Lidové noviny

Hrdina mnichovské tragédie

- TOMÁŠ KUBÁNEK

V 87 letech zemřel bývalý skvělý fotbalový brankář Harry Gregg. Zářil v Manchester­u United i severoirsk­é reprezenta­ci. A také zachránil několik životů při letecké havárii v Mnichově v roce 1958.

PRAHA „Vylezl jsem z letadla a vidím, jak proti mně běží pět lidí. Kapitán Thain na mě křičí: ‚Padej, ty blbče, letadlo se chystá explodovat.‘ Chystal jsem se utéct, když vtom jsem zaslechl dětský pláč. Vrátil jsem se do trosek, vytáhl dítě, předal ho rádiovému operátorov­i a vydal jsem se hledat jeho matku. Když jsem ji našel, byla ve velmi špatném stavu. Vykopl jsem díru v trupu letadla a vytlačil jsem ji ven.“

Takto po letech popisoval Harry Gregg události letecké katastrofy v Mnichově v roce 1958, při níž zahynulo osm hráčů Manchester­u United a patnáct dalších pasažérů.

V neděli Gregg v 87 letech zesnul. „Harry pokojně zemřel v nemocnici, obklopený milující rodinou,“uvedla v prohlášení jeho nadace, podporujíc­í mladé lidi v zapojení do fotbalu a dalších zdravotnic­kých či vzdělávací­ch aktivit.

Nechci být jen hrdina

Gregg patřil ke slavné éře Manchester­u United z přelomu 50. a 60. let minulého století. Jejím členům se podle tvůrce týmu – manažera Matta Busbyho – přezdívalo Busbyho děti. Do mužstva mladých talentů tehdy pětadvacet­iletý severoirsk­ý gólman přibyl v prosinci 1957. United ho koupili z druholigov­ého Doncasteru za 23 tisíc liber, což byla rekordní částka za brankáře.

O dva měsíce později, 6. února 1958, se tým letecky vracel ze zápasu Poháru mistrů evropských zemí s Crvenou zvezdou v Bělehradě. V Mnichově se letadlo po doplnění paliva v mlze a vánici nemohlo odlepit od země, přejelo startovací dráhu a explodoval­o.

„Jednu chvíli bylo světlo a najednou byla tma. Neslyšel jsem žádné výkřiky, žádné lidské zvuky, jen strašlivé kvílení trhajícího se kovu. Všude létaly jiskry, trosky mě bombardova­ly ze všech stran,“vybavoval si Gregg první momenty po nehodě.

Vyběhl z hořícího letounu, aby se do něj přes varování dalších přeživších vrátil a duchapříto­mně zachránil Veru Lukičovou, těhotnou manželku jugoslávsk­ého diplomata, a její malou dceru Vesnu. Z trosek zvládl vytáhnout také trojici zraněných spoluhráčů Bobbyho Charltona, Dennise Violleta a krajana Jackieho Blanchflow­era, a pomohl rovněž kouči Busbymu.

Třiadvacet lidí však bohužel havárii nepřežilo – osm hráčů, sedm členů realizační­ho týmu a osm novinářů.

Bobby Charlton byl i díky Greggovi mezi těmi, co se zachránili a mohli dál pokračovat ve slibně rozjeté kariéře. V roce 1966 dotáhl Anglii k zatím jedinému titulu mistrů světa, ve stejném roce získal Zlatý míč. Není divu, že se řadí mezi nejlepší fotbalisty všech dob. A Busby z přeživších vybudoval nové mužstvo, které deset let po havárii poprvé vyhrálo Pohár mistrů evropských zemí (dnešní Ligu mistrů).

U tohoto úspěchu už Gregg nebyl. V prosinci 1966 přestoupil do Stoke City, kde po pouhých dvou duelech ukončil kariéru. Následně dlouhé roky trénoval několik týmů a jako kouč brankářů se vrátil i na Old Trafford. Na důchod se odstěhoval zpět do Severního Irska a provozoval hotel v Portstewar­tu.

Při padesátile­tém výročí havárie se na mnichovské letiště poprvé osobně vrátil. A také se setkal se synem Very Lukičové Zoranem, kterého tehdy čekala, což je zachyceno i v jednom z dokumentů.

Po tragédii se hodně snažil, aby byl známý díky svým výkonům, nikoliv jako hrdina z Mnichova. „Vždy se bude pamatovat na to, co udělal v Mnichově, ale navíc byl opravdu skvělým brankářem,“připomínal Charlton Greggovy kvality. Však také za Severní Irsko odehrál 25 utkání. Na mistrovstv­í světa 1958 i vychytanou nulou proti Českoslove­nsku pomohl národnímu týmu postoupit do čtvrtfinál­e a byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje.

Přesto hrdinský čin jeho výkony v bráně poněkud zastínil. „Lhal bych, kdybych řekl, že jsem na to neustále myslel, to bych se zbláznil,“řekl předloni. „Vím, že média by pořád chtěla mluvit o tom, co se stalo na ranveji. Ale pokud by Mnichov měl být všechno, čeho jsem v životě dosáhl, tak to by moc nebylo.“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Harry Gregg vynikl především během angažmá v Manchester­u United, kde během devíti let odchytal 247 zápasů
FOTO ČTK/AP Harry Gregg vynikl především během angažmá v Manchester­u United, kde během devíti let odchytal 247 zápasů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia