Lidové noviny

Penzijní spoření má být výhodnější

Návrh, aby se státní podpora investiční­ho životního pojištění přesunula na penzijní spoření, má šanci

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Stát ročně podporuje investiční životní pojištění občanů půl miliardou korun možností daňových odpisů. Z uvedené formy spoření se přitom podle kritiků stal produkt se špatnou pověstí, hlavně kvůli vysokým poplatkům za provizi a faktu, že dva roky klient někde platí jen je. Stát zároveň urputně hledá řešení pro důchodový systém, který se kvůli stárnutí populace brzy dostane do deficitu. Poslanec ANO Patrik Nacher nyní přišel s nápadem, který by podle něj mohl pomoci vyřešit obě věci.

Řečeno jednoduše: státní podporu investiční­mu životnímu pojištění odebrat a ušetřenými penězi posílit daňový odpis, jímž se bonifikuje penzijní spoření ve třetím pilíři, kde si člověk střádá bokem ke státnímu důchodu.

„Investiční životní pojištění je kontroverz­ní produkt, který neplní funkci, kvůli které si ho klient pořizoval, a je tak pro něj ve většině případů nevýhodný. Rušit ho nechci – uvidí se, jestli po odejmutí daňových úlev na trhu přežije. ročně zvýhodňuje stát daňově investiční životní pojištění občanů

Navrhuji ale, aby se státní podpora přesunula třeba na penzijní připojiště­ní, kde je prioritou státu, aby si občané střádali peníze na stará kolena,“řekl Nacher LN.

Poslanec hodlá předložit návrh změny zákona, kde by se díky úsporám u životního pojištění zdvojnásob­ila podpora na třetím pilíři penzijního systému. Konkrétně z dnešních až 24 tisíc ročně, o něž si může spořící poplatník snížit daňový základ, až na 48 tisíc.

Novinka by se měla dotknout jen nově uzavíranýc­h smluv, nerušila by slevu u těch uzavřených před účinností nového zákona.

Stát má zájem, aby si více Čechů pořídilo doplňkové penzijní spoření. Snižuje se totiž a dál se snižovat bude počet lidí v produktivn­ím věku, kteří v rámci průtokovéh­o charakteru prvního, státního pilíře financují penze stávajícíc­h seniorů. Méně pracujícíc­h, více seniorů – z rovnice jasně vychází, že vyžít pouze ze státní penze nebude možné, a přitom jen na ni spoléhají Češi nejvíc. Kvůli zmíněné souhře faktorů ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) a většina sněmovních stran Nacherův nápad neodmítají a čekají na konkrétní podobu návrhu.

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia