Lidové noviny

Nový Banksy se stal terčem vandalů

-

BRISTOL/PRAHA Neznámí vandalové poničili nové dílo britského streetarto­vého umělce Banksyho, které se teprve ve čtvrtek objevilo na zdi v jihoanglic­kém městě Bristolu. Na černobílý obraz dívky s prakem někdo růžovým sprejem nastříkal vulgární nápis „BCC wankers“a namaloval srdce. Umělec Banksy, jehož totožnost zůstává neznámá, se v pátek na Instagramu přihlásil k autorství obrazu, který se už ve čtvrtek objevil na zdi domu v Bristolu. Černobílé dílo zobrazuje dívku s kapucí a prakem v ruce, která míří na velkou skvrnu vyskládano­u z plastikový­ch červených květů. Obyvatelé Bristolu začali malbě přezdívat „valentýnsk­ý Banksy“.

Dva dny po vzniku díla, k němuž se začali sjíždět lidé z širokého okolí, někdo na nástěnnou malbu nastříkal zkratku BCC a vulgarismu­s. Co zkratka znamená, není jasné. Mohla by ale odkazovat mimo jiné na bristolsko­u městskou radu (Bristol City Council).

Kelly Woodruffov­á, majitelka domu, na kterém se dílo objevilo, chce kolem něj vztyčit ochranný plot, aby zabránila dalšímu poškození. Vandalové v minulosti poničili několik Banksyho pouličních děl. Řadu z nich také ukradli zloději. Minulý týden ve Francii zadrželi dva muže podezřelé z krádeže Banksyho díla u vjezdu do podzemních garáží pařížské galerie Centre Pompidou. Banksyho díla se v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů. Své výtvory, které často kritizují sociální nespravedl­nost ve společnost­i, zanechal kromě Británie například i na zdech ve Francii, Spojených státech či v palestinsk­ém Pásmu Gazy. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia