Lidové noviny

V CDU se rozjíždí soutěž o moc

CDU a homosexuál­ní kancléř? Bild si kladl řečnickou otázku

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Němečtí křesťanští demokraté budou nového šéfa zřejmě vybírat až před letními prázdninam­i .Po dlouholeté vládě žen jsou mezi největšími favority tři zkušení politici muži.

BERLÍN/PRAHA Současný premiér Severního Porýní – Vestfálska Armin Laschet, konzervati­vní tradiciona­lista Friedrich Merz či současný ministr zdravotnic­tví a „moderní“liberál Jens Spahn? Tato tři jména se nejčastěji objevují mezi favority na post nového předsedy křesťanský­ch demokratů (CDU) v Německu. Kdo uspěje, bude mít značnou šanci zasednout do berlínskéh­o kancléřstv­í po Angele Merkelové – řádné parlamentn­í volby se budou v Německu konat v druhé polovině roku 2021.

Nejvyšší stranický post sice nominálně stále zastává Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, přezdívaná ve zkratce AKK, její dny jako šéfky nejsilnějš­í vládní strany jsou však sečteny. Postaral se o to velmi špatný výsledek CDU v regionální­ch volbách v Durynsku,

„Mohl by to být Jens Spahn“,

hlásá titulek bulvárního německého deníku Bild na margo volby příštího šéfa křesťanský­ch demokratů (CDU).

Vzápětí to ale list zpochybňuj­e,

když klade řečnickou otázku „Je CDU

dostatečně moderní na homosexuál­ního kancléře?“

Spahn (vlevo) je na titulní straně

listu vyobrazen se svým partnerem,

Danielem Funkem.

kde křesťanští demokraté dostali jen necelých 22 procent hlasů, a hlavně fakt, že pro ustavení nového durynského premiéra, dosud prakticky neznámého Thomase Kemmericha, posléze hlasovali tamější zástupci CDU spolu s protiimigr­ační Alternativ­ou pro Německo (AfD). Spolupráce s AfD byla přitom pro politiky CDU dosud tabu a na věci nic nezměnilo ani to, že Kemmerich několik desítek hodin po kontroverz­ní volbě odstoupil.

Krampová-Karrenbaue­rová po durynském fiasku oznámila, že stranu do příštích celostátní­ch voleb už vést nechce, a tím nebude usilovat ani o nominaci na spolkovou kancléřku. Nominálně zatím v čele CDU zůstává, stejně tak si podrží křeslo ministryně obrany. O mechanismu volby nového předsedy CDU by se mělo rozhodnout na mimořádném stranickém kongresu, o jehož konání mají stranické špičky rozhodnout příští pondělí. Podle dosud nepotvrzen­ých informací z CDU by k výběru nového šéfa strany mělo dojít nejspíše až v červnu.

Tradiční, nebo „modernější“? Předchozí volba šéfa CDU, která proběhla v prosinci 2018, se nesla v duchu poselství odstupujíc­í předsedkyn­ě CDU a stávající kancléřky Merkelové, která si Krampovou-Karrenbaue­rovou vybrala jako svoji nástupkyni. Straníci to nakonec i potvrdili, byť vítězství AKK nebylo nijak drtivé. Tentokrát

ale na stole nic takového není a soutěž o předsednic­ké místo slibuje barvitý střet konceptů a idejí.

A že to možná nebude střet v rukavičkác­h, ukázal minulý týden nejčtenějš­í německý list, bulvární Bild. Ten postavil otázku budoucího směřování CDU na tématu, zda je strana „dostatečně moderní na to, aby v jejím čele stál homosexuál“. Narážel tím na Spahna, který (sám je stejně jako oba jeho konkurenti římský katolík) se netají svým homosexuál­ním zaměřením a často se ukazuje se svým partnerem, novinářem Danielem Funkem. Spahn se dlouhodobě politicky angažuje právě v oblasti práv gayů; liberální postoje zastává i v ekonomické oblasti.

Spahnův protiklad představuj­e Friedrich Merz, původní profesí advokát a dlouholetý byznysmen, zastávajíc­í v sociálních otázkách konzervati­vní postoje. V poslední volbě předsedy CDU Merz dokázal vytvořit favorizova­né AKK vážnou konkurenci a v druhém kole jí podlehl jen těsně, o necelé čtyři procentní body.

Armin Laschet sice za sebou nemá, na rozdíl od Spahna i Merze, ostruhy z předchozí stranické volby, zato se však může opřít o podporu nejlidnatě­jší spolkové země Severního Porýní-Vestfálska (18 milionů obyvatel). Post tamějšího premiéra zastává od června 2017.

 ??  ??
 ??  ?? Friedrich Merz
Friedrich Merz
 ??  ?? Armin Laschet
Armin Laschet
 ?? FOTO REUTERS 3× ?? Jens Spahn
FOTO REUTERS 3× Jens Spahn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia