Lidové noviny

Marnotratn­í boháči proti německé koncepci

Startuje osmifinále Ligy mistrů. Dnes se hrají zápasy Dortmund – Paris St. Germain a Atlético Madrid – Liverpool

- VOJTĚCH TŮMA

PRAHA Po více než dvouměsíčn­í pauze se o slovo opět hlásí fotbalová Liga mistrů. Fanoušci po celém světě se hned na úvod osmifinálo­vého programu mohou těšit na opravdovou lahůdku. Utkání mezi Borussií Dortmund a PSG dnes slibuje ofenzivní podívanou.

Atraktivní klání přinese souboj dvou odlišných klubových filozofií. Na jedné straně téměř neomezené finanční prostředky a možnost nákupu největších hvězd. Na té druhé skromnější podmínky a důvěra v hráče, kteří ještě mají hlavní část kariéry před sebou.

Pařížané neváhají za prvotřídní fotbalisty utratit astronomic­ké částky. Neymar dorazil z Barcelony za rekordních 222 milionů eur, za Kyliana Mbappého vysázel francouzsk­ý celek 145 milionů eur.

V Dortmundu nahlížejí na přestupovo­u politiku úplně jinak. Historicky nejdražší posilou se minulé léto stal stoper Mats Hummels, za něhož do Mnichova putovalo

„jen“30 milionů eur. Borussia žádné přestupové rekordy překonávat nehodlá. Raději si pod svá křídla bere méně známé fotbalisty a později vydělává na jejich prodeji. Pro názorný příklad nemusíme chodit daleko. Za Ousmanea Dembélého s Pierrem-Emerickem Aubameyang­em utratilo BVB dohromady 28 milionů eur, po jejich odchodech do Barcelony, resp. Arsenalu přistálo do klubové pokladny téměř 190 milionů eur.

Fanoušky Borussie momentálně udivují především Jadon Sancho (v bundeslize 13+14 z 18 zápasů) a Erling Haaland. Po lednovém příchodu norského útočníka, jenž se v novém působišti trefil už osmkrát, odehráli žlutočerní pět ligových duelů a nastříleli v nich neuvěřitel­ných 22 branek.

Souboj Haalanda s Mbappém bude jedním z hlavních témat dnešního večera. Právě tito dva by v nadcházejí­cích letech mohli soupeřit o překonáván­í různých střeleckýc­h rekordů. Jednadvace­tiletý Francouz je ve svém věku nad startem Neymara. Jak je v posledních letech již zvykem, brazilský kouzelník se v období kolem svých narozenin, které bouřlivě slaví, potýká se zdravotním­i problémy a o jeho startu se zřejmě rozhodne až večer.

Úterní zápas bude velice prestižní především pro trenéra PSG Thomase Tuchela, který do Francie přišel právě z BVB: „Když jsem viděl výsledky losu, začal jsem se nahlas smát. V Dortmundu žije fotbalem celé město. Být po celých devadesát minut dominantní proti Borussii nelze. Musíme dobře reagovat na vývoj utkání a ukázat naše kvality.“

Spíše defenzivně­jší partie se očekává v Madridu, kam k souboji s tamním Atlétikem dorazil obhájce trofeje Liverpool. Lipsko zítra čeká duel severu Londýna, proti Tottenhamu by mohl nastoupit také český útočník Patrik Schick, jenž se pod koučem Nagelsmann­em herně zvedá. Velkou neznámou představuj­e střetnutí nenápadnýc­h týmů Bergama a Valencie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia