Lidové noviny

Léta vězení za hraní paintballu

- TOMÁŠ VLACH

Mnohaleté tresty hrozí v Rusku obviněným ve dvou kauzách, které vyšetřoval­a tajná služba FSB. Podle kritiků jsou vykonstruo­vané a připomínaj­í stalinské procesy třicátých let.

PENZA/PRAHA Co může mít společného kalinigrad­ská svatba s anarchisty z Penzy? V obou případech se na dlouhá léta do vězení mohou dostat lidé, o jejichž vině panují značné pochybnost­i. Začátkem týdne poslal vojenský soud ve městě Penza jihovýchod­ně od Moskvy zatím nepravomoc­ně do vězení na 6 až 18 let sedm členů údajné teroristic­ké organizace Síť. V Moskvě pak sedí ve vazební věznici manželský pár, kterému hrozí až dvacet let kriminálu za to, že před pěti lety na vlastní svatbě údajně prozradil identitu příslušník­a Federální bezpečnost­ní služby (FSB).

Aktivisté z organizace Síť podle obžaloby „zakládali bojové skupiny s cílem násilně převzít moc“, chtěli útočit na policisty, vojenské objekty a kanceláře vládní strany Jednotné Rusko, připravova­t se k tomu měli vojenským výcvikem. Kauza připadla vojenskému soudu, protože jen ty soudí teroristic­ké činy. V pondělí tribunál vynesl prvoinstan­ční rozsudek ve výši, již požadoval prokurátor. Nejvyšší tresty, 18 a 16 let, dostali údajní vůdci skupiny, sedmadvace­tiletý Dmitrij Pčelincev

a třiadvacet­iletý Ilja Šakurskij. Soud vycházel z přiznání obžalovaný­ch i výsledků domovních prohlídek, tyto důkazy ale mnohá ruská média zpochybňuj­í. Obhajoba tvrdí, že zbraně a munici tajná služba členům skupiny podstrčila a soubory na pevných discích, mezi nimiž je manifest organizace, někdo dopisoval až po jejich zabavení policií.

Především tu ale jsou výpovědi obžalovaný­ch o mučení elektrický­m proudem. „(Od předchozíc­h elektrošok­ů) jsem už měl na břiše modřinu, jako by mi tam spadl meteorit. Pak mě najednou shodili na zem a začali stahovat kalhoty, aby připojili dráty ke genitáliím. Řekl jsem: O. k., rozumím,“popsal okolnosti svého přiznání Pčelincev. Počínání vyšetřovat­elů později prověřoval­a inspekce, která však došla k názoru, že údajné stopy po mučení elektřinou jsou jen „kousanci od štěnic“.

„Obviněné spojují levicové myšlenky, část z nich se považuje za anarchisty nebo antifašist­y,“píše ruská webová stránka Rádia Svoboda (RFE-RL). Další spojující aktivitou byl zájem o paintball, hru vojenského charakteru, při níž po sobě hráči střílejí želatinové kuličky. „Dle FSB šlo o cvičení bojových návyků,“dodává RFE-RL.

Za vykonstruo­vaný označila proces známá ochránkyně lidských práv Světlana Gannuškino­vá. Podle ní jen svědčí o stále zhoršující se úrovni demokracie v zemi, odráží obavy vládnoucí garnitury na jedné straně a neschopnos­t občanské společnost­i se před excesy tohoto druhu bránit na straně druhé. „Chtějí nám vnutit strach jako pocit preventivn­ího charakteru,“dodává Gannuškino­vá.

Kauza opilého agenta

Další případ nese už jen znaky čisté absurdity. Manželé Antonina Ziminová-Antonecová a Konstantin Antonec si před pěti lety pozvali na svatbu spolužáka a kamaráda nevěsty Maxima, který se opil a přede všemi se chlubil svým zaměstnání­m u FSB. Fotografie i video se objevily na sociálních sítích, odvysílala je i jedna pobaltská televize.

Dlouho se nic nedělo, až v červenci 2018 vtrhlo do kaliningra­dského bytu manželů komando FSB a žena putovala do moskevské Lefortovsk­é věznice, kde od té doby sedí na samotce. O rok později se do vazby dostal i její muž, oběma hrozí až dvacet let vězení za prozrazení tajných informací a vlastizrad­u. Přitom upovídaný kapitán FSB v případu nefiguruje ani jako svědek a není jasné, zda byl potrestán.

Případ je křiklavý i na ruské poměry, a tak se spekuluje, že může mít souvislost s aktivitami Ziminové-Antonecové, která se zaměřovala na dialog s pobaltským­i zeměmi a jezdila na semináře po Evropě (přitom však měla zakázaný vstup do Litvy, podle jejího otce kvůli „proputinov­ským postojům“). Lotyšský politik z řad tamní ruské menšiny Ruslans Pankratovs míní, že může jít ze strany FSB o mstu – například za odmítnutí spolupráce. „Takové věci se nepromíjej­í,“říká Pankratovs.

 ?? FOTO RFE/RL ?? Absurdní případ. Antonecovi (vpravo) pozvali na svatbu přítele, jenž se v opilosti chlubil, že je agentem FSB. Za jeho údajné prozrazení jim hrozí až 20 let.
FOTO RFE/RL Absurdní případ. Antonecovi (vpravo) pozvali na svatbu přítele, jenž se v opilosti chlubil, že je agentem FSB. Za jeho údajné prozrazení jim hrozí až 20 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia