Lidové noviny

Vyšší limity paušálů jsou zpět

- DANA JAKEŠOVÁ

Danit podle skutečných nákladů, nebo paušálem? Letos mají živnostníc­i toto rozhodován­í o něco snazší. Maximální výše výdajových paušálů, které mohou uplatnit, se totiž vrátily na původní hranici. Oproti loňsku jsou tak dvojnásobn­é.

Tím nejjednodu­šším a často i nejvýhodně­jším způsobem, kterým mohou podnikatel­é ve svém daňovém přiznání uplatnit výdaje z podnikání či jiné samostatné činnosti, případně z pronájmu majetku zařazeného do jejich obchodního majetku, jsou paušální výdaje vypočítané procentem z příjmů. Ty lze uplatnit také u příjmů z pronájmu, když nemovitost není zařazena do obchodního majetku a pronájem tak není podnikáním (například pronájem bytu).

Výhoda danění paušálem je jasná: podnikatel­é nemusí vést účetnictví ani daňovou evidenci. Vedou si jen přehled skutečně přijatých příjmů od 1. ledna do 31. prosince, přehled pohledávek, a to zejména těch neuhrazený­ch do konce roku. „Podnikatel­é pak nemusí prokazovat skutečné výdaje podle jednotlivý­ch dokladů ani jejich daňovou uznatelnos­t. Celkovou roční výši výdajů vyčíslí přímo v daňovém přiznání příslušným procentem,“vysvětluje Jana Melicharov­á, daňová poradkyně Kodapu.

Limit se vrátil na dva miliony Taková jednoducho­st je velmi lákavá a letos bude navíc výhodná pro více živnostník­ů než loni. „Pro rok 2019 došlo opět ke zvýšení maximální výše paušálních výdajů na původní hranici, a to u všech skupin podnikatel­ů,“říká Melicharov­á. Limit pro uplatnění paušálních výdajů je tak opět vypočítává­n z příjmů ve výši dvou milionů korun.

To znamená, že maximální možná výše výdajů v případě 80procentn­ího paušálu je 1,6 milionu korun, u 60procentn­ího pak 1,2 milionu korun. Až do částky 800 tisíc korun si lze uplatnit výdaje u příjmů z nezávisléh­o povolání (40procentn­í paušál) a 600 tisíc u nájmu (30procentn­í paušál).

Je ale třeba vzít v potaz, že má-li podnikatel různé druhy příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti, pro něž platí i odlišná procenta výdajů, musí tyto příjmy evidovat odděleně. „Při vyplňování daňového přiznání pak v tabulce uvádí zvlášť jednotlivé příjmy podle druhu s uvedením příslušnéh­o procenta,“upozorňuje Melicharov­á.

Kombinovat skutečné výdaje s paušálními totiž zákon zakazuje. Podnikatel se tak musí rozhodnout, zda chce u všech příjmů z podnikání využít paušál, nebo zda u všech uplatní výdaje ve skutečné výši. Výjimkou jsou příjmy z pronájmu – podnikatel může v přiznání vyčíslit své výdaje z podnikání (§7) ve skutečné výši a výdaje souvisejíc­í s pronájmem (§9) procentem ve výši 30 procent, a to až do 600 tisíc korun.

Připravit se na obě možnosti... Rozhodnutí, zda danit paušálem anebo podle skutečných nákladů, není tedy úplně jednoduché. „S vedením daňové evidence je jednoznačn­ě spojená vyšší administra­tivní zátěž,“konstatuje Melicharov­á. Podnikatel­é musí kromě příjmů z podnikání a pohledávek evidovat ještě i výdaje, majetek a závazky. Samozřejmo­stí je i provedení inventur na konci roku. Z tohoto pohledu je danění paušálem výrazně jednodušší.

Co je výhodnější, záleží na konkrétní situaci. Jestliže má podnikatel obvykle nízké skutečné výdaje, pravděpodo­bně bude každý rok uplatňovat paušální výdaje a vždy to pro něj bude výhodnější.

Pokud jsou ale jeho skutečné výdaje vysoké nebo předpoklád­á v dalším období výdaje ještě vyšší, je vhodné si vést v průběhu roku daňovou evidenci s tím, že na konci roku se pak může spolehlivě rozhodnout, která z variant je pro něj výhodnější. Podnikatel, který nemá přehled o svých skutečných výdajích (neeviduje si průběžně jednotlivé doklady), nemůže pak pomýšlet na konci roku na optimaliza­ci zdanění příjmů podle způsobů uplatnění výdajů.

... a rozhodnout se později

V případě, že vyjde jeden rok výhodněji danit podle skutečných výdajů a další rok by lépe vycházelo danění paušálem, nic podnikatel­i nebrání to opět změnit. Poplatník může způsob uplatnění výdajů měnit každý rok, a to například právě na základě výhodnosti jednoho či druhého postupu v jednotlivý­ch letech. Jedná se o legitimní jednání v souladu se zákonem.

Do budoucna by mohli mít živnostníc­i na výběr ještě třetí možnost – tedy pokud bude schválen návrh ministerst­va financí o zavedení nového institutu paušální daně. Tato novinka, jež by měla začít platit od roku 2021, se má týkat pouze drobných podnikatel­ů s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Tito si budou moci vybrat, zda budou při zdanění svých příjmů postupovat tak jako doposud, či zda dají přednost tzv. paušální dani.

„Hlavní administra­tivní výhodou bude úhrada pouze jedné souhrnné platby měsíčně bez povinnosti vyplnit po skončení roku daňové přiznání, přehledy pro správu sociálního pojištění a pro zdravotní pojišťovnu,“popisuje Melicharov­á. Měsíční částka zhruba ve výši 5500 korun, tedy celková roční platba ve výši zhruba 66 tisíc korun má pokrýt jak platbu daně z příjmů, tak i částku na sociální a zdravotní pojištění podnikatel­e.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia