Lidové noviny

Peklo D1. Startuje největší uzavírka

Třetina dálnice z Prahy do Brna se letos začne opravovat Na 52 kilometrec­h budou měřit radary

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Žádné další odklady. Dnešním dnem startují největší opravy páteřní tuzemské dálnice mezi Prahou a Brnem v historii.

Postupně se omezí provoz na sedmi úsecích D1 o celkové délce 71 kilometrů. Nejdelší – u Humpolce na Vysočině – bude mít 25 kilometrů. Vůbec první na řadě je úsek z Mirošovic do Hvězdonic ve středních Čechách, další začnou přibývát od příští soboty.

„Už to nechceme prodlužova­t,“vysvětluje dvojminist­r průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), proč se stavaři pouští na všechny zbývající úseky. Cílem je, aby bylo příští rok hotovo.

To se ale nepodaří kompletně. Ministerst­vo už nezmiňuje opravu úzkého mostu Šmejkalka u Mirošovic, který slouží od 40. let minulého století. Jeho rekonstruk­ce se může táhnout dalších několik let, po něž bude cesta mezi největšími českými městy ztížená.

Řidičů se první dva týdny opravy téměř nedotknou. Zpočátku totiž budou probíhat hlavně přípravné práce v odstavném pruhu.

Teprve začátkem března vzniknou zúžení s omezenou rychlostí. Tu bude stát vymáhat radary a na pěti ze sedmi částí zavede úsekové měření. I když tam budou cedule, které na radar upozorní, dá se opět očekávat, že přilehlé obce nebudou stíhat inkasovat miliony korun z pokut. Jen Velké Meziříčí předloni na přilehlém opravované­m úseku D1 vybralo 60 milionů korun. „Nechceme vybírat pokuty. Historicky se nám měření osvědčilo, v úsecích se snížila nehodovost a jde i o bezpečnost lidí, kteří na rekonstruk­ci pracují,“vysvětluje šéf Ředitelstv­í silnic a dálnic Radek Mátl.

Vláda se letos do rekonstruk­ce D1 pouští s nebývalou vervou. Vznikl dokonce zvláštní tým, do něhož se vedle Havlíčka zapojil i premiér Andrej Babiš.

Důvodem, proč vláda v takové míře řeší opravu dálnice, je to, že jde dlouhodobě o velmi sledované téma. Předloni v prosinci nezvládnut­á modernizac­e dokonce vedla ke konci ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO).

Kvůli sněžení došlo v opravované­m úseku ke kolapsu. Ředitelstv­í silnic a dálnic přitom již od léta vědělo, že stavební firma nezvládne úsek před zimou předat. Rozlícená veřejnost pak češtinu obohatila o spojení jako Ťokův průsmyk – úsek dálnice D1 vedoucí přes Vysočinu – nebo kalamitní sníh – to je ten, který způsobuje zákeřné dopravní komplikace. Veřejnost nepřijala s pochopením ani započítání rekonstruk­ce D1 do stavby nových dálnic.

Formálně sice o novostavbu jde, ale žádná nová trasa nevzniká.

Důkladná příprava

Z tehdejší mnohahodin­ové zácpy si vláda vzala ponaučení a hlavně kvůli blížícím se volbám nechce nic takového opakovat. Dokonce i premiér Babiš (ANO) by měl být o všem prakticky neustále informován. Posíleny mají být odtahové služby, pro každé nepojízdné osobní vozidlo by měly přijet do 30 minut. A pracovat se stejně jako v minulosti má i v noci.

„Dovolím si říci, že jsme nic nepodcenil­i,“prohlásil včera ministr Havlíček. „Je to priorita vlády a zajímá se o to i premiér,“doplnil.

Ministr také apeluje na řidiče, aby dodržovali dostatečné rozestupy a maximální rychlost. Zdůraznil, že své si musí odpracovat stavební firma, stát i řidiči dodržování­m pravidel.

Opravy přitom začnou letos dříve, než se plánovalo. „Je velké riziko poslat v zimě auta do režimu dva plus dva pruhy s úzkým profilem vozovky. Předběžně počítáme se zahájením prací v polovině března,“říkal ještě koncem loňského roku v rozhovoru s LN šéf ŘSD Mádl. Na Vysočině počítali se začátkem dubna. Počasí je ale nakonec příznivějš­í, než se čekalo.

Letos by se mělo dokončit 37 kilometrů dálnice, zbývajícíc­h 34 pak příští rok. Jako první by měli stavaři předat 14kilometr­ový Ťokův průsmyk u Humpolce, a to už v půlce srpna. Následovat budou úseky, na kterých se pracovalo už loni.

Nicméně drncání mezi Prahou a Brnem, přezdívané brněnské schody, bude nutné přetrpět přinejmenš­ím ještě letos.

Na závěr si ŘSD nechává středočesk­ý most Šmejkalka u Senohrab.

Ten se začal budovat již během protektorá­tu v roce 1939, na konci 40. let zůstal nedokončen. V 70. letech prošel rekonstruk­cí a jako jediný z mostů zamýšlené hitlerovsk­é dálnice je od roku 1977 používán i na dálnici D1.

Dovolím si říci, že jsme nic nepodcenil­i. Je to priorita vlády a zajímá se o to i premiér.

Příliš úzký most

Jenže je příliš úzký, a navíc jeho konstrukce nedovoluje, aby byl provoz sveden pouze na polovinu vozovky jako na dalších rekonstruo­vaných úsecích. Bude nutné jej přestavět a z původního mostu zbude jen oblouk.

A protože dopravu není kam odklonit, bude nutné vybudovat nad 45 metrů hlubokým údolím ještě provizorní most. Omezení v této části dálnice jen 20 kilometrů za Prahou budou trvat ještě několik let.

KAREL HAVLÍČEK ministr dopravy i průmyslu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia