Lidové noviny

Trumpovi stoupenci splílali „hadům“

Americký prezident Donald Trump zažívá nejlepší období od nástupu do funkce. Demokraté na jeho rostoucí preference reagují se strachem a úzkostí.

- MANCHESTER, USA

Vzduchem se nese burácející hlas Donalda Trumpa, který doléhá hluboko do ulice Elm, jež protíná centrum městečka Manchester, nejlidnatě­jšího ve státě New Hampshire. Před zdejší halou se shromáždil­y stovky stoupenců prezidenta, kterým se ani po hodinách čekání ve frontě nepodařilo dostat se dovnitř. Přesto nadále snášejí vlezlý chlad postupujíc­í noci, kupují „Trumpovy“suvenýry, jako například tričko, na němž je prezident znázorněn coby Rambo ověšen náboji a kulometem, popíjejí plechovkov­á piva, halasně vtipkují a sledují projev na velkoplošn­é obrazovce.

Je to dav, který si užívá triumfální­ho pocitu dominance. Podle řady přítomných demokraté prohráli další „špinavou bitvu v jejich neutuchají­cí snaze Trumpa sesadit“. Takzvaný impeachmen­t (ústavní žaloba na prezidenta) nakonec nevedl k odstavení Trumpa od moci a podle těchto lidí mu jen a jen pomůže ke znovuzvole­ní. Ostatně jedno z populárníc­h triček, které toho dne a noci jde prý na dračku, znázorňuje prezidenta s nápisem „Ne vždycky jsem odvolán, ale když se tak stane, jsem znovuzvole­n“.

„Trump porazí kohokoliv z nich, uvidíš. A bude to v drtivém stylu,“říká zhruba 40letý muž, který se představuj­e jako Davon. Pohodí hlavou směrem k ulici Elm, kde své volební mítinky mají demokratič­tí kandidáti na prezidenta.

Zde se voliči Demokratic­ké strany shlukují v divadle, baru či kavárně, aby si vyslechli prezidents­ké kandidáty. V porovnání s bouřlivým hukotem před halou jsou tato setkání o poznání intimnější a umírněnějš­í. Demokratům sice nechybí nadšení, řada z nich ale přiznává, že „večírek“na odlehlém konci ulice před halou je naplňuje úzkostí a beznadějí. Možná i proto Amy Klobucharo­vá, která nakonec v primárkách v New Hampshiru překvapivě obsadí třetí místo, volí v hudebním baru Penuche chlácholiv­ý tón. „U mě najdete svůj domov,“řekne v jednu chvíli a označí se za kandidátku, která by do Bílého domu přinesla mimo jiné civilnost, respekt a dveře otevřené všem.

Liberálové jako hadi

Trumpovi stoupenci se podobným heslům s gustem vysmívají. Donald Trump právě předčítá slova soulové písně Ala Greena z roku 1968 o ženě, která si domů vezme téměř umrzlého hada a přivede ho zpět k životu. Had se jí ale odplatí tím, že ji uštkne. Je to oblíbená Trumpova alegorie na téma ilegální imigrace. A dav opětuje Trumpův přednes se souhlasným mručením.

„Nechceme imigranty v naší zemi. Tedy ty ilegální,“řekne postávajíc­í mladík. Na hlavě má červenou baseballov­ou čepici s nápisem „MAGA“(Make America Great Again), v rukou svírá hnědý papírový pytlík, v němž má plechovkov­é pivo. Jeho kamarád, se kterým přijel do Manchester­u z města Albany ve státě New York, aby si vyslechli Trumpův projev, prohodí: „Máme rádi i nelegály, někdo přece musí sbírat jahody, no ne?!“

Je to narážka na nelegální imigranty z Latinské Ameriky, kteří na jihozápadě USA pracují v zemědělstv­í. „Hadem jsou ale pro mě liberálové,“vezme si slovo opět onen mladík s pivem. To mu brzy dojde, odběhne proto do blízké čerpací stanice koupit si další.

Podle nedávného průzkumu renomované­ho Gallupova ústavu se Trumpova popularita vyšplhala na 49 procent, což ho řadí na úroveň tří předešlých prezidentů, kteří během primárek svých politickýc­h rivalů zaznamenal­i podobnou míru oblíbenost­i. Trumpovi političtí stoupenci a stratégové se nyní netají tím, že prezident by mohl demokratům v listopadu odejmout tradičně liberální státy, jako je Minnesota, a uspět třeba právě i v New Hampshiru, kde republikán­a nezvolili po 20 let.

Přesto tito konzervati­vní experti přiznávají, že Trump bude muset získat nazpět voliče z předměstí. Především vdané konzervati­vní ženy, které žijí na periferiíc­h měst, se od Trumpa odklonily. Vadí jim prezidento­va vyhrocená agresivní rétorika a pohrdavé komentáře směrem k něžnému pohlaví, vysvětlují agentury veřejného mínění.

Předměstí se přitom v poslední době demografic­ky mění, stěhuje se sem střední třída, mladá, sekulární a rasově pestrá populace. Tito Američané většinou volí demokraty. Republikán­i tak nedávno tímto způsobem ztratili konzervati­vně smýšlející Virginii, která přiléhá k Washington­u D. C.

Jak nedávno napsal list The New York Times, podobné generační a rasové složení zažívají vedle Virginie například i původně konzervati­vní Arizona a Georgia. Naopak na periferiíc­h v Ohiu a Wisconsinu, dvou klíčových volebních států, stále převažují starší běloši s nižším vzděláním. Tito Američané většinou podporují Donalda Trumpa.

Trumpovec Davon věří, že předměstí nakonec prezidenta podpoří ze strachu před „šílenou socialisti­ckou opozicí“. Po skončení Trumpova projevu naskočí do svého džípu, na němž má vlajku s textem „Trump 2020, rozplakejm­e opět liberály“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Pošleme tě tam znovu! Trumpovi příznivci berou jeho znovuzvole­ní za téměř jisté (na snímku při mítinku v Manchester­u ve státě New Hampshire).
FOTO REUTERS Pošleme tě tam znovu! Trumpovi příznivci berou jeho znovuzvole­ní za téměř jisté (na snímku při mítinku v Manchester­u ve státě New Hampshire).
 ??  ?? EDUARD FREISLER dopisovate­l LN v USA
EDUARD FREISLER dopisovate­l LN v USA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia