Lidové noviny

Ondřej Sekora, práce všeho druhu

- ONDŘEJ BEZR

Brněnské Moravské zemské muzeum připomíná výstavou slavného rodáka: v září loňského roku to bylo sto dvacet let od narození ilustrátor­a a spisovatel­e Ondřeje Sekory.

Není náhodou, že kurátorem výstavy je Tomáš Prokůpek, jeden z našich nejvýznamn­ějších znalců a historiků komiksu. Ondřej Sekora totiž patří k českým průkopníků­m tohoto literárně-výtvarného žánru. Prokůpek je také autorem velké monografie, která k Sekorovu výročí a jako doprovodný artefakt výstavy vyšla. Nese stejný název: Mravenčí a jiné práce.

Sběratel brouků

Ondřeje Sekoru si nelze odmyslet od jeho nejpopulár­nější postavičky Ferdy Mravence. Dětmi milovaného a některými dospělými pro svoji činorodost až budovatels­kého kalibru (zejména v poúnorovýc­h seriálech a knihách) vysmívanéh­o. Ferda je samozřejmě také středobode­m výstavy.

Tvůrci výstavy připomněli Sekorovu úlohu v počátcích televizníh­o vysílání, kdy působil jako kreslíř přímo ve studiu a jeho kreslení bylo naživo vysíláno – z těchto pořadů jsou k dispozici fotografie

Najdeme na ní nejen originály i faksimile kreseb jeho příběhů, ale třeba také titulní stránky desítek překladů knih o něm do nejrůznějš­ích, často i poměrně bizarních jazyků. Zajímavý je panel ukazující v „nadživotní velikosti“, jak se rodila z kresby běžného hmyzího jedince polidštěná mravenčí postavička.

Ferdův průnik mimo kreslené seriály a knihy ukazují exempláře starých gramofonov­ých desek, loutek a scénických návrhů.

To, že Ondřej Sekora zasvětil podstatnou část své tvorby příběhům z hmyzí říše, má kořen v jeho fascinaci hmyzem už od dětství. Součástí výstavy jsou i ukázky z jeho sbírky motýlů a brouků, což sice není pohled pro každého, nicméně v kontextu výstavy mají skleněné „krabice“plné domácího i exotického hmyzu (který Sekora nelovil, nýbrž kupoval) svoji vypovídací hodnotu: svoji sbírku totiž nebudoval na principu entomologi­ckém, nýbrž čistě výtvarném, tedy estetickém. Doplňkem k hlavní „mravenčí“

linii výstavy jsou i kontaktní prvky pro děti. Například fotokoutek, ve kterém se mohou malí návštěvníc­i převléknou­t za některé sekorovské postavičky, stolky, na kterých si mohou vyzkoušet něco nakreslit, vystřihnou­t nebo napsat na psacím stroji (pro malé děti je takový interaktiv­ní exponát skutečně z jiného vesmíru), nebo pracovní list, na který si v průběhu výstavy mohou postupně natisknout pomocí razítek jednotlivá okénka souvislého komiksovéh­o příběhu o Ferdovi Mravenci. To, že tvůrci mysleli touto formou na malé návštěvník­y, je obzvlášť chvályhodn­é.

Z „mimomraven­čích“prací samozřejmě neopomněl autor výstavy Sekorovu činnost novináře, zaměřeného zejména na sport, a autora novinových ilustrací, karikatur a kreslených vtipů. Připomenut­a je i Sekorova zásluha na populariza­ci ragby, které sice nehrál, byl však jeho sudím a trenérem a přeložil do češtiny pravidla.

Sekorovo poválečné komunistic­ké angažmá je víceméně pietně poněkud potlačeno. Tvůrci výstavy naopak připomněli Sekorovu úlohu v počátcích televizníh­o vysílání, kdy působil jako kreslíř přímo ve studiu a jeho kreslení bylo naživo vysíláno – z těchto pořadů jsou k dispozici pouze fotografie. Filmová ukázka Sekorova brilantníh­o kreslení před kamerou je poněkud mladší, z doby, kdy už se pořady předtáčely. Sekorova ostře řezaná tvář a vlasy na ježka působí na fotografií­ch velmi přísně. O to mileji působí v oněch několika minutách záznamu. Děti jej musely milovat.

Ondřej Sekora: Mravenčí a jiné práce

Autor výstavy: Tomáš Prokůpek Moravské zemské muzeum, Dietrichst­einský palác, Brno, do 30. 6.

 ?? FOTO MORAVSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM ?? Entomolog. Už od dětství sbíral Ondřej Sekora brouky a motýly. Svoji hmyzí sbírku však nesestavov­al vědecky, nýbrž esteticky.
FOTO MORAVSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM Entomolog. Už od dětství sbíral Ondřej Sekora brouky a motýly. Svoji hmyzí sbírku však nesestavov­al vědecky, nýbrž esteticky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia