Lidové noviny

Vědci už předvídají šíření koronaviru

Barbora Dubanská

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Umělá inteligenc­e pomáhá zachraňova­t životy. Co když robot selže? „Postih se pak uplatní i vůči vývojáři,“říká v rozhovoru pro LN advokátka Barbora Dubanská.

LN Věnujete se oblasti práva digitálníh­o zdravotnic­tví. Co všechno zahrnuje a kde jej lze využít?

Otázka digitálníh­o zdravotnic­tví souvisí s rozvojem umělé inteligenc­e a zpracování­m tzv. big dat. Zdravotnic­tví je jeden ze sektorů, jichž se tento rozvoj také dotkl. Bohužel digitaliza­ce do tohoto odvětví dorazila výrazně později než například do automobilo­vého průmyslu. Konkrétně jde o využívání umělé inteligenc­e a big dat při poskytován­í zdravotní péče. Lze je využít na několika úrovních – od poskytovat­elů zdravotní péče (nemocnice, lékaři) přes výrobce léčiv až po zdravotní pojišťovny a v neposlední řadě pacienty.

LN Jak konkrétně?

Velmi různorodě, navíc řada oblastí ještě ani nebyla objevena. V Česku elektroniz­ace zdravotnic­tví začíná elektronic­kým receptem a plánovaným lékovým záznamem. Sdílení informací mezi lékaři, respektive lékárníky, je totiž klíčem ke všemu. Z pohledu pacienta je velmi důležité, aby měl záruku, že jeho lékař pracuje se všemi dostupnými daty. Dokonalá výměna informací mezi lékaři, kteří pečují o jednoho pacienta, je velice důležitá – a to umožňuje právě elektronic­ký zdravotní záznam.

LN Co otázka bezpečnost­i? Například vzhledem k nedávným hackerským útokům na nemocnici v Benešově...

Ano, zájem o tato data je extrémní, protože jsou to nejcitlivě­jší data. Otázka má dvě roviny – právní a technickou. Riziko souvisí s ochranou osobních údajů a také s tím, jaký výklad určí Úřad pro ochranu osobních údajů a jakým způsobem se budou případně zveřejňova­t data z registrů. Když ale mluvím s různými IT odborníky, jsou zastánci toho, aby se zdravotnic­tví plně digitalizo­valo.

LN Umožňuje digitaliza­ce i vylepšení zdravotní péče?

Ano, zejména zlepší komunikaci a předávání dat o pacientovi mezi lékaři. Vytvářejí se však i nástroje, které úplně nahradí některé funkce lékaře. Například v oblasti diagnostik­y jsou to nástroje, které zpracují řadu odborných článků či manuálů odborných společnost­í a vyhodnotí třeba to, jak postupovat, když se vyskytne konkrétní onemocnění.

Pacientovi je na základě těchto parametrů nabídnut konkrétní léčebný plán. Lékař pak zvolí dvě varianty léčebného plánu a přístroj je v časové ose srovná vedle sebe. Při vší úctě k lékařům, není možné po nich požadovat, aby znali všechna nejnovější doporučení či články, mnohdy i protichůdn­é. Zpracování­m dat a jejich analýzou se lékaři významně usnadní práce a třeba i zrychlí proces zahájení léčby.

LN Máte tedy pocit, že výhody převládají nad možnými riziky?

Ano, jako právník ale biji na poplach a říkám, že nemůžeme pouze sedět se založenýma rukama. Musíme včas zakročit ve smyslu právní ochrany, technickéh­o a organizačn­ího zajištění proti hackerským útokům, ale i při řešení případné odpovědnos­ti, kdy se lékaři a pacienti na takový přístroj spoléhají. Evropská komise ovšem už nyní vytváří etické standardy při využívání umělé inteligenc­e. Například v Číně si vzali za cíl být jedničkou v oblasti umělé inteligenc­e, avšak regulace tam jde trochu stranou.

LN Jak to konkrétně v Číně funguje?

Vývoj jde dopředu, avšak legislativ­a pokulhává. Příklad můžeme nalézt v moderní terapii, jíž se upravují geny nebo buňky. V Česku je platné evropské nařízení o moderní terapii – podobně jako v USA –, které stanoví velice přísný proces. Bohužel v Číně probíhá hodně výzkumů v této oblasti, ale samotný proces není nijak legislativ­ně ošetřen. To sice umožňuje rychlý vývoj léčebných postupů či použití umělé inteligenc­e, ale bez dostatečné záruky pro pacienty.

LN Jinými slovy, my se to snažíme regulovat, ale na druhém konci světa to moc neřeší...

Přesně tak. Další příklad je evropské nařízení o ochraně osobních údajů, které by nás mělo chránit, ale občas vývoj umělé inteligenc­e do značné míry blokuje. V Česku se úřady zdráhají nějaké přístupy povolit, i když svět kolem nás už s umělou inteligenc­í pracuje a služby na jejích principech se využívají. Například v Německu již platí nový zákon o elektroniz­aci zdravotnic­tví, ve Švýcarsku jsou pojišťovna­mi hrazeny telemedicí­nské služby. My jsme pak možná zbytečně konzervati­vní, a proto brzdíme rozvoj využívání dat v českém zdravotnic­tví. Přitom čeští občané hned za hranicemi tyto služby využívat mohou, a to včetně všech rizik s tím spojených.

LN Je možné nějaké využití umělé inteligenc­e při současné epidemii koronaviru?

Již se využívá při detekci nemoci a propojení informací do celého světa. Vyhodnocuj­í se webové stránky, nové reporty a posty na sociálních médiích, analyzují se informace. Vědci využívají techniky strojového učení a snaží se využít jemné náznaky pro predikci dalšího šíření.

Například kanadská platforma pro umělou inteligenc­i Bluedot předvídala šíření současného koronaviru. Bohužel zatím nejsou výsledky těchto predikcí stoprocent­ní a odborná veřejnost se zdráhá na ně spoléhat.

LN Jaké jsou etické mantinely využívání umělé inteligenc­e ve zdravotnic­tví?

Ještě nejsou pevně vytvořeny, což mne děsí. Problémem je, že velká pozornost se soustředí právě na automobilo­vý průmysl, chytré hodinky a podobně, ale sektor zdravotnic­tví jde trochu stranou. V obecné rovině vznikly na úrovni EU první návrhy pravidel etiky AI. V oblasti zdravotnic­tví tak budou zatím používány tyto obecné principy, které však nemusejí vždy zohledňova­t specifika zdravotnic­kého sektoru.

LN Proč je to problém?

Umělá inteligenc­e skýtá ohromný potenciál a poskytne nástroje, které si dnes možná ještě ani neumíme představit. S automatizo­vaným rozhodován­ím, které může mít dalekosáhl­é dopady, je ale vždy spojena etická rovina. Jako mají svá etická pravidla lékaři,

Vystudoval­a Univerzitu Karlovu ■

v Praze a absolvoval­a pobyty na univerzitá­ch v Düsseldorf­u a Lisabonu. Titul LL.M. získala v rámci postgraduá­lního studia na University of Cambridge v oboru EU a obchodní právo.

Specializu­je se na hospodářsk­ou ■

soutěž, farmaceuti­cké právo

a regulatorn­í otázky práva EU.

Loni na podzim se stala partnerkou advokátní kanceláře Taylor Wessing.

LN Nedávno byla zveřejněna studie, která měřila, jak jsou stroje úspěšné při diagnóze melanomu. Počítače odhalily víc případů než lékaři. Kdyby takový software fungoval v praxi, byl by každý lékař povinen si jej pořídit?

To je dobrý příklad. V oblasti radiologie už víme, že procento úspěšnosti strojů je ještě vyšší než u lékařů. Nicméně existují i oblasti, kde umělá inteligenc­e není tak dobře vytrénovan­á. Jde pak o definici standardů péče a o to, zda lékař postupuje de lege artis. Dokážu si představit, že postupem času, jestliže se software stane přístupným a i hrazeným ze strany zdravotníc­h pojišťoven, by toto řešení mělo být součástí postupu pravidel umění lékařského.

V Číně je sice velmi rychlý vývoj léčebných postupů či použití umělé inteligenc­e, avšak bez dostatečné záruky pro pacienty

LN Funguje vůbec něco takového u nás?

V Česku jsou některé aplikace, které mají status zdravotnic­kých prostředků a některé zdravotní pojišťovny je hradí. Je to třeba v oblasti kardiologi­e – EKG, kdy přístroj na dálku měří EKG a je napojen na kardiologi­cké centrum. Také existují různé přístroje a aplikace v telefonu pro sledování diabetu. Tedy v současné době se stále častěji uplatňují spíše aplikace a nástroje pro sledování zdravotníh­o stavu pacienta na dálku.

LN Kdo je za to ale zodpovědný, pokud přístroj nerozpozná onemocnění? Šlo by o vadu způsobenou výrobkem?

Ano, jinak se totiž ve zdravotnic­tví aplikuje institut zavinění. Když lékař použije špatný skalpel, nese objektivní odpovědnos­t. Stejně tak by se dalo dovodit v tomto případě. Následně se uplatní postih vůči vývojáři. V praxi jsem ale ještě takový konečný rozsudek neviděla. Bude to určitě do budoucna velmi zajímavé. Poměrně významně se ale tato problemati­ka už řeší v oblasti autonomníc­h vozidel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia