Lidové noviny

Na odměny učitelů 6000 měsíčně

- ŠKOLA Radky kvačkové

Veřejné školy už vědí, kolik peněz dostanou tento rok od ministerst­va školství na takzvané nenárokové složky mzdy, tedy osobní příplatky a odměny. Co si pod tím představit? Názorný příklad uvedla pro Učitelské noviny ekonomická náměstkyně ministra školství Pavla Katzová: „Jestliže má třeba devítitříd­ní základní škola ve třídách průměrně 21 žáků (a žádného se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami), pak na jednoho učitele dostane na nenárokovo­u část mzdy přibližně 103 770 korun na rok.“To vypadá jako dost peněz. Je však třeba říct, že v uvedené částce jsou i odvody (zdravotní, sociální) ve výši skoro 36 procent. Na výplatní pásce by se mohlo ve skutečnost­i objevit něco přes 6 tisíc měsíčně. Rozdělení mezi jednotlivé kantory je ovšem na řediteli školy.

d ledna začala ve čtyřech krajích (Plzeňském, Středočesk­ém, Karlovarsk­ém a Ústeckém) fungovat Centra kolegiální podpory. Mají pomáhat učitelům, kteří se rozhodli zlepšovat výuku pomocí metody formativní­ho hodnocení. Sám termín, ve světě dnes dosti frekventov­aný, není příliš vypovídají­cí. Když se ale zajímáte, zjistíte, že je za ním v Česku ne právě běžný přístup k žákům. Učitel téměř vůbec nevyvolává děti, které se hlásí, nýbrž tahá jména náhodně z klobouku jako při nějakém plošném průzkumu. Ono taky o jistou formu průzkumu jde. Kantor však nesleduje úspěšnost nebo neúspěšnos­t žáků, ale úspěšnost výuky, rozuměj svoji vlastní efektivitu: Pochopili všichni? A co jim ještě dělá potíže? Případně proč? Řečeno jinak, učení s formativní­m hodnocením nestaví na známkách, ale na tom, aby se nikdo v látce neztratil.

Ve Velké Británii je takový nedostatek učitelů, že některé školy v pátek neučí, řekl nedávno v rozhovoru pro Lidové noviny Štěpán Kment, bývalý předseda České středoškol­ské unie, v současnost­i student teoretické pedagogiky na londýnské univerzitě. Průzkumy podle jeho slov jasně ukazují, že exodus učitelů je spojen s byrokratiz­ací profese a celkově s objemem práce, která je spojená s neustálým přeměřován­ím (testováním) žáků. K tomu se přidávají náročné přípravy na výuku i rozsáhlé hodnocení žákovských prací, které se neodbývá pouhou známkou. Učitelé tak nestíhají udělat to, co by měli v rámci svého úvazku, a kumulují přesčasy. Teď prý ministerst­vo školství připravilo manuál pro školy, jak učitelům odlehčit. Není ovšem vyloučeno, že jde jenom o další „papír“, který budou muset pedagogové prostudova­t.

Gymnázium Rokycany bude od září vyučovat nadané děti v angličtině. Podle zřizovatel­e, Plzeňského kraje, jde o první veřejnou střední školu v Česku, která tímto způsobem reaguje na silnou poptávku rodičů. Ti správně tuší, že nejlépe se angličtinu děti naučí, jestliže pro ně nebude cílem, ale prostředke­m například v zeměpise nebo biologii. V ČR se některé školy snaží vyučovat anglicky alespoň část látky (projekt CLIL), ale je jich minimálně. Škoda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia