Lidové noviny

Koronaviru­s kosí i zdravotník­y

- VÍT ŠTĚPÁNEK

PEKING/PRAHA „Pracují v první linii, v nesmírně náročných podmínkách, jsou pod obrovským psychickým tlakem. Riziko nákazy je u těchto lidí veliké.“Tak včera komentoval Ceng I-sin, představit­el čínské Národní zdravotní komise, zprávu o zdravotníc­ích, kteří se při výkonu služby novým typem koronaviru buď nakazili, nebo mu dokonce podlehli.

Mezi zdravotnic­kým personálem si měla nákaza od svého vypuknutí na sklonku minulého roku do včerejška vyžádat šest mrtvých, nakažených zdravotník­ů je ale přes 1700. Velká většina z nich pochází z provincie Chu-pej, ohniska nákazy.

Hodnověrno­st údajů o obětech koronaviru, které Číňané poskytují, je však sporná. Přispěla k tomu změna metodiky vykazování mrtvých a nakažených, k níž čínské úřady přistoupil­y před dvěma dny – nyní se mezi oběti řadí i ti pacienti, kteří „pouze“vykazují symptomy nákazy, ale u nichž ještě diagnóza nebyla potvrzena. Podle tohoto přístupu si koronaviru­s jen za včerejšek připsal dalších 116 mrtvých a kumulovaný počet obětí od počátku epidemie se blíží číslu 1400. S výjimkou dvou případů (po jednom z Filipín a Japonska) jsou všechny oběti z Číny.

Stížnost na „nedostatek transparen­tnosti“ze strany čínských úřadů při zvládání koronaviru vyjádřila v noci na včerejšek administra­tiva USA. Larry Kudlow, šéf Národní ekonomické rady USA (poradního orgánu prezidenta Donalda Trumpa), řekl, že Spojené státy jsou zklamány tím, že Čína nevpustila na své území žádného amerického odborníka. „Je tedy otázkou, zda se čínské politbyro skutečně chová čestně,“sdělil Kudlow.

Olympiáda prý ohrožena není V souvislost­i s epidemií již byla zrušena či posunuta celá řada politickýc­h, společensk­ých i sportovníc­h akcí, které se měly konat v Číně a v okolních zemích. Zdaleka největší z nich – letní olympijské hry v Tokiu – podle organizáto­rů prý ale ohrožena není.

„Říkám to znovu a naprosto jasně: vůbec neuvažujem­e o zrušení či odložení her,“prohlásil tento týden Joširó Mori, prezident organizačn­ího výboru OH, před setkáním se zástupci Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru. Největší sportovní akce planety má v Tokiu proběhnout od 24. července do 9. srpna.

Tokijským organizáto­rům hraje do karet i včerejší stanovisko Světové zdravotnic­ké organizace (WHO). Podle něj WHO „nevidí v aktuálním průběhu epidemie významnou změnu“a zvýšení počtu obětí a infikovaný­ch je třeba připsat změně metodiky čínských úřadů.

Včerejšek přinesl také rozluštění tajenky jménem MS Westerdam: pasažérům z této výletní lodi bylo totiž po řadě marných pokusů o přistání povoleno vystoupit na pevninu v kambodžské­m přístavu Sihanoukvi­lle. Z obavy před nákazou koronavire­m v předchozíc­h dnech odmítly loď vpustit do svých přístavů mimo jiné Japonsko, Filipíny či Thajsko. „Je to úžasné, být zase na zemi. Váš předseda vlády má báječné srdce,“řekla australská pasažérka Anna Melonová po vystoupení z lodi na adresu autokratic­kého kambodžské­ho premiéra Hun Sena.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Díky! Pasažéři lodi MS Westerdam, jež dlouho nemohla zakotvit kvůli obavám z koronaviru a včera přistála u břehů Kambodže, opět stanuli na pevnině.
FOTO ČTK/AP Díky! Pasažéři lodi MS Westerdam, jež dlouho nemohla zakotvit kvůli obavám z koronaviru a včera přistála u břehů Kambodže, opět stanuli na pevnině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia