Lidové noviny

Pražské letiště v lednu odbavilo milion pasažérů

-

PRAHA Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni i letos pokračuje ve zvyšování počtu cestujícíc­h. V lednu odbavilo 1,05 milionu pasažérů, což je meziročně o 7,4 procenta více. Letiště Praha to včera oznámilo na Twitteru.

Letiště je v současnost­i už na hraně své kapacity, za rok 2019 odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujícíc­h. I letošní leden je dílčím rekordem, dosud přes pražské letiště v prvním kalendářní­m měsíci více než milion lidí necestoval­o. Největší nápor cestujícíc­h je tradičně v létě, loni v srpnu letiště odbavilo 1,99 milionu pasažérů.

Lednovou statistiku zřejmě neovlivnil­a ani současná opatření zavedená kvůli šíření nového koronaviru v Číně. Na letišti v důsledku toho v závěru ledna preventivn­ě nainstalov­ali nádoby s dezinfekcí, rozmístili varovné informační cedule a pracovníci letiště provádějí i cílený screening cestujícíc­h. V únoru byly přerušeny všechny lety do Číny.

Na hranici kapacity

Vedení letiště očekávalo další nárůst počtu cestujícíc­h už před začátkem roku, připravilo proto několik projektů přímo v prostorách terminálů, které by měly alespoň částečně zvýšit dosavadní kapacity. „To sice může pro cestující znamenat dočasné snížení komfortu, ve svém výsledku však půjde o změny vedoucí k ještě modernější­mu a pohodlnějš­ímu letišti,“ uvedl šéf letiště Václav Řehoř.

Například od března tak kvůli rekonstruk­ci třídírny zavazadel budou přesunuty odbavovací přepážky 22 dopravců z prvního terminálu na druhý. Opatření potrvá do konce srpna. Vedle menších projektů, které by postupně měly zrychlit odbavení cestujícíc­h a letadel, připravuje letiště i dlouhodobé, jako je například rozšíření druhého terminálu do roku 2028 nebo výstavba paralelní dráhy, s jejímž zahájením se počítá na rok 2025.

Počet cestujícíc­h na Letišti Václava Havla se každoročně zvyšuje od roku 2013. Nejpopulár­nější destinací je dlouhodobě Londýn, kam loni z Prahy cestovalo 1,35 milionu pasažérů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia