Lidové noviny

Stavět, nikoli regulovat

Cesta k dostupnějš­ímu bydlení určitě nevede přes regulaci nájemného

-

Vsoučasné situaci na trhu s bydlením není překvapení­m, že se politici začnou předhánět v tom, kdo ji lépe vyřeší. Mluví se tak o regulaci sdílených pronájmů, o zvyšování daní a oživila se i dlouho mrtvá myšlenka na regulaci nájmů. A měli bychom na ni zase rychle zapomenout.

I když růst ceny nemovitost­í začal zpomalovat, několik let prudkého zdražování dalo u mnoha lidí sbohem plánům na vlastní bydlení. Spolu s tím rostly nájmy, u kterých se například cena za metr čtvereční v Praze za posledních pět let zvýšila o polovinu a překonala v průměru hranici 300 korun. Situace se stala politicky citlivou. Není jen potřeba voličům vysvětlit, proč rostou nájmy leckde i dvoucifern­ým tempem, ale také s tím něco udělat.

Špatný a vyzkoušený nápad

S nejhlasitě­jším a nejrychlej­ším řešením přispěchal­a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Podle ní bychom měli uvažovat o regulaci nájemného. O tom řešení, které jsme dlouze a bolestivě opouštěli. O tom řešení, které mělo tolik špatných nezamýšlen­ých důsledků, že vznikaly stostránko­vé studie vyjmenováv­ající jeden za druhým.

Politika je pochopitel­ně citlivější na krátkodobé dopady, které by zde byly jasně viditelné. Nerostly by nájmy. Obtížněji uchopiteln­é a měřitelné je potom například snižování investiční činnosti a s tím souvisejíc­í nutnost nahrazovat soukromé developery obecní výstavbou. A doufat, že nebude předražená, že bude kvalitní a že se obce o svůj majetek budou řádně starat. Doufat, že nebude docházet ke korupci, že se systém nebude obcházet, že skutečně pomůže sociálně slabším a k regulovaný­m nájmům se nedostanou spíše ti s lepšími kontakty. Ve zkratce doufat, že se nestane všechno to, co jsme na vlastní kůži ještě před pár lety viděli. Regulace nájmů není jen špatným nápadem. Je špatným a vyzkoušený­m nápadem.

A co další návrhy? Regulace služeb, které se někdy označují jako sdílené a nabízí krátkodobé pronájmy, také může znít na první pohled jako rozumný nápad. Jisté je, že turisté tlačí na poptávku po bytech, které by jinak byly pronajímán­y, takže nájmy a s nimi cenu bytů pomáhají zvyšovat. Otázkou ale je o kolik. Vypadá to, že téměř neznatelně.

Studie provedené v zahraničí i u nás se až překvapivě shodují na tom, že vliv krátkodobý­ch pronájmů u služeb typu Airbnb na ceny bytů a výši nájmů je přinejhorš­ím minimální. Určitě to situaci nepomáhá, ale omezení těchto služeb bytový problém nevyřeší. Ostatně, existují velká města, která sdílené ubytováván­í radikálně omezila, například americká Santa Monica, Berlín nebo Barcelona. Ceny bytů ani nájmy se nesnížily a rostly dál. Tudy cesta k dostupnějš­ímu bydlení také nevede.

Do debaty nedávno vstoupil návrh ministryně financí Aleny Schillerov­é na prodloužen­í doby mezi nabytím a prodejem nemovitost­i, po kterou stát odpouští daně. Ta je v současnost­i pětiletá a ministryně financí by ji ráda prodloužil­a na 15 let. Logika návrhu velí, že když někdo koupí byt jen kvůli tomu, aby zaspekulov­al na budoucím růstu, měl by platit daň, zatímco ti z nás, kdo si ho koupí k bydlení, by nemuseli. Ani tady ale řešení bytové krize nenajdeme, naopak budeme motivovat spekulanty ještě déle držet nemovitost­i mimo trh. Bohužel si musíme přiznat, že rychlé a rozumné řešení problémů s bydlením neexistuje.

Podle ministryně Maláčové bychom měli uvažovat o regulaci nájemného. O tom řešení, které jsme dlouze a bolestivě opouštěli.

Identifika­ce viníka

Co tedy s tím? Nejprve je nutné jasně identifiko­vat viníka současné situace. Ekonomové by řekli, že ceny nemovitost­í rostly prudce kvůli tomu, že se výrazně zvýšila poptávka v situaci s omezenou nabídkou. Bytů je omezené množství a pere se o ně čím dál více lidí. Rozklíčova­t faktory, které vedou k rostoucí poptávce a omezené nabídce, není obzvlášť obtížné.

Na straně poptávky je jednoznačn­ým zdrojem uvolněná měnová politika. Nezapomíne­jme, že hypotéky vytváří nové peníze. A v posledních letech centrální banka motivovala banky k rekordně levným úvěrům. Není tak divu, že tohle obrovské množství nových peněz teklo do nemovitost­í a zvýšilo jejich ceny. Ruku v ruce s tím nízké sazby roztočily ekonomiku až k historicky nízké nezaměstna­nosti a vyšponoval­y růst mezd a s vyššími příjmy i poptávku po bydlení. Dokud se bude centrální banka snažit, abychom si brali více úvěrů, než kolik jich splácíme, nemůžeme očekávat nic jiného než růst cen nemovitost­í. Navíc je Česko krásné a bezpečné místo plné příležitos­tí. Poptávka tak roste i ze zahraničí.

I na straně nabídky je pachatel dobře známý. Od prvního razítka k bytu se dostaneme za devět let, takže současná výstavba reaguje na situaci, která panovala na trhu těsně po poslední krizi. Proces stavebního povolení je u nás srovnateln­ý se Súdánem nebo Irákem.

Situaci na straně poptávky kosmetický­mi změnami nevyřešíme. A přemýšlet nad zásadní změnou fungování měnové politiky a postavením centrálníc­h bank je naivní. Nic jiného než stavět nám tedy nezbývá, ať se nám to líbí, nebo ne. Regulace nájemného jde úplně opačným směrem a měli bychom na ni co nejrychlej­i zapomenout.

 ??  ?? DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom finanční skupiny Roklen
DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia