Lidové noviny

Krátkou zimu vystřídá úmorné léto. Zvykejme si

Rytmus čtyř ročních období, jak jej známe, zmizí Letošek bude zřejmě rekordně suchý Voda bude chybět už zjara

- KATEŘINA SURMANOVÁ MAGDALÉNA LANGOVÁ Pokračován­í na straně 3 s klimatolog­em na str. 11 SLOUPEK LN

PRAHA V pondělí se Českem prohnal ničivý vichr, v úterý se v jednom dni vystřídal sníh, slunečno, déšť i kroupy. Člověk by řekl, že počasí se zbláznilo. Pravda ale je, že odpovídá na impulzy, které mu dal a dává člověk chrlením skleníkový­ch plynů. Lidská činnost dodává teplo, teplo je energie a ta se musí někde projevit.

Přehled všech možných typů počasí jsou Češi zvyklí spojovat s dubnem, ale zvyk budou muset změnit. Zimní období se zkracuje, takže jevy typické pro apríl se objevují už v půlce února. Opticky a pocitově to bude vypadat tak, že se ze čtyř období stala dvě. Protože zima bez sněhu je jasně vidět a úmorně horké léto jasně cítit.

„Dosud jsme žili rytmem čtyř ročních období, jejich charakter ale klimatická změna výrazně přetváří a nejvíce je to patrné právě na zimě. Začneme vnímat, že roční období už nepředstav­ují čtyři zhruba stejně dlouhé časové úseky. Typické zimní počasí bude v řadě let trvat krátce s pár dny se sněhovou pokrývkou a období vysokých teplot, které spojujeme s létem, bude delší,“říká bioklimato­log Miroslav Trnka v rozhovoru pro LN.

Nynější zima je extrémně slabá, vodní zásoby ve sněhu jsou desetkrát menší než loni, pročež odborníci počítají, že sucho bude letos horší než v zatím nejkrizově­jších rocích stávajícíh­o suchého období, 2015 a 2018. Zmíněné období je za celou dobu moderního pozorování v Česku přitom nejintenzi­vnější.

„Chybějící sněhová pokrývka bude velký problém. Nejen že se nedoplní zásoby podzemní vody, ale voda bude pravděpodo­bně už brzy na jaře chybět i ve vodních tocích,“řekl ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (za ČSSD).

Vodohospod­áři napouštějí nádrže na maximum, co to jen jde, ale i tak kubíky vody mizí za hranicemi – vláha by teď měla mít podobu sněhu, aby se držela doma, a odtékat pozvolna až při jarní oblevě.

Orkán Sabine, jenž měl v Česku podobu bouře, zapadá do proměny klimatu – dorovnává se tak ohřívání atmosféry, která se neochlazuj­e mírnými lokálními přeháňkami. „Třeba v Norsku jsou takové bouře v zimě relativně časté, v Česku ne,“dodává Trnka.

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia