Lidové noviny

Ústup od uhlí bude Polsko bolet

Výstražná stávka v sedmi polských dolech naznačila, že tamní převážně uhelnou energetiku čekají kvůli ekologický­m závazkům těžké časy.

- TOMÁŠ VLACH

VARŠAVA/PRAHA „Směna je naladěná bojově,“zářil v pondělí v šest hodin ráno před zahájením stávky optimismem Artur Braszkiewi­cz, šéf odborové Solidarity na dole Halemba poblíž Katovic na jihu země. Dvouhodino­vý protest upozornil na problémy horníků a teď budou následovat další akce. A stávka připomněla, že Polsko se v budoucnu bude muset bolestivě vyrovnávat se závislostí své energetiky na uhlí.

Stávka ve všech osmi dolech těžařské společnost­i Polska Grupa Górnicza (PGG) byla oproti podobným akcím před čtyřmi či pěti lety, kdy horníci okupovali doly a vyhrožoval­i zákonodárc­ům pomstou, tentokrát pokojná. Kdo se připojit nechtěl, mohl sfárat, stejně jako do podzemí sjeli všichni specialist­é nutní k udržení provozusch­opnosti dolů. „Bylo to varování. Chceme ukázat, že jednání nelze protahovat donekonečn­a,“prohlásil v rozhlasové stanici RMF FM šéf odborů Boguslaw Hutek.

Horníci především upozornili na výši svých platů, třeba u důlního zámečníka s praxí činí mzda tři tisíce zlotých měsíčně (zhruba 17 500 korun).

Navíc hrozí uzavření dalšího dolu, Pokój, i když vedení firmy ujišťuje, že o práci nikdo nepřijde. „Vidíme, co se děje v těžebním průmyslu, a tak musíme počkat do července. Pak spočítáme zisky a uvidíme,“cituje katovické vydání deníku Gazeta Wyborcza šéfa PGG Tomasze Rogalu. Vedení společnost­i je v nelehké situaci, kdy odbyt ovlivňuje levné importní uhlí z Ruska a vnější tlaky na omezování spotřeby této suroviny.

„Důlní neštěstí se stávají rychleji, než byste čekali. Pokud nedojde k systémovým změnám a nezačne přestavba systému, v květnu nebo v červnu nám to všechno spadne na hlavu,“míní polský levicový politik a zastánce horníků Bogusław Ziętek.

PGG je s třiceti miliony tun vytěženého „černého zlata“a více než 40 tisíci zaměstnanc­i největším těžařem uhlí v Evropské unii. Celkově Polsko těží více než sto milionů tun uhlí ročně a z této suroviny získává kolem 80 procent elektřiny. Jadernou elektrárnu země nemá, dalšími zdroji jsou plyn a vítr.

Kvůli své orientaci na uhlí se Polsko odmítlo na lednovém summitu v Bruselu jako jediné z EU připojit ke slibu uhlíkové neutrality do roku 2050 s tím, že půjde vlastním tempem. Na druhé straně by mělo dostat nejvíc peněz, celé dvě miliardy eur (50 miliard korun) ze sedmimilia­rdového unijního fondu určeného k usnadnění přechodu na klimaticky odpovědné hospodářst­ví.

Změna přístupu se rodí těžce i vzhledem k tomu, že vládní strana Právo a spravedlno­st (PiS) po útlumu dolů za předchozíh­o liberálníh­o kabinetu získala v hornících vděčné voliče. Ještě loni v září otevíral premiér Mateusz Morawiecki nový uhelný důl ve slezském městě Jastrzębie-Zdrój a velebil uhelnou energetiku jako perspektiv­ní odvětví. Společnost PGE dostala povolení rozšířit hnědouheln­ý povrchový důl těžící pro elektrárnu Turów nedaleko českých hranic, ačkoli se obce v sousedním Libereckém kraji obávají hluku, prachu i ztráty podzemní vody.

Evropa chce čistší zdroje Přesto se věci mění. Státem kontrolova­né společnost­i Enea a Energa minulý týden oznámily zmrazení projektu uhelné elektrárny Ostrołęka C. „Přestože tu byly silné politické tlaky stavět, vznikly otázky kolem financován­í,“řekla serveru Politico analytička Aleksandra Gawlikowsk­á-Fyková z think-tanku Forum Energii. Situace se změnila poté, co Evropská investiční banka odmítla od příštího roku na projekty tohoto druhu poskytovat peníze.

Alternativ­ním řešením je elektrárnu postavit jako plynovou, rozhodnout však musí vláda. V příštích desetiletí­ch ale zřejmě polské hornictví nečekají žádná zlatá léta. Varšava se totiž zavázala zvýšit podíl obnoviteln­ých zdrojů na třicet procent a perspektiv­u budou mít větrné či plynové elektrárny a biomasa. Naopak každou budoucí vládu čeká nevděčná úloha utlumovat hornictví, kde pracuje na 80 tisíc lidí.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nejisté odvětví.
Horníci opouštějí šachtu uhelného dolu Wieczorek v Katovicích.
FOTO REUTERS Nejisté odvětví. Horníci opouštějí šachtu uhelného dolu Wieczorek v Katovicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia