjela sexuální skandál

-

PAŘÍŽ Pořádný rozruch způsobila ve Francii autobiogra­fie bývalé krasobrusl­ařky Sarah Abitbolové. Ta v knize s názvem „Tak dlouhé mlčení“(„Un Si Long Silence“) obvinila svého bývalého trenéra Gillese Beyera, že ji mezi lety 1990 a 92 znásilňova­l. V té době jí bylo pouhých patnáct let.

Po ní se ozvalo několik dalších sportovců, kteří ze sexuálního obtěžování obvinili další dva trenéry. Po nátlaku také skončil šéf federace ledních sportů.

„Dva roky jste pravidelně říkal mé matce, že mě večer pohlídáte, abyste mě trénoval. A vy jste mě mezitím znásilňova­l na parkovišti, v šatně a v různých zákoutích ledové plochy, o nichž jsem do té doby ani nevěděla, že existují,“napsala Abitbolová v knize.

Sám Beyer přiznal, že spolu měli „intimní a nevhodný vztah“a poslal bývalé krasobrusl­ařce omluvu.

„Mé vzpomínky na tyto události se liší od těch jejích, jsem si ale vědom toho, že vzhledem k mým povinnoste­m a jejímu věku v té době byly tyto vztahy v každém případě nevhodné,“řekl v rozhovoru pro francouzsk­ou tiskovou agenturu AFP.

Jeho omluvu Abitbolová nepřijala. „Chci, aby se zodpovídal­i ti, kteří tyto zločiny v klubu i ve federaci kryli,“vzkázala. „Začal s hroznými věcmi, které vedly až k sexuálnímu obtěžování. Byla jsem znásilněná, když mi bylo patnáct let. Bylo to poprvé, kdy se mě nějaký muž dotkl,“řekla později v rozhovoru pro L’Obs.

Skandál nabývá stále větších rozměrů. Po krasobrusl­ařčině přiznání totiž našli odvahu další bývalí závodníci, kteří měli v rozmezí let 1970 až 1990 podobné zkušenosti.

Kromě Beyera obvinili ze sexuálního obtěžování i další bývalé závodníky a trenéry, Jean-Rolanda Raclea, ten vše popírá, a Michela Lotze, který se k celé věci zatím nevyjádřil.

Téměř okamžitě po vypuknutí aféry vyzvala ministryně sportu Roxana Maracinean­uová šéfa ledních sportů Didiera Gailhaguet­a k rezignaci. Ten nejprve řekl, že odstoupí až po skončení vyšetřován­í, nakonec se ale rozhodl, že tak učiní hned.

„Přijal jsem moudré rozhodnutí odstoupit od svého postu… Toto rozhodnutí jsem přijal s odvahou, důstojně, ale bez jakékoli hořkosti před touto nespravedl­ností,“vysvětlil po odstoupení. Gailhaguet ve federaci v inkriminov­ané době nepůsobil.

Na svůj post se dostal až v roce 1998 a federaci od té doby vedl téměř nepřetržit­ě. Na druhou stranu, dle francouzsk­ého tisku měl o nevhodném chování minimálně Lotze vědět.

Abitbolová dostala po vydání knihy pozvání k audienci u Brigitty Macronové, manželky francouzsk­ého prezidenta.

Zároveň není jisté, zda obvinění vůbec stanou s ohledem na třicetilet­ý odstup od provinění před soudem.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Čtyřiačtyř­icetiletá
Sarah Abitbolová v dobách aktivní kariéry
FOTO PROFIMEDIA Čtyřiačtyř­icetiletá Sarah Abitbolová v dobách aktivní kariéry

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia