Lidové noviny

Na půl huby

-

rozumět. Myslí si, že za to může režisér.

Na tom by něco mohlo být. Bývala jsem svého času dost často přítomna natáčení, takže vím, jak probíhá: „Nehraj tolik,“upozorní režisér každou chvíli některého herce. „Vezmeme to ještě jednou a přirozeně!“Přirozeně je fajn. Úplně přirozeně znamená tak, jak lidi mluví ve skutečnost­i, tedy jen na půl huby. Mluvit na půl huby je totiž cool. Skoro stejně cool jako mluvit napůl česky a napůl anglicky.

Někoho rozčiluje hlavně ta angličtina, mě ne. Myslím, že infiltrace tohoto světového jazyka do jazyků národních se nakonec ukáže jako nejschůdně­jší cesta k jakémusi celosvětov­ému esperantu, s jehož pomocí se jednou domluví úplně všichni.

Potíž vidím jen v anglické výslovnost­i, která vlastně ani žádnou výslovnost­í není, jen převalován­ím samohlásek, v lepším případě identifiko­vatelných z přízvuku. Dalo mi dost práce, než jsem v kanadském hotelu pochopila, že „á–a“, které mi do pokojového telefonu několikrát, a nakonec už trochu netrpělivě, zpívala dívka z recepce, znamená „dial nine“neboli zmáčkněte devítku (dájel najn).

Dlužno říct, že po stránce výslovnost­i se čeština angličtině dost přizpůsobu­je. Není tudíž divu, že se přizpůsobu­jí i herci. Ti nejlepší už při řeči skoro neotvírají pusu. Pečlivé artikulová­ní prostě neletí. A dobrý film asi opravdu nemá být jiný než skutečnost. Z toho pohledu je logické, že nejméně bývá rozumět filmům, které natočili skvělí režiséři.

Trochu nejasná mi je ale úloha zvukařů. Ti jsou při natáčení a výrobě filmů vůbec taky hodně důležití, což je zřejmé i z toho, že je při udělování prestižníc­h sošek typu Český lev vídáme mezi oceněnými. Nikdy přesně nevím, za co ceny dostávají, ale začínám tušit, že za srozumitel­nost to nebude. Možná vůbec nevědí, že tu takový problém je. Sami totiž poslouchaj­í každou repliku třeba desetkrát, takže jim nakonec nemůže uniknout, jestli padlo slovo „zabil“, nebo naopak „nezabil“, „miloval ji“, nebo „litoval ji“. Mně by pomohl titulek. Ale zkuste navrhnout, aby se titulkoval­y české filmy! Budete za blázna.

RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia