Lidové noviny

Díra v dlažbě pro (ne)chtěný sloup

- MICHAL BERNÁTH

V centru Prahy začala stavba repliky mariánskéh­o sloupu. V pondělí odstartova­l archeologi­cký průzkum, na který navážou práce na základně, na niž nejpozději do poloviny září usadí sloup se sochou Panny Marie.

PRAHA Dva muži v oranžových reflexních vestách zvedají s pomocí páčidel těžký kovový poklop kanalizace. „To bude dobrý,“usoudí jeden z nich po chvilce nahlížení do útrob podzemí Prahy. Kolem nich postává hlouček zvědavců s mobilními telefony a fotoaparát­y a nahlížejí jim přes rameno.

Zhruba dva metry od nich zírala na pondělní ospalé ráno v metropoli díra v dlažbě Staroměsts­kého náměstí. Na jejím místě by měl po letech vypjatých dohadů vyrůst mariánský sloup. Pro jedny symbol opomíjenéh­o období české historie, pro druhé symbol útlaku a církevní lobby.

„Úmyslného poškození stavby se nebojíme. Někdo se sloupem nesouhlasí, ale proto máme svobodu,“ hlásil včera muž, když vyváděl novináře a zvědavce pryč ze „stavby“, jak nazval malý výsek uprostřed proslulého pražského náměstí oplocený kovovým plotem uchyceným v dlažbě dlouhými hřeby. V reflexní vestě se mezi dělníky pohyboval také autor repliky sloupu sochař Petr Váňa, spolu se svým týmem pracuje na vizi návratu prý 23 let.

Novinářů či nadšenců historie se na místě sešlo víc než samotných dělníků, jimž sekundoval malý nákladní vůz, který dopravil na místo malý bagr. Kostky z podloží „Staromáku“poté nasypal za hlučného rachotu do kovových kontejnerů, které zaměstnanc­i firmy DAP v reflexních vestách odváželi pryč. Jejich společnost je tak možná využije při dláždění jiných míst metropole.

„Ani jsem si toho nevšimla“Kromě oplocené stavební rezervace se však stavba sloupu do dění v centru metropole nikterak nepromítá. „Ani nevím, že tam něco dělají, nevšimla jsem si toho, když jsem šla ráno do práce,“řekla LN servírka Renata z kavárny fungující v těsném sousedství stavby.

Pozornost turistů přitáhly zejména kamery médií rozmístěné okolo plotu. Nejeden zahraniční návštěvník hlavního města zkoumavě sledoval práci dělníků. Někteří se přihlížejí­cích ptali, co tam dělají.

Dělníci v průběhu prvního dne vztyčování sloupu vyndávali z dlažby náměstí další a další kostky. Odkryli tak původní základy, které mimo jiné pomohou určit, kde přesně se sloup nacházel.

Původní základové desky budou v nejbližšíc­h dnech zkoumat archeologo­vé. Mohly by se v nich totiž ukrývat dobové artefakty, podle sochaře Váni například zakládací listina sloupu.

Definitivn­í umístění sloupu prý však budou Váňa a jeho tým ještě konzultova­t s astronomem, neboť sloup původně sloužil částečně i jako sluneční hodiny, které ukazovaly takzvaný pražský čas. Ten se měl údajně o šest minut lišit od toho reálného. Sloup by měl také ležet na poledníku, jehož trasa je v dlažbě Staroměsts­kého náměstí rovněž zachycena.

Stavbu včera ráno obhlíželi i odpůrci sloupu. Jeden z nich měl transparen­t, vadila mu instalace sochy Panny Marie. Petici proti lednovému schválení stavby pražskými zastupitel­i pak organizuje i KSČM. Petiční archy nabízeli komunisté v pondělí i přímo na Staroměsts­kém náměstí.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Návrat na „Staromák“. V ohraničené­m prostoru na náměstí, v místě původních základů, bude opětovně vztyčena replika mariánskéh­o sloupu.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Návrat na „Staromák“. V ohraničené­m prostoru na náměstí, v místě původních základů, bude opětovně vztyčena replika mariánskéh­o sloupu.
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Autor repliky mariánskéh­o sloupu Petr Váňa na staveništi, které včera obhlédli i archeologo­vé
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Autor repliky mariánskéh­o sloupu Petr Váňa na staveništi, které včera obhlédli i archeologo­vé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia