Lidové noviny

Radši konec školního roku než Valentýn

-

PRAHA Na svátek zamilovaný­ch zdražují květiny. Floristé se ale hájí, že ceny zvedají dodavatelé v Holandsku. Někteří dokonce tvrdí, že na Valentýna kvůli velkým nákladům vydělají dokonce míň než jindy. Nejoblíben­ější jsou během tohoto svátku rudé růže a další rudé květiny.

Růst cen s nadcházejí­cím Valentýnem potvrzuje manažerka pražského květinářst­ví Flora Zuzana Dvořáková. „Ceny nastaví Holandsko, my s tím nemůžeme nic udělat. Před zdražením jsme jednu růži prodávali za 85 či 89 korun, nyní stojí 95 korun,“sdělila Dvořáková.

Její slova potvrzuje majitelka květinářst­ví v Tanvaldu Vladimíra Švecová. „My květiny už draze nakupujeme, celé to vznikne v Holandsku. V létě nakoupím květinu za 15 korun a nyní třeba za 60,“říká Švecová. Zdražování podle ní začíná již dva týdny před Valentýnem a pokračuje až do květnového Dne matek.

Naopak majitel firmy Kytky od Pepy Josef Dušátko tvrdí, že teď nezdražuje, ačkoliv ceny zvedli nejen dodavatelé v Holandsku, ale i ti čeští. ,,Ceny v našich obchodech na Valentýna neměníme. To ale neznamená, že máme ceny od pěstitelů stále stejné, naopak, cena hlavně červených květů se raketově zvedá,“řekl. Na jedné květině proto míň vydělá, ale zase mnohonásob­ně roste obrat. ,,Výdělkem pro nás byl třeba mnohem zajímavějš­í svátek Veronik teď v pátek, který byl po letech extrémně silný, než očekáváme na Valentýna,“zmínil Dušátko. Úspěšnost se podle něj odvíjí i od dní v týdnu, kdy nejsilnějš­í je prý pátek a nejslabší naopak pondělí.

Podle zakladatel­e firmy Florea.cz Jiřího Hemerleho prodejci na Valentýna ve výsledku víc nevydělají. ,,Obraty vzrostou několikaná­sobně, ale s tím, jak se navýší veškeré náklady, ten konečný součet je v podstatě stejný jako při běžném provozu,“tvrdí Hemerle.S tím souhlasí i Dušátko: ,,Radši konec školního roku než Valentýn.“kav

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia