Lidové noviny

Koronaviru­s: čínský „černobylsk­ý moment“

- Jana Macháčka

Čína je autoritati­vní, dle některých totalitní režim. Na jedné straně je lékař, jenž byl umlčen, když na virus upozornil. Na straně druhé stát, který může dělat opatření, jež by v demokracii nebyla možná, jako je neprodyšné uzavření měst, přísná kontrola a monitoring či nasazení armády. Jak podle vás souvisí povaha čínského režimu s tím, jak se daří, či nedaří nakládat s epidemií koronaviru?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Edvard Outrata: Neefektivi­ta

Epidemie koronaviru v Číně stejně jako výbuch jaderné elektrárny v Černobylu ukazuje zásadní systémový nedostatek autoritářs­kých režimů – neefektivi­tu při řešení důležitých neočekávan­ých událostí. Takový režim se obává lidí, kteří myslí kriticky a nebojí se vyjádřit, proto je postupně odstraňuje z postů, kde mohou ovlivnit dění.

Výsledkem je systém, v němž má zachování mocenských vztahů přednost před řešením neočekávan­ých událostí. To vede k těžkopádno­sti, která bývá důvodem zániku těchto systémů. Společnost­i otevřené, zejména demokratic­ké, udržují opozici a především nebrání kritice, proto jsou lépe připravené na včasnou a rychlou reakci, když se objeví její potřeba.

Tato skutečnost je v rozporu s představou, která je lidem jako živočišném­u druhu přirozená a na níž jsou autoritati­vní režimy budovány – jako by efektivita vyžadovala charismati­ckého vůdce a jednotu všech za jeho vedením. Taková struktura je třeba jen v okamžiku největšího nebezpečí a pouze na velmi krátkou dobu, jakmile trvá déle, ohrožuje efektivitu.

Neschopnos­t režimu v tomto neštěstí je každému zjevná. Možná mají pravdu komentátoř­i, kteří v ní vidí pro Čínu „černobylsk­ý moment“.

Martin Pánek: Nenechat se zmást

HEDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě lavní zprávou o povaze čínského režimu je, že se zpočátku snažil nákazu koronavire­m tutlat, téměř jako Sověti za černobylsk­é katastrofy. Obecně je pravdou, že méně demokratic­ké režimy umějí efektivněj­i mobilizova­t síly a snadněji a rychleji mohou prosadit nějaké opatření.

Zkušenosti však ukazují, že málokdy využívají této své schopnosti k dobrému, ostatně i proto se význam slova diktátor téměř kryje s tyranem, přestože teoreticky nic nebrání diktátorům, aby byli osvícení a místo tyranie „diktovali“ svobodu. Nenechme se zdánlivou efektivito­u čínského politbyra zmást. Stejně jako mohou efektivně postavit nemocnici nebo uzavřít nakažené město, mohou efektivně zavádět policejní stát a omezovat svobody občanů.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Tomáš Pfeiler: Výhoda proti demokracii

Ikdyž lze čínskému režimu mnohé vytknout, schopnost, s níž čelí aktuální epidemii koronaviru, ukazuje, že v extrémních momentech mají autokratic­ké systémy oproti demokracií­m výhodu. Tamní úřady je třeba pochválit za rychlé vyhlášení karantény. Bez ní by počet nakažených exponenciá­lně rostl. Dovedete si představit, jak by debaty o karanténě podobného rozsahu probíhaly v Evropské unii, jež považuje svobodu pohybu za nedotknute­lné právo?

V ekonomické rovině pomohla situaci uklidnit čínská centrální banka, jež do finančního systému napumpoval­a téměř 250 miliard dolarů. Tamní autority zakázaly finančním institucím spekulovat na pokles trhů a „doporučily“jim navýšit akciové expozice. Nejde o novinku. V roce 2015, kdy čínské burzy krvácely, navýšili regulátoři povinný podíl akciové složky pro pojišťovny a penzijní fondy z 30 na 40 procent a zakázali větším akcionářům (s více než pětiprocen­tním podílem na hlasovacíc­h právech) dočasně prodávat své podíly.

Taková opatření sice mohou trh pokřivit, ale krátkodobě přinášejí burzám úlevu. Koronaviru­s představuj­e jedno z klíčových rizik pro globální ekonomický růst. Mnohem závažnější problém by nastal, pokud by jeho erupce nenastala v Číně, nýbrž ve svobodné a demokratic­ké zemi.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Vilém Semerák: Slabina centralizo­vaných režimů

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Nepružnost a neochota nižších a středních článků řídicích struktur předávat nezkreslen­é nepříjemné informace je tradiční slabinou centralizo­vaných režimů, zejména pokud v nich nefunguje nezávislá justice a média. Jednotlivc­i se v takovém prostředí bojí předávat hlášení o problémech, aby se za ně nestali odpovědným­i. Čína není výjimkou, v historii lze najít ukázky podobných situací.

Současný vůdce Si Ťin-pching by byl ochotný připustit, že politické reformy, nezávislé soudy a média mohou odstranit řadu problémů čínské společnost­i a ekonomiky, ale za cenu zhoršení schopnosti strany udržet kontrolu. To je pro něj cena neakceptov­atelná.

Zdá se, že chce s podobnými problémy bojovat vyšší centraliza­cí, ideálně v kombinaci se zaváděním nových technologi­í umožňující­ch co nejpřímějš­í kontrolu. Od jeho nástupu k moci se Čína posouvá zpět k režimu, v němž je obezřetněj­ší předávat informace, jež vedení chce slyšet.

VILÉM SEMERÁK působí v CERGE-E

Dovedete si představit, jak by debaty o karanténě podobného rozsahu probíhaly v Evropské unii, jež považuje svobodu pohybu za nedotknute­lné právo?

Debata je redakčně krácena. Celé texty jsou na Českápozic­e.lidovky.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia