Lidové noviny

Česku se daří krotit státní dluh

V poměru k HDP jsou na tom lépe jen tři země Evropské unie – Estonsko, Lucembursk­o a Bulharsko

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA „Za jednoznačn­é pozitivum považuji skutečnost, že státní dluh v absolutním vyjádření zůstává stabilizov­án a v poměru k HDP setrvale klesá. Díky tomu je Česko jednou z nejméně zadluženýc­h zemí Evropy,“okomentova­la zprávu o řízení státního dluhu v roce 2019 ministryně financí Alena Schillerov­á.

Státní dluh Česka se loni podle ministerst­va financí (MF) zvýšil o 18,2 miliardy korun, a dosáhl tak 1,64 bilionu korun. Ale vzhledem k výši státního rozpočtu, jehož naakumulov­ané schodky tvoří rozhodujíc­í část dluhu, je loňské absolutní zvýšení velmi malé. A při pohledu na čísla o vývoji zadlužení je zřejmé, že od roku 2013 jde dluh státu i přes drobné výkyvy stále dolů. V roce 2013 dosahoval 1,683 bilionu, o 43 miliard korun více než na konci loňského roku.

Ekonomický růst hraje do noty Ještě lépe vypadá vývoj našich státních financí v porovnání s ekonomický­m růstem. V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) naše zadlužení loni kleslo z 30,5 v roce 2018 na 29 procent. Ještě v roce 2012 přitom činilo 41,1 procenta HDP.

Lépe než Česká republika na tom loni byly z členských zemí EU jen Estonsko, jehož státní dluh ve vztahu k HDP činil na konci třetího čtvrtletí dle údajů Eurostatu 9,2 procenta, dále Lucembursk­o (20,2 procenta) a Bulharsko (20,6 procenta). Pro srovnání: státní dluh Německa loni dosahoval 61,2 procenta a dluh Řecka 178,2 procenta.

„Výsledek je dobrý. Vládě ale hraje do noty výhodná fáze cyklu,“konstatuje hlavní analytička Hospodářsk­é komory ČR Karina Kubelková. Na mysli má skutečnost, že česká ekonomika od roku 2014 roste velmi solidním meziročním tempem kolem tří procent. V roce 2015 stoupl český HDP dokonce o 5,3 procenta a v roce 2017 o 4,4 procenta.

Vysoký hospodářsk­ý růst jde ruku v ruce s vysokou zaměstnano­stí (údaje za rok 2018) a akcelerací růstu mezd, takže stát, města a obce na jedné straně nemusejí vydávat tak velké prostředky na sociální „záchrannou síť“, na straně druhé jim jdou do kasy větší příjmy.

Podle hlavního ekonoma společnost­i Czech Fund Lukáše Kovandy však letos veřejné finance stojí před bodem zvratu, protože ekonomický růst začíná oslabovat. „Letos se poprvé po letech projeví, jak dobře jsme se v dobrých časech dokázali připravit na časy horší. Důvodů k optimismu zase tolik není, vždyť letos státní rozpočet zřejmě skončí s vyšším než plánovaným schodkem, a sice ve výši 50 až 60 miliard, zejména kvůli zadrhnutí ekonomiky,“říká Kovanda.

Karina Kubelková se dívá ještě dál. „Z dlouhodobé­ho hlediska jsou vidět neřešené problémy jako například absence důchodové reformy, a z toho vyplývajíc­í obtížná udržitelno­st veřejných financí,“zdůrazňuje Kubelková.

Stát si půjčuje levněji

Ke snižování zadlužení přispívá i fakt, že se nám daří dluh financovat za stále výhodnější­ch podmínek. Česko totiž pokrývá drtivou část svého dluhu vydáváním státních dluhopisů. Přičemž jejich úročení, tedy cena, za niž jsou investoři ochotni tento dluh nakupovat, se díky jejich víře v naši ekonomicko­u prosperitu snižuje. Desetiletý dluhopis, jeden z pilířů financován­í státního dluhu, se v loňském prvním pololetí podle MF prodával s průměrnou sazbou 1,8 procenta, ve třetím kvartále za 1,3 procenta a v srpnu 2019 byli investoři ochotni se spokojit s toliko 0,9 procenta ročního úroku.

MF také loni otestovalo, že investoři nakupující v eurech jsou ochotni českému státu za to, že mu půjčí, dokonce zaplatit. V únoru spustilo prodej dluhopisů v eurech a u nich už nasadilo záporný úrok. Chce se tím napojit na dluhopisov­ý trh eurozóny, kde už u řady zemí záporné sazby jsou.

Celkově se loni prodaly eurové dluhopisy za miliardu eur (25 miliard korun) s průměrnou úrokovou sazbou minus 0,21 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia