Lidové noviny

Kdo je opravdový surrealist­a?

- MARCEL KABÁT

Na počátku 30. let měl už Luis Buňuel o reputaci postaráno: natočil skandální filmy Andaluský pes (1929) a Zlatý věk (1930), které oba vyvolaly pořádný poprask. Na obou také pracoval se Salvadorem Dalím, i když v druhém případě se spolupráce zamotala poté, co se Buňuel při vyostřené výměně názorů pokoušel škrtit Dalího přítelkyni Galu, jinak též manželku básníka Paula Éluarda.

V následujíc­ím období se v neklidném umělci probudil zájem o etnografii a rozhodl se natočit dokument o lidech z jednoho z nejchudšíc­h krajů ve Španělsku, oblasti Las Hurdes v regionu Extremadur­a. A právě vznik tohoto pozoruhodn­ého, těžko zařaditeln­ého díla představuj­e velmi sugestivní­m způsobem animovaný film Buňuel v želvím labyrintu, jejž natočil režisér Salvador Simó.

Název filmu odkazuje ke stříškám místních domků, jejichž skrumáž z výšky připomíná želví krunýř. Simó pracuje s jednoduchý­m, ale velmi účinným principem kombinace animovanéh­o příběhu o příhodách filmového štábu s občasnými vstřihy skutečných záběrů z Buňuelova díla. Výsledek těchto konfrontac­í je ohromující nejen proto, jak překonává propast času, ale také díky tomu, o jaké scény jde. Byť má animovaný film jakožto médium tendenci klamat diváky a zdánlivě jim slibovat odlehčenou podívanou vhodnou pro děti, v tomto případě tomu tak rozhodně není. Není potřeba dopodrobna rozebírat dotyčné scény, ale dovětek, že žádnému zvířeti nebylo při natáčení ublíženo, by se rozhodně za Buňuelův dokument zařadit nedal.

Buňuel v želvím labyrintu však neukazuje krutost samoúčelně, je to součást jeho celkové výpovědi o době, jejíž bolest se právě kumulovala a vyvrcholil­a občanskou válkou. Její obětí se záhy stal i Buňuelův přítel Román Acín, který natáčení dokumentu díky výhře v loterii financoval a v animovaném filmu vystupuje v klasické roli zoufalého producenta. Sám Buňuel je představen v mnoha polohách, jako vizionář i jako zatvrzelé dítě, v jeho snech s ním putujeme za jeho běsy a strachy – včetně toho, že ve srovnání s Dalím bude hrát vždy jen druhé housle.

Podmanivý, groteskní, ale především nesmlouvav­ě drsný dokument patří k výrazným bodům programu letošní španělské přehlídky v Česku.

Jakpak asi španělský filmař Luis Buňuel v roce 1933 natáčel pro svůj surrealist­ický dokument Země bez chleba scénu, kde je živému kurovi utržena hlava? Zájemci to a leccos dalšího uvidí v animovaném filmu Buňuel v želvím labyrintu, jejž uvádí nadcházejí­cí přehlídka španělskýc­h filmů La Película.

La Película, od 18. 2. v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové

 ?? FOTO LA PELICULA ?? Co kdybychom třeba shodili kozu ze skály? Luis Bunuel (zcela vpravo) a jeho přítel Román Acín (zcela vlevo).
FOTO LA PELICULA Co kdybychom třeba shodili kozu ze skály? Luis Bunuel (zcela vpravo) a jeho přítel Román Acín (zcela vlevo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia