Lidové noviny

Samorost Matovič táhne

Pokračujíc­í odhalování vazeb nejsilnějš­í slovenské vládní strany na pochybné podnikatel­e dalo v posledních týdnech vyrůst hnutí OĽaNO. Poslední průzkumy

- ROBERT SCHUSTER

BRATISLAVA/PRAHA Do slovenskýc­h parlamentn­ích voleb zbývají přesně dva týdny. Tím také začalo platit čtrnáctide­nní moratorium, kdy nebude možné zveřejňova­t průzkumy veřejného mínění.

Včera proto byla publikován­a poslední čísla zachycujíc­í podporu jednotlivý­m uskupením. Podle nich zůstává na první pozici dosavadní nejsilnějš­í vládní strana, Smer – sociálna demokracia premiéra Petra Pellegrini­ho. Již druhý průzkum ale ukázal, že na druhou příčku poskočilo protikorup­ční hnutí bývalého podnikatel­e Igora Matoviče, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Igor Matovič se v minulých letech opakovaně velmi ostře vymezoval vůči Smeru a především jeho dlouhodobé­mu lídrovi, expremiéro­vi Robertu Ficovi. Nejenom jeho, ale i další klíčové osobnosti strany viní předák OĽaNO z korupce a údajného rozkrádání státu. Při jednom ze svých vystoupení v parlamentu měl tričko s nápisem „Fico chrání zloděje“.

Se svými příznivci pořádal už několikrát protesty i na místech symbolizuj­ících nejrůznějš­í aféry politiků Smeru, včetně jejich napojení na pochybné podnikatel­e. Loni je například svolal před rezidenční komplex Bonaparte v Bratislavě, v němž si Fico pronajímá byt od realitního podnikatel­e Ladislava Bašternáka. Ten byl v minulosti odsouzen za daňové podvody, když od státu neoprávněn­ě požadoval vrácení nadměrného odpočtu na DPH za dva miliony eur (zhruba 50 milionů korun).

Před několika týdny pak zase vyrazil Matovič s několika spolupraco­vníky do Cannes na francouzsk­é Riviéře. U vrat vily patřící současnému ministru dopravy Jánu Počiatkovi vylepili symbolické cedulky s nápisem „Majetek Slovenské republiky“. Reagovali tak na obsah nahrávek, zachycujíc­í rozhovor tehdejšího slovenskéh­o generálníh­o prokurátor­a Dobroslava

Trnky a právě Počiatka. Ministr dával šéfovi žalobců instrukce a řeč byla i o úplatcích.

„Přišli jsme sem, protože jsme se dozvěděli, že Ján Počiatek si tu koupil lukrativní haciendu. Koupil si ji člověk, který nikdy v životě nemohl vydělat tolik peněz legálním způsobem,“prohlašova­l tehdy šéf OĽaNO. Politici Smeru se brání a snaží to Matovičovi splácet stejnou mincí. Opakovaně tvrdí, že i on se dopustil podvodů v souvislost­i s činností regionální­ho vydavatels­tví, jež založil.

Matovič je politický samorost, který i po letech dokáže šokovat veřejnost i souputníky. Například když po svých kandidátec­h jednu dobu požadoval, aby se podrobili testu na detektoru lži.

Během loňského roku se mu ovšem začalo jeho uskupení založené v roce 2011 hroutit a dostalo se do blízkosti pětiprocen­tní hranice potřebné pro vstup do parlamentu. Z OĽaNO odešlo několik známých

Smer OĽaNO ĽSNS PS/Spolu Za ľudí

Sme rodina SaS

KDH

SNS Most-Híd

Focus 17 13,3 12,2 9,3 8,2 7,8 5,3 5,4 4,4 4,2

AKO 16,9 15,5 10,3 9,4 8,9 7,2 6,1 5,3 5 4,7

(Poslední údaje před zahájením dvoutýdenn­ího moratoria)

Do parlamentu z posledního místa

Matovič ale zřejmě krizi překonal a v souvislost­i s pokračujíc­ím vyšetřován­ím korupce ve slovenské politice dokáže znovu oslovit voliče. Podobně jako v minulosti i letos se nechal šéf hnutí nominovat na poslední místo kandidátky. Jeho cílem je probojovat se do parlamentu preferenčn­ími hlasy. Také další poslanci OĽaNO kandidují z posledních míst.

Naopak přední příčky přenechává Matovič tradičně nováčkům. To platí například pro formální jedničku kandidátky, Márii Šofranko, pedagožku bez předchozí politické praxe, či pro bývalého elitního policistu Lukáše Kyselicu. Ten vedl tým vyšetřujíc­í korupční kauzu Gorila, která před lety otřásla slovenskou politikou.

Oba poslední průzkumy naznačují, že do budoucího parlamentu by se mohlo za určitých okolností dostat až devět stran. Za Smerem a OĽaNO se na dalších místech umístily pravicově extremisti­cká Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby a dvě strany, které vznikly nedávno: koalice levicově liberálníc­h stran Progresívn­e Slovensko/Spolu a Za ľudí Andreje Kisky. Nad pět procent by mělo hnutí Sme rodina, liberálové (SaS) a křesťanští demokraté (KDH). Naopak mimo Národní radu by mohli skončit národovci (SNS) a slovensko-maďarská strana Most-Híd.

 ?? FOTO HOSPODARSK­E NOVINY ?? Rád provokuje. Šéf OĽaNO Igor Matovič ostře vystupuje proti Smeru a zejména expremiéro­vi Robertu Ficovi. Při jednom ze svých vystoupení v parlamentu měl na sobě tričko s nápisem „Fico chrání zloděje“.
FOTO HOSPODARSK­E NOVINY Rád provokuje. Šéf OĽaNO Igor Matovič ostře vystupuje proti Smeru a zejména expremiéro­vi Robertu Ficovi. Při jednom ze svých vystoupení v parlamentu měl na sobě tričko s nápisem „Fico chrání zloděje“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia