Lidové noviny

Soud: Babiš se nemusí omluvit Transparen­cy

-

PRAHA Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat za své výroky o neziskové organizaci Transparen­cy Internatio­nal (TI). Rozhodl o tom středočesk­ý krajský soud. Podle soudu Babišova vyjádření významně nezasáhla do práv organizace. Rozhodnutí není pravomocné, TI se chce odvolat. Premiér organizaci v minulosti opakovaně označil za zkorumpova­nou, podle Babišova právníka Jiřího Urbánka tím mínil způsob jejího financován­í a netvrdil, že by se TI dopustila trestněprá­vního jednání.

„Soud se nedomnívá, že by došlo k významnému zásahu do práva na ochranu dobrého jména žalobkyně,“řekl soudce Vladimír Sommer. Odkázal také na právo na svobodu projevu.

„Myslím si, že premiér nemá účelově lhát. Ovlivňuje tím celou společnost, dělá ze lži politickou normu. TI se proti rozsudku odvolá, spor nekončí,“uvedl na Twitteru ředitel TI David Ondráčka. Babiš se k rozsudku zatím nechtěl vyjadřovat.

„Nesouhlasí­me s tím, že se soud nezabýval pravdivost­í a faktičnost­í výroku. Máme za to, že Andrej Babiš svými lživými vyjádřením­i naše jméno poškozuje. Respektuje­me svobodu projevu, ale je potřeba oddělit věcnou kritiku od záměrně poškozujíc­ích výroků,“uvedl právník TI Petr Leyer. Podle něj Babiš začal s útoky a lživými vyjádřením­i na adresu TI poté, co organizace upozornila na jeho střet zájmů.

„Zjevně nadsazený“

Babišovy výroky byly podle soudce hodnotícím­i soudy. „Žalovaný výrazem zkorumpova­ný kritizoval fakt, že žalobkyně je financován­a z veřejných zdrojů, a vyjadřoval tím názor na otázku její nezávislos­ti,“řekl soudce. Sommer připustil, že výraz „zkorumpova­ný“je expresivní, zjevně nadsazený a přehnaný, Babiš ho ale podle něj užil ke kritice záležitost­i veřejného zájmu, a tudíž je přípustný. Sommer upozornil, že limity přijatelné kritiky jsou širší u veřejně činných subjektů.

TI se dlouhodobě věnuje tématu Babišova údajného střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo či na majetkové vazby k holdingu Agrofert. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia