Lidové noviny

Kauzu Vidkun čeká soud

-

Stavba mariánskéh­o sloupu je opět blíž

DOMOV Po uplynulém víkendu mají začít práce na stavbě repliky mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí v Praze. Zřejmě už dnes začne archeologi­cký průzkum, následovat budou práce na základně a od konce dubna do poloviny září by se na ni měl usazovat sloup s Pannou Marií. V pátek to ČTK řekl autor repliky, sochař Petr Váňa. Dodal, že všechna povolení a zábory ke stavbě už má, a zahájení nic nebrání.

Čtyři roky po první razii

DOMOV Olomoucký krajský soud otevře zítra dlouho očekávanou korupční kauzu s názvem Vidkun, v níž jsou obžalovaní čtyři lidé včetně dvou tehdy vysoce postavenýc­h policistů či bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Rozsáhlým případem se bude soud zabývat po čtyřech letech a čtyřech měsících od policejní razie na několika místech v Olomouci, po které skončili na tři měsíce ve vazbě tehdejší dva olomoučtí policisté a podnikatel Ivan Kyselý.

Kauza Vidkun se otevřela 13. října 2015 policejní razií, během níž policie prováděla domovní prohlídky a zadržela či předvedla několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langera. V jeho bytě v Olomouci strávili kriminalis­té více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili, v případu obviněn není.

Navrátilci z Číny jsou zdrávi

DOMOV/SVĚT Pětice Čechů, kteří jsou po návratu z čínského Wu-chanu v karanténě na pražské Bulovce, je zdravá. Potvrdil to i druhý test na koronaviru­s, uvedl v sobotu na Twitteru ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO). Nic tedy nebrání jejich dnešnímu propuštění z nemocnice domů. V Česku bylo zatím kvůli podezření na nákazu testováno 76 lidí, u nikoho se nemoc neprokázal­a.

Čeští občané přiletěli do Evropy z epicentra nákazy Wu-chan francouzsk­ým letadlem. Už první testy na nemoc u nich byly negativní. Dva studenti z Wu-chanu, dva další čeští občané a jeden rodinný příslušník dorazili do Prahy 3. února krátce po půlnoci. V pevninské Číně na nemoc způsobenou koronavire­m zemřelo více než 1500 osob. První úmrtí mimo Asii hlásí Evropa. Počet nakažených přesáhl již přesáhl 69 000. Většina

z nich žije v Číně. ed

 ??  ?? Více na straně 6
Více na straně 6

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia