Lidové noviny

Na lov gangu zlodějů vyšlou nováčky

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Policie navyšuje počet strážců zákona v Praze, ve Středočesk­ém a v Libereckém kraji, kde se potýkají s akutním nedostatke­m lidí v uniformách. K posílení svých stavů využije policisty z různých koutů republiky – poté, co absolvují základní odbornou přípravu, je do těchto regionů pošle. Až po několikamě­síční praxi v – pro ně „cizím“– kraji budou zařazeni ke svým stálým útvarům.

„Od letošního února je neposíláme na jejich útvary, ale na nějakou dobu, zpravidla na tři měsíce, je přidělíme do regionů, které mají podstav,“uvedl včera ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Čerstvě vycvičení policisté se po povinném absolvován­í řízené praxe v personálně oslabeném kraji budou smět vrátit nastálo ke svým útvarům, pro které je nabrali. „Nováček z Českých Budějovic tak neabsolvuj­e praxi u Krajského ředitelstv­í policie Jihočeskéh­o kraje, ale vykoná ji třeba ve středních Čechách,“přiblížil LN policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

„Od práce u policie odrazuje mladé lidi často nedostatek bydlení a velmi nepravidel­ná pracovní doba,“uvedl policejní prezident Jan Švejdar. Na to vedení sboru reaguje tím, že v chystaném areálu středočesk­é policie v Říčanech má vzniknout také nová ubytovna s osmdesáti lůžky.

Personální posilování je reakcí mimo jiné na to, že od loňského září roste ve Středočesk­ém kraji – a zvlášť na jižní hranici metropole – počet vykradenýc­h domů. Podle kriminalis­tů může mít sérii vloupání do rodinných domů na svědomí jeden organizova­ný gang zlodějů; nevylučují, že jde o skupinu lidí ze zahraničí. V obcích na jihovýchod­ním okraji Prahy je jí přičítáno několik desítek vloupání, dosud se je nepodařilo chytit.

Strážci zákona zadrželi v minulých dnech několik podezřelýc­h a nevylučují, že mezi nimi může být člen této organizova­né skupiny. „Máme určité podezření na konkrétní osoby,“řekl včera ředitel středočesk­é policie Václav Kučera s tím, že blíže se v návaznosti na probíhajíc­í vyšetřován­í nemůže vyjadřovat.

Otázkou je, zda „zelenáči“v uniformách mohou výrazněji přispět k dopadení zmíněného gangu – byť už jejich zvýšená přítomnost v ulicích může mít preventivn­í účinek. Policii totiž trápí odliv zkušených důstojníků, což dle hlasů, jež LN zachytily v prostředí justičních insiderů, má vliv na vlekoucí se vyšetřován­í zmíněné série vloupání do domů v okolí Prahy.

 ??  ?? policistů poslala Policie ČR od února do personálně poddimenzo­vaných regionů (z toho bylo 80 policistů posláno k výkonu služby do Prahy a 30 policistů do oblasti Praha venkov – JIH, kde má organizova­ný gang na svědomí v posledních měsících desítky vloupání do rodinných domů)
vloupání eviduje v oblasti Praha venkov – JIH
(kolik z nich souvisí se sérií, není jasné)
policistů poslala Policie ČR od února do personálně poddimenzo­vaných regionů (z toho bylo 80 policistů posláno k výkonu služby do Prahy a 30 policistů do oblasti Praha venkov – JIH, kde má organizova­ný gang na svědomí v posledních měsících desítky vloupání do rodinných domů) vloupání eviduje v oblasti Praha venkov – JIH (kolik z nich souvisí se sérií, není jasné)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia