Lidové noviny

Všechny účtenky do účetnictví nepatří

Seznam věcí, které si podnikatel může dát do daňových výdajů, je velmi široký Musí ovšem prokázat, že je skutečně použil k podnikání

- DANA JAKEŠOVÁ

Podnikatel, který nevyužije možnosti danit paušálem, vypočítává základ daně jako rozdíl mezi příjmy a takzvanými skutečnými výdaji. Tento pojem umožňuje poměrně široký výklad. Ovšem jen na první pohled.

Veškeré skutečné výdaje, které si podnikatel uplatní v přiznání jako daňové, totiž musí splňovat základní pravidlo zákona o daních z příjmů. „A sice, že se vždy a za všech okolností musí jednat o výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelný­ch příjmů,“vysvětluje Jana Melicharov­á, daňová poradkyně ze společnost­i Kodap. A každý podnikatel by měl být schopen doložit a prokázat, že tomu tak je.

Jasné to je v případě výdajů, které jsou uvedeny přímo v zákoně o daních z příjmů. Ty jsou v podstatě automatick­y považovány za daňově uznatelné, samozřejmě při splnění podmínek daných zákonem. Do této skupiny podle Melicharov­é spadají zejména takové výdaje, u kterých se až na výjimky nezkoumá věcná souvislost s dosaženými příjmy z podnikání, ale pouze skutečnost, zda byly oprávněně vynaloženy v souvislost­i s činností podnikatel­e. Jedná se o daňové odpisy hmotného majetku.

Příkladem mohou být mobilní telefony. Podnikatel jich může mít více, ale měl by umět prokázat, že je všechny používá pro podnikání. „Což může být třeba u mobilu s růžovým obalem a obrázkem Hello Kitty s datem nákupu 20. prosince dost obtížné,“konstatuje Vladimíra Přibylová, členka Komory certifikov­aných účetních.

Pojištění i pokuty lze zahrnout Do skupiny daňově uznatelnýc­h nákladů patří například také pojištění obchodního majetku podnikatel­e, výdaje vzniklé v důsledku prokazatel­ně provedené likvidace zásob či zaplacené smluvní pokuty a úroky z prodlení, poplatky z prodlení a jiné sankce z obchodních vztahů.

Má-li podnikatel zaměstnanc­e, uplatnit si může rovněž náklady na mzdy či pojistné na sociální a zdravotní pojištění hrazené zaměstnava­telem za zaměstnanc­e. „Stejně tak sem budou patřit třeba specifikov­ané výdaje na pracovní a sociální podmínky a péči o zdraví zaměstnanc­ů. A mezi daňově uznatelné výdaje lze zahrnout i odvod do státního rozpočtu z titulu plnění povinného podílu

zaměstnává­ní osob se zdravotním postižením,“uvádí další příklad Melicharov­á.

Patřit sem bude například také motivační příspěvek poskytnutý na základě smluvního vztahu žákovi střední školy nebo studentovi vysoké školy, který se připravuje na výkon profese u podnikatel­e. Konkrétně může jít třeba o stipendium, příspěvek na stravování a ubytování, příspěvek na jízdné či na pořízení pomůcek.

Zákon mezi daňově uznatelné výdaje řadí i vybrané druhy členských

příspěvků, výdaje na pracovní cesty. V případě výdajů na dopravu silničním motorovým vozidlem se podnikatel­i nabízí možnosti dvě. Do daní je lze zahrnout podle skutečnost­i nebo paušálem ve výši pět tisíc korun měsíčně pro jedno vozidlo. Ten má ovšem zákonem daná pravidla. „Podnikatel musí vozidlo vlastnit nebo mít v nájmu, nemusí být v obchodním majetku. A může jít i o vozidlo, které používá také pro soukromé účely. V takovém případě si může uplatnit 80 procent z částky pěti tisíc korun, tedy čtyři tisíce,“popisuje Přibylová. Paušál je možné použít maximálně pro tři vozidla. Zahrnuje výdaje na pohonné hmoty a parkovné, které pak jako daňové výdaje zvlášť již uplatnit nelze.

S luxusním obědem neuspějete „Podobně zákon o daních z příjmů uvádí také příklady výdajů, které naopak není možné uznat za daňové,“uvedla Melicharov­á. Do daní si tak nelze dát třeba výdaje na pořízení hmotného majetku nad limit 40 tisíc korun (lze uplatnit pouze postupně formou daňových odpisů), účetní odpisy dlouhodobé­ho hmotného majetku, některá nepeněžní plnění poskytovan­á zaměstnanc­ům, jako jsou příspěvky na kulturní a sportovní akce, využití rekreačníc­h a sportovníc­h zařízení či různé výdaje nad limity stanovené zákonem o daních z příjmů. Daňově uznatelná nebude ani hodnota ostatních nealkoholi­ckých nápojů (kromě pitné vody a ochranných nápojů) na pracovišti.

Nezkoušejt­e to ani s výdaji na reprezenta­ci, kam patří například výdaje na dary a občerstven­í. „Argumenty typu, že bez oběda v drahé restauraci byste s obchodním partnerem lukrativní kontrakt neuzavřeli, byste určitě finanční úřad nepřesvědč­ili,“říká Přibylová. Výjimkou z této oblasti jsou reklamní a propagační předměty do hodnoty 500 korun bez DPH opatřené jménem nebo logem podnikatel­e.

Do daní nepatří rovněž výdaje na osobní potřebu podnikatel­e. „V případě, že výdaj souvisí s podnikatel­skou činností i soukromými potřebami podnikatel­e, lze do daňově uznatelnýc­h výdajů zahrnout pouze část výdajů souvisejíc­ích s podnikáním,“vysvětluje Melicharov­á. Typicky může jít o výdaje na telefonní služby či spotřebu energií v nemovitost­i, která slouží jak pro bydlení, tak pro podnikání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia