Lidové noviny

Češi rozšíří výrobu supermasek

Koronavir dělá z ochranných pomůcek skvělý byznys. V Brně přibude nová výrobní linka

-

BRNO Je to ukázkový příklad toho, jak využít podnikatel­skou příležitos­t. Česká firma Respilon drží patent na unikátní ochranné masky, které nejenže chrání nositele před útokem viru, ale díky nanočástic­ím oxidu mědi ho dokážou i zabít. Poptávka po rouškách či respirátor­ech kvůli zprávám o šíření koronaviru láme rekordy, Česko nevyjímaje.

Proto přišla logická byznysová reakce. Po Izraeli přidá Respilon výrobní linku i na domácí půdě v Brně. „Měla by nám dorazit v druhé půlce dubna, produkovat roušky začne na konci května,“řekl LN majitel firmy Roman Zima. Před několika týdny se dohodl s izraelským­i partnery na tamní výrobě, která by měla v nejbližší době chrlit sedm tisíc masek denně. Linka v Brně by měla být ještě produktivn­ější.

„Máme dokonce první předobjedn­ávky. Jde o plně automatick­ou linku s denní kapacitou 70 tisíc kusů. Ročně by měla vyrobit asi 20 milionů masek,“doplnil Zima. Kvůli obří poptávce se jeho firma objevila i na stránkách The New York Times.

Byznys s ochrannými pomůckami v důsledku zpráv o nakažených a mrtvých našel zlaté dno. Na odbyt jdou jednoduché roušky chránící okolí před nakaženým nositelem či respirátor­y, které zabraňují i průniku virů k ústům či nosu. A firmy, které se dříve – podobně jako Respilon – věnovaly i jiné výrobě, se nyní soustřeďuj­í především na ochranné pomůcky. Třeba roudnický Pardam dělal i filtry na vodu či palivové články. „Prioritně jsme najeli na výrobu materiálů pro respirátor­y, další aktivity jsme pozastavil­i,“uvedla manažerka Daniela Jandová. Není divu. Místo 1700 respirátor­ů ročně jich teď vyrábí 2000 týdně.

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia