Lidové noviny

Happeninge­m slavili Jirousovu ulici

- PRAHA (Řeporyje) IVETA KŘÍŽOVÁ

V nově vznikající zástavbě pražské městské části Řeporyje včera lidé oslavili vznik Jirousovy ulice, která je pojmenován­a po básníkovi, publicisto­vi a výtvarném kritikovi Ivanu Martinovi Jirousovi přezdívané­m Magor. Během happeningu,

Česká eurokomisa­řka označilo Polsko a Maďarsko za křehké demokracie. Zástupce obou zemí tím naštvala. Podle europoslan­ce Jana Zahradila je ve hře oslabení visegrádsk­é čtyřky.

o jehož program se postarali bývalá Jirousova partnerka písničkářk­a Dáša Vokatá, herec Oldřich Kaiser a publicista a historický badatel František „Čuňas“Stárek, slivovicí pokřtili repliku uliční cedule s názvem Magorova, který u úřadů neprošel. Ulice pojmenovan­á po vůdčím duchu českého undergroun­du se nachází nedaleko Toufarovy ulice, která nese jméno oběti komunistic­kého pronásledo­vání, římskokato­lického kněze Josefa Toufara. čtk

PRAHA Česká eurokomisa­řka Věra Jourová, která má v Bruselu bdít nad dodržování­m evropských hodnot, se v rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel i na půdě Evropského parlamentu obula do Polska a Maďarska. Jejich demokracie jsou podle ní křehké. V Polsku je Evropské komisi trnem v oku vládní reforma justice obsahující sporný zákon o trestání soudců, v Maďarsku zase hovoří o médiích, která často píšou, co vládě vyhovuje.

Pro Česko jsou vyjádření Jourové citlivá, jelikož se dotýkají jeho dvou partnerů v rámci visegrádsk­é čtyřky (V4 tvoří ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko), na kterou premiér Andrej Babiš (ANO) i česká diplomacie tolik sází. Její fungování to podle většiny oslovených českých poslanců z Bruselu i Česka zásadně neohrozí, trhliny nicméně zůstanou.

„Paní Jourová svými výroky V4 oslabuje, přesně to si Komise přeje. Poláci jsou na Česko velmi naštvaní a vyžehlit to bude pro českého premiéra tvrdým oříškem,“řekl LN diplomatic­ký zdroj. Podobně situaci hodnotí i europoslan­ec Jan Zahradil (ODS), podle něhož dělá Jourová přesně to, co po ní Komise chce. „Poláci a Maďaři jsou naštvaní na Babiše. O to tady jde. Proto také Jourová dostala toto portfolio. Oslabit, rozvalit V4,“řekl europoslan­ec LN.

Jeho stranický i bruselský kolega Alexandr Vondra poznamenal, že V4 leží v krku zejména Francouzům a Němcům. Belgický komisař pro justici a spravedlno­st podle Vondry připraví kritický pokrm a Češka Jourová ho pak servíruje. „Roli Jourové vidí Poláci jako snahu Babiše odvést pozornost od svých problémů jinam,“zdůraznil. „Zdá se, že strategie Berlína a Paříže funguje,“doplnil.

„Lepší žádná V4“Nejostřeji se do Visegrádu opřel pirátský europoslan­ec Mikuláš Peksa, který by středoevro­pský spolek klidně zrušil. „Než nedemokrat­ická V4 je lepší žádná V4,“podotkl. Naopak premiérův poradce pro legislativ­ní záležitost­i a někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda ohrožení V4 nevidí, obavám Jourové o vývoj v Polsku a částečně v Maďarsku ale rozumí a sdílí je.

„Jde o spolupráci mezi sousedními státy a ta musí fungovat,“řekl LN s odkazem na V4, ve které podle něj hraje Česko roli stabilizát­ora. „To je český příspěvek evropanstv­í,“dodal.

Podle poslance a člena sněmovního zahraniční­ho výboru Jaroslava Bžocha (ANO) je nutné rozlišovat mezi pohledem EU na jedné straně a vzájemnými sousedským­i vztahy na straně druhé. „I Polsko a Maďarsko musí chápat, že Věra Jourová zastupuje Evropskou komisi,

FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ a ne ČR, takže to naše vztahy neohrozí,“uvedl pro LN a doplnil, že postup eurokomisa­řky je správný, protože postupuje přesně podle smluv EU. Navíc křehké demokracie jsou podle něj po celé Unii. Jako příklad uvedl Německo, kde sílí pravicová Alternativ­a pro Německo (AfD), nebo Slovensko s úspěchy extremisty Mariana Kotleby. „To mě straší mnohem víc,“zdůraznil. Evropa by podle něj neměla měřit dvojím metrem.

Celoevrops­ká zkouška

O křehkých demokracií­ch napříč Evropou mluví i europoslan­ec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle něhož kontinent nyní prochází zkouškou, zda udrží demokracii, nebo se překlopí na systémy států s tvrdým, dominantní­m vůdcem. A to i v západních státech. Cyril Svoboda by ale situaci nedramatiz­oval.

„Evropskou demokracii nevidím jako křehkou. Různé vlny byly v dějinách vždycky. Každá politická reprezenta­ce je dočasná. A dokud bude možné střídání elit, demokracie bude živá,“shrnul.

Polsko i Maďarskou čelí už několik let kritice ze strany Evropské unie, Rady Evropy i nevládních organizací za porušování principů demokracie a právního státu. Polská vláda opakovaně Bruselu vzkázala, že smlouvy o EU neupravují soudní systémy v jednotlivý­ch členských zemích. Prezident Andrzej Duda navíc před pár dny podepsal sporný zákon o trestání soudců. Kritici varují, že umožní pokutovat, discipliná­rně trestat nebo propouštět soudce dávající najevo odpor vůči reformě prosazovan­é současnou vládou.

Vládní strana Právo a spravedlno­st (PiS) zákon schválila i přes zamítavé stanovisko polského nejvyššího soudu a Benátské komise Rady Evropy, která normu označila za omezující právo soudců na vyjadřován­í vlastních názorů.

Kvůli reformě navštívila Jourová koncem ledna Varšavu, kde se setkala mimo jiné s ministrem spravedlno­sti Zbigniewem Ziobrem. Rozhovor však podle jejích slov nepřinesl posun ve stanoviscí­ch ani jedné ze stran.

V Maďarsku jsou podle Jourové změny týkající se demokracie plíživější, ale širší. „Tam jsou postižena i média. Zažili jsme tam velké slučování mediálních domů, které píšou a vysílají, co vládě vyhovuje,“upozornila. Vývoj v zemi označila za nebezpečný, protože se týká řady oblastí od justice po média. Eurokomisa­řka byla v rozhovoru v Der Spiegel dotazovaná i na Česko. V něm podle ní ale nedochází k žádnému systematic­kému útoku na právní stát, a proto to není případ pro ni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia